Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Σκάνδαλο ΑΕΠΙ: Eίναι πολλά τα λεφτά;


Είναι σαν να σου δίνουν πάσα σε κενό τέρμα, αλλά να  πετάς τη μπάλα στην εξέδρα. Μετά από χρόνια απόλυτης ασυδοσίας και αδιαφάνειας,  ένας υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Ξυδάκης, διέταξε έλεγχο στα οικονομικά της ΑΕΠΙ. Δεν έκανε δηλαδή τα στραβά μάτια, όπως  έκαναν, για άγνωστο(;) λόγο δεκάδες προηγούμενοι υπουργοί Πολιτισμού.
Τα αποτελέσματα του ελέγχου προκάλεσαν σοκ στη κοινή γνώμη: μια οικογένεια μοίραζε μισθούς μέχρι 52.,000 ευρώ μισθό το μήνα στα μέλη της, είχε δημιουργήσει συγγενείς εταιρείες στις οποίες διοχετεύονταν εκατομμύρια την ίδια ώρα που αξιόλογοι καλλιτέχνες πεθαίνουν στη ψάθα.  Σύμφωνα με προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών η διοίκηση της ΑΕΠΙ ελέγχεται για  επτά κακουργήματα, από  φοροδιαφυγή έως συγκρότηση και ένταξη σε Εγκληματική Οργάνωση, σχεδόν όλος ο ποινικός κώδικας.
Συνθέτες, στιχουργοί και τραγουδοποιοί,, η αφρόκρεμα των μουσικών δημιουργών της χώρας, συνασπίστηκαν ζητώντας κάθαρση. Η υπόθεση προκάλεσε την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού που ζήτησε ριζική ρύθμιση και ανακοίνωσε πως το υπουργείο Πολιτισμού θα βάλει και επίτροπο στην ΑΕΠΙ. Για πρώτη φορά ο Α. Τσίπρας δέχθηκε τα εύσημα απο πολίτη που ανήκει σε άλλο πολιτικό χώρο, τον κορυφαίο συνθέτη Σ. Ξαρχάκο.
Και όμως! Ορισμένοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο αρνούνται να βάλουν το έτοιμο γκολ. Με πρόσχημα άλλοτε ότι πρόκειται για Ανώνυμη Εταιρεία και άλλες φορές ότι θα καταρρεύσει ο μηχανισμός είσπραξης των δικαιωμάτων, στελέχη και κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να υλοποιήσουν μια πολιτική αντίθετη και με την θέληση των δημιουργών αλλά και τις πρωθυπουργικές εντολές.  Προτείνουν την συνδιοίκηση με την οικογένεια που ερευνάται για τα κακουργήματα και  έχει φέρει την ΑΕΠΙ στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Τα επιχειρήματα είναι έωλα:  δεν πρόκειται για μια τυπική Ανώνυμη Εταιρεία αλλά για ειδική περίπτωση που ασκούσε δημόσια εξουσία, διαχειριζόμενη χρήματα τρίτων και στέλνοντας στα δικαστήρια ακόμη και τον τελευταίο ταβερνιάρη που δεν πλήρωνε δικαιώματα. Όσο για την επιβίωση της ΑΕΠΙ οι δημιουργοί δεν ζητούν να κλείσει, αλλά να τοποθετηθεί Επίτροπος που θα διοικήσει πραγματικά και θα την εξυγιάνει.
Δημιουργείται έτσι, πολύ κακώς, η εντύπωση, όπως εκφράστηκε και από την πρόσφατη καταγγελία των 450 και πλέον δημιουργών,  ότι επιχειρείται η συγκάλυψη του εγκλήματος από το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με μια μικρή ομάδα δημιουργών, που προφανώς, τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς, διατηρούσαν προνομιακές σχέσεις με την διοίκηση της ΑΕΠΙ και τα χρήματα που, κατά βούληση, διένειμε.
Τα λεφτά είναι πράγματι πολλά. Και αυτά που καταχράστηκε η διοίκηση της ΑΕΠΙ και αυτά που τόσα χρόνια έδινε για να εξαγοράσει τη σιωπή ορισμένων. Σήμερα όμως, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πλήττει το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης, κάτι που προσπαθούν μανιωδώς  να κάνουν οι εχθροί της. Από την μεγάλη ευκαιρία που δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση πρέπει να μπει γκολ. Και είναι πλέον στο στο πόδι της υπουργού Λυδίας Κονιόρδου ή αλλιώς στο χέρι του πρωθυπουργού, να τελειώσουν το ματς. 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου