Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Ελλάς - Γαλλία Συμμαχία


Να και ένα θέμα στο οποίο η Γαλλία έρχεται δεύτερη μετά την Ελλάδα. Στη γαλλική προεκλογική αντιπαράθεση κυριαρχεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων,ένα θέμα που μας απασχόλησε ιδιαίτερα, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση. Ο εκπρόσωπος της δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν  θέλει να περικόψει 500.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο, μέσα σε πέντε χρόνια. Ο κεντρώος Εμμανουέλ Mακρόν 120.000. Η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν υπόσχεται να διώξει υπαλλήλους από τις περιφέρειες και τους δήμους, αλλά θα προσλάβει 15.000 θέσεις αστυνόμους και χωροφύλακες.
Η γαλλική προπαγάνδα μοιάζει σαν δύο σταγόνες νερό με την ελληνική. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υπεράριθμοι, αντιπαραγωγικοί και παρασιτούν σε βάρος του ιδιωτικού τομέα. Ακόμη και όταν οι πεισματάρηδες αριθμοί επιμένουν να διαψεύδουν τους μύθους. Όταν ξέσπασε η κρίση, η Ελλάδα βρισκόταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μετά τις κάθε λογής περικοπές  των τελευταίων ετών, μόνο η Ιαπωνία έχει λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους από την Ελλάδα, σύμφωνα με την χθεσινή έρευνα της εφημερίδας Le Parisien. Έτσι κάπως βρεθήκαμε χωρίς γιατρούς, νοσοκόμους, και εφοριακούς για να κυνηγήσουν τους φοροφυγάδες και τους ολιγάρχες που έχουν στείλει τα χρήματα τους διακοπές, στα κάθε λογής νησιά Καιμάν.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο δημόσιος τομέας χρειάζεται σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Πολύ περισσότερες στην Ελλάδα από ότι στη Γαλλία, όπου λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά. Στη τελευταία, είναι η νεοφιλελεύθερη, αντικρατιστική υστερία που έχει ξεκινήσει το κυνήγι μαγισσών.
Οι εκπρόσωποι της γαλλικής Αριστεράς έχουν τελείως διαφορετικές προτάσεις. Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν σχεδιάζει να προσλάβει 40.000 εκπαιδευτικούς. Πιο αριστερά, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν υπόσχεται επιπλέον 150.000 δημόσιους υπαλλήλους, για την εκπαίδευση και τα νοσοκομεία. Αλλά μάλλον δεν θα εισακουστούν. Η Γαλλία θα καταστρέψει το δημόσιο τομέα της, αντί να κάνει τις τομές εκεί που πραγματικά χρειάζεται.  Έτσι σε λίγα χρόνια δεν θα έχει, και αυτή, ούτε αρκετούς γιατρούς ή νοσοκόμους, ούτε αρκετούς εφοριακούς και εκπαιδευτικούς. Χωρίς να έχουν βελτιωθεί και τα οικονομικά της, όπως απέδειξε περίτρανα το πείραμα στην Ελλάδα. 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου