Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

«Αδιαφορούσαν για τους νόμους»

«Ο δήμαρχος είναι ο κύριος διατάκτης».
του Νίκου Φωτόπουλου
«Ο δήμαρχος είναι ο κύριος διατάκτης». Για άλλη μια φορά με την κατάθεσή της η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά «καίει» τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο για τη δεύτερη μεγάλη υπόθεση απώλειας χρημάτων από τα δημοτικά ταμεία, αυτήν της παγίας προκαταβολής, που ζημίωσε τον δήμο με ακόμη 1,2 εκατομμύρια ευρώ.
Σαφής και ξεκάθαρη ήταν η επιθεωρήτρια του υπουργείου Οικονομικών την πρώτη μέρα της κατάθεσής της ενώπιον του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, σχετικά με την κατανομή ευθυνών για τις οποίες επιμόνως ρωτήθηκε από την έδρα του δικαστηρίου.
Απαντώντας στο ερώτημα για το αν οι αντιδήμαρχοι οικονομικών της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου, τρεις εκ των οποίων είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της παγίας, είχαν την αποκλειστική ευθύνη των ελέγχων και των υπογραφών, η κυρία Τσεμπερά τόνισε ότι σύμφωνα με τον νόμο «ο δήμαρχος είναι ο κύριος διατάκτης» και παρότι παρέχει δικαιώματα και αρμοδιότητες στους αντιδημάρχους, αυτός φέρει σε κάθε περίπτωση την τελική ευθύνη.
Μεταφέροντας στο δικαστήριο τα όσα διαπίστωσε από την εξονυχιστική έρευνα στα οικονομικά του Δήμου Θεσσαλονίκης αναφορικά με τη διαχείριση της παγίας προκαταβολής, έκανε λόγο για «δαιδαλώδεις διαδικασίες» και υιοθέτηση «τεχνασμάτων» που αποσκοπούσαν στη μη εφαρμογή του νόμου.
«Είχαν παραγκωνιστεί οι νόμοι και αδιαφορούσαν για την εφαρμογή τους. Το ρευστό πήγαινε όπου ήθελε, όχι όπου όριζε ο νόμος», κατέθεσε, παρατηρώντας ότι βρήκε δαπάνες ακόμη κι από διόδια και... ταχυφαγεία που καλύφθηκαν από το ταμείο της παγίας!

Χωρίς λογαριασμούς

Επισήμανε, μάλιστα, την υποχρέωση του πρώην δημάρχου να παρακολουθεί κάθε μήνα την κίνηση του ταμείου, τονίζοντας ότι κατά την έρευνά της δεν βρήκε κανέναν μηνιαίο λογαριασμό που να αποτυπώνει την κίνηση της παγίας.
Η δίκη διεκόπη για να συνεχιστεί σήμερα, με την κυρία Τσεμπερά να συνεχίζει την κατάθεσή της.
Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται συνολικά 16 άτομα και η βασική κατηγορία που τους αποδίδεται είναι αυτή της απιστίας στην υπηρεσία.
Εκτός από τον πρώην δήμαρχο, για την υπόθεση κατηγορούνται ο άλλοτε γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας, τρεις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών και 11 υπάλληλοι οικονομικών υπηρεσιών του δήμου.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου