Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Τα μηνύματα της γαλλικής κάλπης



Πρώτη αποτίμηση του α’ γύρου των Προεδρικών Εκλογών στη Γαλλία
του Γιάννη Μπουρνού*
1. Ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι πιθανότατα ο επόμενος Πρόεδρος της Γαλλίας. Κερδισμένη βγαίνει η γερμανική στρατηγική και οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Ηττημένοι οι Γάλλοι εργαζόμενοι κ άνεργοι, που σύντομα θα υποστούν τις συνέπειες των "μεταρρυθμίσεων" που υποσχέθηκε ο Μακρόν (απολύσεις στο Δημόσιο, ιδιωτικοποιήσεις, απορύθμιση "α λα Σρέντερ" της αγοράς εργασίας). Η Λεπέν ξεκινάει την εκστρατεία της για το β' γύρο με πολύ μεγαλύτερη δεξαμενή ψήφων από τον πατέρα της (2002) και άρα το τελικό της ποσοστό πιθανώς να είναι αρκετά έως πολύ μεγαλύτερο από όσα προβλέπονται από τα ΜΜΕ.
2. Από χθες το βράδυ, και με επόμενο σταθμό τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, ξεκινά και επισήμως η αναδιάταξη των παραδοσιακών κομματικών σχηματισμών στη Γαλλία. Οι περισσότεροι εστιάζουν στη διάσπαση των Σοσιαλιστών, αλλά η παραδοσιακή Δεξιά έμεινε εκτός β' γύρου για πρώτη φορά. Πατώντας πάνω στην αποσύνθεση του Σοσιαλιστικού Κόμματος και την ήττα της παραδοσιακής Δεξιάς (UMP), ο Μακρόν θα επιχειρήσει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές να στηριχθεί ως Πρόεδρος από μια νέα πλειοψηφία βουλευτών προερχόμενων από α) τη σοσιαλφιλελεύθερη πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος (65% των υποψηφίων Σοσιαλιστών προέρχονται από αυτή την πτέρυγα, ενώ ο Μανουέλ Βαλς στήριξε επισήμως το Μακρόν), β)τα υπολείμματα του Κέντρου (ο Φρανσουά Μπαϊρού αποσύρθηκε υπέρ του Μακρόν και γ) σημαντική μερίδα των δεξιών βουλευτών (ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν στήριξε επίσης το Μακρόν).
3. Η υποψηφιότητα του Ζαν Λυκ Μελανσόν έμεινε οριακά εκτός β' γύρου (υπολείπεται μόλις 1,81% της δεύτερης Λεπέν). Ο Μελανσόν οφείλει την μεγάλη επιτυχία του στην πολιτική του επένδυση στο δίπολο "λαός εναντίον ελίτ", που οικοδομεί μια συγκεχυμένη αλλά έμπλεη ταξικών χαρακτηριστικών συλλογική ταυτότητα (εμείς-ο λαός-το 99% εναντίον της ολιγαρχίας-ελίτ-"χρυσού παλατιού"-1%). Στόχος του Μελανσόν από την αρχή είναι η ρευστοποίηση Αριστεράς και Σοσιαλιστών σε νέο σχηματισμό υπό την πρωτοκαθεδρία του. Δυστυχώς, η τακτική του αυτή πιθανώς να στερήσει έδρες από την Αριστερά στις βουλευτικές εκλογές, λόγω πολυδιάσπασης με δικές του υποψηφιότητες κόντρα στις υποψηφιότητες του Μετώπου της Αριστεράς και αριστερών Σοσιαλιστών-μακάρι να διαψευστούμε. Σε κάθε περίπτωση, θα βιαστεί να κάνει κινήσεις, καθότι είναι 65 ετών, είναι νωπή η επιτυχία και η μεγάλη επιρροή του και είναι πολύ μακριά το 2022.
4. Σύμφωνα με τα exit polls, το 14% όσων δηλώνουν πρώην ψηφοφόροι της Άκρας Αριστεράς και το 9% όσων δηλώνουν "ακροαριστεροί" επέλεξαν την Μαρίν Λεπέν. Ταυτόχρονα, το 16% όσων δηλώνουν "ούτε αριστεροί, ούτε δεξιοί" ψήφισε Μελανσόν. Στους εργάτες είναι πρώτη η Λεπέν και δεύτερος ο Μελανσόν, ενώ στους ανέργους πρώτος έρχεται ο Μελανσόν και δεύτερη η Λεπέν. Η κυριαρχία του διπόλου "Λαός Vs Ελίτ" είναι η απάντηση που εξηγεί και αυτά τα φαινόμενα. Επίσης η υποψηφιότητα Μελανσόν, διεισδύοντας στους φτωχούς πολίτες, συγκρατεί κόσμο από την ακροδεξιά (κοινώς, η Λεπέν θα ήταν άνετα πρώτη χωρίς τη ρητορεία Μελανσόν).
5. Η Αριστερά έχει τώρα μια μεγάλη ανασυνθετική ευκαιρία, αρκεί να μην χυθεί η καρδάρα με το γάλα από τον εγωισμό του Μελανσόν. Ο Αμόν φαίνεται (με βάση τις δηλώσεις του) έτοιμος για ανασυνθετικές διαδικασίες, αντιλαμβανόμενος ότι το σοσιαλφιλελεύθερο κατεστημένο στο Σοσιαλιστικό Κόμμα θα επιδιώξει να τον εξαφανίσει πολιτικά. Κρισιμότατος ο ρόλος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο μέχρι τώρα επιδεικνύει την πιο ώριμη στάση από όλους.
6. «Με κλειστή τη μύτη», πολιτική απέχθεια και αγωνία για τη νεοφιλελεύθερη επίθεση που έρχεται στη Γαλλία, στο β’ γύρο πρέπει να εκλεγεί ο Μακρόν, γιατί απλούστατα δεν ανταλλάζουμε συνταγές μαγειρικής με ανθρωποφάγους, ακόμη και αν έχουν γίνει mainstream και καλογυαλισμένοι. Jamais, που γράφει σήμερα και η Humanite.
*Γιάννης Μπουρνούς
Μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ -Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών & Διεθνών Υποθέσεων
left

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου