Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Εν ισχύι όχι μόνο η δίκη και καταδίκη Μπελογιάννη, αλλά και του Σωκράτη!



Εν ισχύι όχι μόνο η δίκη και καταδίκη Μπελογιάννη, αλλά και του Σωκράτη!
Επιστολή εγκρίτου νομικού – τι συμβουλεύει για να αποφευχθεί η θεσμική αναρχία
Aξιότιμε κ. Διευθυντά της εφημερίδος «Η Καθημερινή»
Ονομάζομαι Ευθύμιος Εθνικοφρονίδης και διατελώ δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Διά της παρούσης επιθυμώ όπως επαινέσω τα μάλα τον κ. Στέφανον Κασιμάτη, όστις με παρρησίαν έγραψε, εις το υφ’ Υμών εκδιδόμενον έγκριτον φύλλον: «Η Βουλή, πληροφορούμαι, ετοιμάζεται να τιμήσει τη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη [...] Ο Μπελογιάννης καταδικάστηκε για κατασκοπεία εις βάρος της πατρίδας του και εξ όσων γνωρίζω δεν έχει υπάρξει ποτέ αναθεώρηση της δίκης. Μπορεί, λοιπόν, η θανατική ποινή που του επιβλήθηκε τότε να ήταν σκληρή και, ενδεχομένως, άδικη• όμως η καταδίκη του ήταν δίκαια και εξακολουθεί να ισχύει». 
Αυτή είναι η αλήθεια, η γυμνή αλήθεια, Αξιότιμε κ. Εκδότα, όσο κι αν ενοχλεί κάποιους «αριστεράντζες»: η δίκη και η καταδίκη ήταν δίκαιη και ισχύει. Επιτέλους, πότε θα μάθουμε ότι υπάρχει συνέχεια των θεσμών στη χώρα τούτη;
Φευ κ. Διευθυντά, φευ φευ κ. Κασιμάτα! Ουχί μοναδική η του Μπελογιάννη περίπτωσις. Πλείστοι άλλοι καταδικασθέντες τιμώνται υπό του ελληνικού κράτους, αλλά και παγκοσμίως – οποία θεσμική έκπτωσις και αναρχία! Παράδειγμα των παραδειγμάτων, ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ! Ναι, ο αρχαίος εκείνος, Σωκράτης του Σωφρονίσκου και της Φαιναρέτης. Φιλόσοφος μεν κραταιός, πλην όμως εις θάνατον καταδικασθείς. Παραφράζων τον έγκριτον αρθογράφον σας θα είπω καγώ: «Πλείστα όσα πνευματικά ιδρύματα τιμούν τον Σωκράτη.Ο Σωκράτης καταδικάστηκε για ασέβεια προς τους θεούς και για διαφθορά των νέων και εξ όσων γνωρίζω δεν έχει υπάρξει ποτέ αναθεώρηση της δίκης. Μπορεί, λοιπόν, η θανατική ποινή που του επιβλήθηκε τότε να ήταν σκληρή και, ενδεχομένως, άδικη• όμως η καταδίκη του ήταν δίκαια και εξακολουθεί να ισχύει». (Όλως διαφορετική η περίπτωσις του Γαλιλέου Γαλιλέι, καθότι τούτου η καταδικαστική απόφασις αναιρέθη υπό της καθολικής Εκκλησίας, με χρονικήν τινά καθυστέρηση, το 1992).
Ασφαλώς υπάρχει, ερίτιμοι Κύριοι, ασφαλής και θεσμική οδός για την ανατροπή της οχληράς ταύτης κατάστασης, ώστε και ο Σωκράτης ως μέγας φιλόσοφος να τιμάται αλλά και να αποφευχθεί η θεσμική ακαταστασία της απονομής τιμής, διοργάνωσης συνεδρίων κλπ. διά έναν θανατοποινίτην. Οι του Σωκράτους απόγονοι (και, εν αδυναμία ανευρέσεως αυτών, οι πνευματικοί κληρονόμοι αυτού) δέον όπως προσφύγωσι εις το ανώτατον ακυρωτικόν δικαστήριον, προσκομίζοντες νέα στοιχεία, αιτούμενοι την της δίκης του Σωκράτους αναψηλάφησι. Αναγνωρίζω ότι λόγω της παρόδου ικανού χρόνου πλείσται όσαι δυσχέρειαι ανακύπτωσιν, οίον και ζητήματα παραγραφής.Πλην όμως η θεσμική συνέχεια και ευταξία υπέρτατος νόμος και αρχή.
Ασπάζομαι την κεντροδεξιάν σας
Ευθύμιος Εθνικοφρονίδης,
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
ΥΓ. Τον συσχετισμό με τον Σωκράτη τον "έκλεψα" από ένα σχόλιο του Ιωάννης Ζερδελής, που αλίευσα στο f/b
YΓ2. Για όποιον αμφιβάλλει για τα κασιμάτεια γραφέντα, το λινκ εδώ: http://www.kathimerini.gr/…/…/kai-proedros-kai-arxiepiskopos
Eικόνα: Λεπτομέρεια από τη "Σχολή των Αθηνών" του Ραφαήλ. Ο Σωκράτης, δεξιά
LEFT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου