Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Τα αυγά, τα φίδια, ο Πελετίδης και ολίγος Σώρρας



Όταν ένα δικαστικό προηγούμενο μπορεί να μας ξεμπλέξει από πολλά ακροδεξιά βάσανα

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Η μεγάλη η δίκη είναι αυτή που λέμε η «Δίκη της Χρυσής Αυγής». Με δολοφονίες μέσα, με επιθέσεις, με βιαιοπραγίες, τίποτε δεν λείπει από το κατηγορητήριο. Και από τις καταθέσεις των μαρτύρων βεβαίως, που φιλοτεχνούν ένα πορτραίτο φρίκης και τρόμου. Ένα πορτραίτο εγκληματικής οργάνωσης. Αλλά αυτή η δίκη η μεγάλη, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν μπούμε για τα καλά μέσα στο 2018. Πάμε για ένα ακόμη δωδεκάμηνο δηλαδή, για να μην το βαφτίσω δεκαοκτάμηνο. Κι ως τότε, το μόνο που τσούζει τους ακροδεξιούς είναι παρακράτηση της κρατικής επιχορήγησης. Τέσσερα εκατομμύρια είναι αυτά,.. δεν είναι αστεία. Πονάνε, αλλά δεν πονάνε όσο μας πονάει εμάς τους υπόλοιπους η παρουσία της Χρυσής Αυγής στο νομιμοποιημένο πολιτικό τόξο…
Και δεν είναι απλή «παρουσία», έτσι για να το γράφουν τα ημερολόγια. Όσο παραμένει το συγκεκριμένο κόμμα εντός του πολιτικού τόξου και δεν παίρνει πόδι, τόσο προκύπτουν ένα σωρό δυσάρεστες και δύσοσμες καταστάσεις. Γιατί όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να κινηθούν μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και δεν γίνεται να τους πετάνε έξω τους ακροδεξιούς από ένα σωρό λειτουργίες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Από το μπλα μπλα της Βουλής ως κάθε είδους εκδηλώσεις και δράσεις και επισκέψεις. Ή μάλλον δεν γινόταν αυτό το πράγμα. Διότι ήρθε τώρα μια δίκη πιο μικρή από εκείνη την μεγάλη, που μπορεί να λύσει τα χέρια των κάθε είδους υπευθύνων. Η δίκη του Κώστα Πελετίδη, δημάρχου Πατρέων, επειδή το 2015, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν παραχωρήθηκε στην Χρυσή Αυγή δημοτικός χώρος κατά την προεκλογική περίοδο.
Τα γράφω αυτά, έχοντας υπόψη μου ότι ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση του δημάρχου και ότι ο δήμαρχος κρίθηκε εν τέλει αθώος. Σύμφωνα με το σκεπτικό του εισαγγελέα, όπως το διαβάζω στο Νewpost:
Δεν στοιχειοθετήθηκε κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος για τον δήμαρχο Πατρέων. Όσον αφορά στους χώρους που δεν παραχωρήθηκαν στην Χρυσή Αυγή, κατά την προεκλογική περίοδο του 2015, είπε ότι ήταν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως διεφάνη από την ακροαματική διαδικασία που προηγήθηκε, καθώς και τις σχετικές αποφάσεις του σώματος που έχουν κατατεθεί.
Τα διαβάζω τα ανωτέρω και σκέπτομαι ότι με αθώωση Πελετίδη προκύπτει ένα πολύ ενδιαφέρον προηγούμενο. Όπου δεν θα χρειάζεται ο κάθε υπεύθυνος, ο κάθε επικεφαλής, ο κάθε πρόεδρος και πάει λέγοντας να υπολογίζει τους τύπους αλλά θα σπεύδει κατευθείαν στην ουσία. Και θα αποκλείει τους ακροδεξιούς από εκδηλώσεις, από δράσεις, από επισκέψεις κλπ. κλπ., επικαλούμενος το δικαστικό στόρι Πελετίδη. Κι ας τον τρέχουν κι αυτόν ύστερα, δεν θα πάθει τίποτα να χάσει ολίγες ώρες στα έδρανα. Αθώος θα βγει, σιγά τα αίματα. Εκτός κι αν έχει άλλα στο νου του και δεν είναι η ταλαιπωρία που τον νοιάζει αλλά η ψηφοθηρία…

Υ.Γ.: Το ενδιαφέρον με την περίπτωση Σώρρα είναι ότι γιγαντώνεται με τρόπους ανάλογους εκείνων της Χρυσής Αυγής. Και ότι τις κλέβει πελατάκια επίσης, γεγονός που έχει οδηγήσει κάποια κεκαρμένα πλάσματα να επισκεφθούν γραφεία του αρτεμικού κόμματος με διόλου αθώες προθέσεις. Αναρωτιέμαι αν σε περίπτωση που επαναληφθεί το φαινόμενο θα τους περιμένει ο Δίας με τους κεραυνούς του ή έστω η Άρτεμις με τα βέλη της!

newpost-zoornalistas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου