Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Τα ψέματα της «συμφωνίας αλήθειας»



Τα πρώτα μέτρα που θα πάρει ο πρόεδρος της Ν.Δ. μόλις αναλάβει την πρωθυπουργία και περιλαμβάνονται στη συμφωνία του με τους πολίτες χωρίζονται πρακτικά σε τρία κομμάτια: τα μέτρα που είναι στο πεδίο των διακηρύξεων, τα άμεσα μέτρα και τα μέτρα που θα χρειαστούν δύο χρόνια για την εφαρμογή τους.
της Άντας Ψαρρά
Όπως δήλωσε ο ίδιος, η πολιτική του θα στηρίζεται σε ένα τρίγωνο με τη λειτουργία των τραπεζών στην μία κορυφή, τις μεταρρυθμίσεις (δημόσια διοίκηση και επενδύσεις/επιχειρηματικότητα) στην άλλη, ενώ στην τρίτη θα δοθεί «μεγαλύτερη έμφαση στον περιορισμό των δαπανών σε συνδυασμό με λελογισμένο περιορισμό των φόρων, διεύρυνση της φορολογικής βάσης, επιθετική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κυρίως μέσω της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών πληρωμών».
Ειδικά πάντως για τις τράπεζες ο τρόπος που είναι γνωστό ότι επέλεξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) των πολλών και αλόγιστων δανείων και «θαλασσοδανείων» ήταν οι συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις και η ασυλία των τραπεζικών στελεχών μέχρι που η τρόικα επέβαλε πλήρη (;) έλεγχο.
Είναι γνωστό ότι μόνο το κόμμα της Ν.Δ. έχει 200 εκατομμύρια σε «κόκκινα» δάνεια.

Τα μέτρα «αλήθειας» του πρωθυπουργού

● Τα «διακηρυκτικά» μέτρα της «συμφωνίας αλήθειας» κινούνται στο συνηθισμένο πεδίο της σημερινής προεκλογικής τακτικής: Κανείς δεν περισσεύει, ο Τσίπρας μάς κάνει φτωχότερους και ηττημένους, όχι στην παροχολογία, υπογραφή συμφωνίας με κάθε πολίτη, θα έχουμε κυβέρνηση των ικανών κ.λπ.
● Τα άμεσα μέτρα: Θα μειώσουμε το ειδικό τέλος της ΕΡΤ στο μισό, όλες οι προσπάθειες ακύρωσης σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία (από τον ΣΥΡΙΖΑ) θα αντιστραφούν, θα αυξήσουμε το όριο υπαγωγής σε ΦΠΑ από τις 10.000 στις 25.000, θα μειώσουμε τον ΦΠΑ στα αγροτικά από το 24% στο 13% και θα καταργήσουμε τον φόρο κατανάλωσης στο κρασί.
Προφανώς τα μέτρα αυτά πλην εκείνου για την ΕΡΤ και της Παιδείας (που έχουν συμβολική πολιτική σημασία) θα έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς στις επαφές του Κ. Μητσοτάκη, έτσι ώστε να μη θεωρηθούν μονομερείς ενέργειες και να μη μείνουν αποκλειστικά στον χώρο των καλών προθέσεων.
● Τα μέτρα σε βάθος διετίας: Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη από 29% στο 20% μέσα σε δύο χρόνια, μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, δέσμευση για μείωση φόρων 1,9 δισ., όλοι οι πολίτες θα έχουν εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα.
● Στη συμφωνία αλήθειας δηλώνεται η πρόθεση να αξιοποιήσει το Δημόσιο καλύτερα το δυναμικό του με αξιολόγηση και κινητικότητα, όχι με απολύσεις.
● Τέλος, δεσμεύεται για κάτι που πρωτίστως αφορά τους δήμους και σε μεγάλο βαθμό ήδη ισχύει, ότι δηλαδή κανένα παιδί δεν θα βρεθεί χωρίς θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό.
Δεν διευκρινίζει εδώ αν αυτό θα ισχύει και για τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, αλλά ούτως ή άλλως το μεγάλο θέμα του προσφυγικού δεν αναφέρεται καν στη «συμφωνία αλήθειας», ίσως γιατί οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν αποτελούν έτσι κι αλλιώς μέρος του εκλογικού σώματος.

Τα αληθινά μέτρα του πρώην υπουργού

Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης έλεγε τότε (όπως και τώρα) στις 30.12.2014: «Τα ζητήματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχαν κλείσει εδώ και μήνες, διότι προτάξαμε μια ατζέντα ποιοτικών (!) μεταρρυθμίσεων και πείσαμε την τρόικα να αφήσουμε πίσω τους ποσοτικούς στόχους».
Πράγματι, στον τομέα των χιλιάδων αναγκαστικών απολύσεων παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των υπό απόλυση/διαθεσιμότητα υπαλλήλων με τη βοήθεια και των επιστρατεύσεων απεργών, το «πρόγραμμα» είχε προχωρήσει.
Η αξιολόγηση διά χειρός Μητσοτάκη με τις αναγκαστικές ποσοστώσεις μοιραία βέβαια οδηγούσε σε απολύσεις, «υπήρχαν επιφυλάξεις για τον εκ των προτέρων καθορισμό ποσοστών για ικανούς και μη υπαλλήλους καθώς πρόκειται για αυθαίρετα ποσοστά και για μη επιστημονική προσέγγιση» (Θ. Πασχάλης 16.1.2016).
Στο ίδιο άρθρο ο Θ.Π. έγραφε ότι η συγκεκριμένη πολιτική του υπουργού οδηγούσε σε «κατάργηση στην ουσία του νόμου Ραγκούση για την αξιοκρατική επιλογή γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών από Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων υπό την εποπτεία του ΑΕΠ.
Η σειρά στη λίστα που προέκυψε με τους γενικούς διευθυντές έγινε κουρελόχαρτο και τοποθετήθηκαν με υπουργικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ημέτεροι καταπατώντας τη σειρά προτεραιότητας».
Επίσης από το φίλα προσκείμενο (σήμερα) στον αρχηγό της Ν.Δ. «Πρώτο Θέμα» (5.11.2013) αντιγράφουμε:
«Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, άνοιξε τον “χορό” των ιδιωτικοποιήσεων και έστειλε το μήνυμα για ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ. Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε συγχώνευση των συγκοινωνιακών φορέων ως προς το εταιρικό σχήμα, χωρίς να διευκρινίζει περισσότερα, αλλά φέρνοντας στη μνήμη όλων εποχές του 1992 και την κυβέρνηση του Κώστα Μητσοτάκη. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξέχασε τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ, τονίζοντας ότι όσοι δεν προχώρησαν στη συμπλήρωση των στοιχείων τους θα πρέπει να θεωρούν δεδομένο ότι θα τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία».
Υπενθυμίζουμε ότι το 2013 πέρασε κατά πλειοψηφία η τροπολογία Μητσοτάκη που προέβλεπε την κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιων οργανισμών με απλά προεδρικά διατάγματα.
Πολλές από τις μεγάλες απεργίες του 2013-2014 υπαλλήλων της δημοτικής αστυνομίας, σχολικών φυλάκων, διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, καθαριστριών, γιατρών ΕΟΠΥΥ (κι ενώ συνεχιζόταν το μεγάλο πάρτι στον οργανισμό), υπαλλήλων και δημοσιογράφων της ΕΡΤ δεν είχαν αποτέλεσμα και οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν στον αέρα.
Οι απαιτήσεις της τρόικας και τα νούμερα των υπό αναγκαστική απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων ζάλιζαν ακόμα και τις προσκείμενες στην κυβέρνηση Σαμαρά εφημερίδες.
«Από πού θα φύγουν 12.500 υπάλληλοι», έγραφαν «Τα Νέα» στις 16.11.2013. κατονομάζοντας τις δεξαμενές «κινητικότητας» -Ταμεία, ΝΠΙΔ, δήμοι, Υγεία- και «Η τρόικα απαιτεί: Ομαδικές απολύσεις διά νόμου» («Τα Νέα», 6.3.2014).
Ενδιαφέρον έχει ότι (εκ των υστέρων φυσικά) το 2015 ο πρώην υπουργός Παιδείας Αν. Λοβέρδος είχε δηλώσει: «Η αντιπαράθεσή μου με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν εκτός ορίων για τις απολύσεις των εκπαιδευτικών που με πίεζε να κάνω και δεν έκανα καμία» (20.1.2015).
Παραμονές των εκλογών του 2015 με τροπολογία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέστειλε τις απολύσεις λίγες ώρες μετά τη διαφαινόμενη αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Με την ίδια τροπολογία αποδοχές που κρίθηκαν μη νόμιμες σε προϊσταμένους και διευθυντές των οποίων μετά η εκλογή ακυρώθηκε δεν αναζητούνται.
Επιχειρώντας να βάλει... τάξη στο Δημόσιο, είχε διορίσει στο γραφείο του 25 συμβούλους, ενώ στο διετές σχέδιο που είχε ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης τόνιζε: «Ο δημόσιος τομέας θα εξακολουθήσει και κατά τα επόμενα χρόνια να μειώνεται προς όφελος του ιδιωτικού».
Αυτή ήταν βέβαια μια άλλη συμφωνία αλήθειας!
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου