Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Άρθρο-καταπέλτης κατά του... απαίδευτου Έλληνα δημοσιογράφου



ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ!

Ο Έλληνας εκδότης, αρθρογράφος, αναλυτής, δημοσιογράφος –με δυο λέξεις τα ελληνικά ΜΜΕ– φταίνε για τη διαιώνιση της οικονομικής κρίσης! Προσέξτε: η ευθύνη δεν αποδίδεται (θα δούμε πιο κάτω από ποιον) στα Μέσα επειδή στήριξαν τα μνημόνια, καλλιέργησαν τον φόβο, πριμοδότησαν τον πανικό, αλλά επειδή η τακτική τους συντελεί στο 
να παρατείνεται  για την Ελλάδα η «προσαρμογή πέρα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης». Το άρθρο-καταπέλτης κατά του απαίδευτου Έλληνα δημοσιογράφου έχει τίτλο «Συνεργοί στο έγκλημα» («Ο καταστροφικός ρόλος των ελληνικών ΜΜΕ στην παράταση της οικονομικής κρίσης και προσαρμογής») και δημοσιεύεται στο huffingtonpost.gr (*).  Αρθογράφος είναι ο κ. Θάνος Κατσάμπας που μας συστήνεται στο σάιτ ως «Non-Resident Senior Fellow στο Atlantic Council», αλλά σημασία έχει η συνέχεια του τίτλου: «Πρώην Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής στο ΔΝΤ». Πρώην στέλεχος του ΔΝΤ ο κ. Κατσάμπας, αλλά εξακολουθεί να είναι διαπρύσιος κήρυκας των θέσεων του Ταμείου , παρακάμπτοντας στην αρθρογραφία του τα λάθη τού ΔΝΤ τα οποία έχουν αναγνωριστεί από το ίδιο. Δείτε μερικά αποσπάσματα του συγκεκριμένου άρθρου που δημοσιεύτηκε σε Μέσον του εξωτερικού πέρσι, αλλά επικαιροποιήθηκε (άγνωστο γιατί) μόλις τώρα από την ελληνική Huffington Post:

Η… συνενοχή των ΜΜΕ και αποπροσανατολισμός του εκλογικού σώματος

«Δεν μπορεί κανείς παρά να αναλογιστεί με θλίψη πώς υποτιθέμενα έγκυρα μέσα μαζικής ενημέρωσης έγιναν ‘‘συνεργοί στο έγκλημα’’ με μια σειρά Ελλήνων αξιωματούχων και αυτοδιαφημιζόμενων εμπειρογνωμόνων και συνέβαλαν στη δημιουργία ψευδαισθήσεων που έχουν παρατείνει την προσαρμογή πέρα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Η προβολή και διαιώνιση των όρων ‘‘πολιτική λύση’’ (άγνωστη έννοια σε διεθνές επίπεδο), ‘‘έντιμος συμβιβασμός’’ (μονομερής απόρριψη των ανειλημμένων δεσμεύσεων, δηλαδή ανέντιμη διαπραγμάτευση), ‘‘ημερομηνία-ορόσημο’’ (επαναλαμβανόμενη πλασματική προθεσμία για την ανάκτηση χαμένου εδάφους) είναι ορισμένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα συνενοχής των ελληνικών ΜΜΕ στον αποπροσανατολισμό του ελληνικού εκλογικού σώματος»

«Ρηχή και επιφανειακή γνώση των υποτιθέμενων έγκυρων ελληνικών ΜΜΕ»

«Στη διάρκεια αυτών των επτά ετών, αποκαλύφθηκε ο καταστροφικός ρόλος των ελληνικών ΜΜΕ στην παράταση αρχικά της κρίσης και μετέπειτα της προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Πέρα από τη σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας από τον κίτρινο τύπο για την εξυπηρέτηση πολιτικών στόχων (...)».

Το φτωχό εκπαιδευτικό υπόβαθρο το Έλληνα δημοσιογράφου 

«Το φτωχό εκπαιδευτικό υπόβαθρο του μέσου Έλληνα δημοσιογράφου αποδείχθηκε ότι ήταν αποτρεπτικό εμπόδιο για δημοσιογραφία υψηλής ποιότητας, ξέχωρα από τις ιδεολογικές προκαταλήψεις και τις κομματικές γραμμές που τους υπαγόρευαν οι ολιγάρχες των ΜΜΕ».

«Οδυνηρά απληροφόρητοι» 

«(…) οι εκδότες, δημοσιογράφοι, αρθρογράφοι και σχολιαστές των ελληνικών ΜΜΕ είναι οδυνηρά απληροφόρητοι σχετικά με οικονομικές έννοιες και με το θεσμικό πλαίσιο των διεθνών οργανισμών».

Συνέβαλαν στη διαιώνιση της κρίσης 
«Δύο ήταν οι βασικοί τρόποι με τους οποίους οι εκπρόσωποι των ελληνικών μέσων ενημέρωσης συνέβαλαν στη διαιώνιση της κρίσης πολύ πέρα ​​από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Πρώτον, ως άμεσοι αρθρογράφοι ή δημοσιογράφοι στα δικά τους ΜΜΕ. Δεύτερον, ως συνομιλητές σε συνεντεύξεις με πολιτικούς, «εμπειρογνώμονες», και «αναλυτές» που ήθελαν να εκφράσουν γνώμη για τις τρέχουσες εξελίξεις». 

Και παλιότερα

Άρθρα του  κ. Κατσάμπα δημοσιεύονται κατά (μεγάλα) χρονικά διαστήματα στο huffingtonpost.gr. Σε ένα από αυτά, τον Μάιο πέρσι, ο αρθρογράφος παραλλήλιζε την τροχιά της Ελλάδας προς την έξοδο από την κρίση με την τροχιά του τραμ της Αθήνας. Έγραφε:  «(...) Όμως αυτή η αισιόδοξη τροχιά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ γιατί οι περισσότεροι από τους διαδοχικούς χειριστές του τραμ (βλ. οι ελληνικές κυβερνήσεις) πίστευαν αφελώς, σε διάφορα επίπεδα, ότι είχαν εναλλακτικές από την προκαθορισμένη διαδρομή. Σαν αποτέλεσμα, πολύ συχνά προσπαθούσαν να αλλάξουν τη διαδρομή με την ελπίδα να φτάσουν στο τέρμα συντομότερα, κάτι που στην πραγματικότητα καθυστέρησε σημαντικά την πρόοδο».

Ο Γεωργίου έκανε καλά τη δουλειά του 

Ο κ. Κατσάμπας ορθογραφεί όπου δει διεθνώς για να περάσει θέσεις που, προφανώς, είναι αρεστές στους δανειστές (και όχι μόνο) της Ελλάδας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφερόταν στην παραπομπή στη Διακαιοσύνη του Ανδρέα Γεωργίου, πρώην προέδρου τη ΕΛΣΤΑΤ, για τον οποίο έγραφε ότι «απειλείται με φυλάκιση μόνο και μόνο επειδή έκανε καλά την δουλειά του». Στο ίδιο άρθρο ανέφερε: «Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσαφηνίσει αυτή την υπόθεση δεν θα ήταν ανάμειξή της στην ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης; Θα ήταν, στην περίπτωση όμως που η ελληνική δικαιοσύνη ήταν πραγματικά ανεξάρτητη».

Σχιζοφρενική 

Τον Φεβρουάριο του 2016 ο κ. Κατσάμπας είχα χαρακτηρίσει στη Real News «σχιζοφρενική» την αντιμετώπιση του ΔΝΤ «από τη παρούσα κυβέρνηση».

(*) Στο τέλος του κειμένου στη Huffingtonpost σημειώνεται ότι: «Το άρθρο αποτελεί επικαιροποιημένη σύνοψη στα ελληνικά του άρθρου μου"Partners-in-Crime: The Destructive Role of the Greek Media during the Economic Crisis" που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New Europe το Νοέμβριο 2016».

** Ολόκληρο το άρθρο, όπως δημοσιεύεται στο σάιτ της Huffington Post θα το βρείτε εδώ.

http://harddog-sport.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου