Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Ανοιχτή νομικά και ηθικά η υπόθεση ΑΕΠΙ


Έκπληκτη η κοινή γνώμη πληροφορείται όσα συμβαίνουν στην Ανώνυμη Εταιρία Πνευματικής Ιδιοκτησίας, τη γνωστή ΑΕΠΙ, και καταγράφει με λεπτομέρειες το πόρισμα - φωτιά που έφερε στη δημοσιότητα το TVXS, αλλά η αντίδραση των αρμοδίων υπήρξε κατώτερη των απαιτήσεων, νωχελική και καθυστερημένη.

Σε πρώτο χρόνο, Υπουργείο Πολιτισμού και Δικαιοσύνη φάνηκε να θεωρούν ότι ο ιδιωτικός χαρακτήρας της εν λόγω εταιρείας δεν επιτρέπει περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, λες και η κατασπατάληση του κόπου των δημιουργών και η σκανδαλώδης διαχείριση των πόρων που συσσώρευσε και εξακολουθεί να συσσωρεύει το έργο τους δεν αποτελούν ζήτημα δημόσιου χαρακτήρα.


Χθες και υπό το βάρος του σάλου που προκάλεσε η αποκάλυψη του πορίσματος, το υπουργείο Πολιτισμού έσπευσε να προωθήσει στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα που ήταν κατατεθειμένο στη Βουλή, προ των αποκαλύψεων, δημιουργώντας την αίσθηση ότι νομοθετεί για το μέλλον και σηκώνει τα χέρια για το δυσώδες παρόν.

Η νομοθετική πρωτοβουλία, άλλωστε, δεν απαντά στα πολλά ερωτήματα που προκύπτουν ούτε κλείνει μια υπόθεση προδήλως ανοιχτή νομικά και ηθικά.

Μπορεί, για παράδειγμα, μια ανώνυμη εταιρία που διαχειρίζεται προιόν πνευματικής δημιουργίας να διανέμει στα στελέχη της δίκην μερίσματος πόρους άλλων και ο εισαγγελέας να παραμένει ασυγκίνητος;

Και, επιπλέον, τι άλλο έπρεπε να αποκαλυφθεί πέραν της έλλειψης τιμολογίων που διαπιστώθηκε, για να προκληθεί το ενδιαφέρον των φορολογικών αρχών;

Προφανώς, έννομο συμφέρον για να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν, έχουν πρώτα απ’ όλους οι ίδιοι οι δημιουργοί, πολλοί εκ των οποίων προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των δύσκολων καιρών με τα «ψίχουλα» που μοιράζει πλέον η ΑΕΠΙ. Κι όμως. Είναι η ίδια η ΑΕΠΙ, που, κατά παράβαση κάθε λογικής, «προικοδοτεί» στελέχη της με αστρονομικά ποσά, απίστευτα όχι μόνο για την περίοδο που διανύουμε, αλλά και για τις καλύτερες ημέρες των golden boys.

Καθήκον των δημόσιων λειτουργών, ωστόσο, και ιδίως του αρμοδίου υπουργείου, είναι να καθαρίσουν το τοπίο άμεσα και να κατοχυρώσουν τη διαφάνεια, έχοντας πλήρη συναίσθηση των ιδιαιτεροτήτων και της σημασίας του συγκεκριμένου χώρου. Η πολιτιστική – καλλιτεχνική δημιουργία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ούτε ως τυπική εμπορική διαδικασία ούτε να υπακούει σε πρακτικές ακραίας οικονομικής ασυδοσίας, όπως αυτές που καταγράφει το πόρισμα για την ΑΕΠΙ.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου