Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Μπράβο ρε Μαίρη!


Μπράβο ρε Μαίρη!

του Χρήστου Ξανθάκη
Όταν η Συνατσάκη το παίρνει επάνω της και μας βάζει τα γυαλιά
Τώρα που τις γράφω αυτές τις γραμμές, πρέπει η Συνατσάκη να έχει πιάσει καμιά τετρακοσαριά χιλιάδες views στο γιουτούμπι. Την άφησα το πρωί στις τρακόσες τόσες, αλλά έχει γίνει βιράλ το βιντεάκι και ανεβαίνει σαν ασανσέρ, λέω εγώ. Χώρια τα σχόλια από κάτω , κάνα πεντοχίλιαρο, χώρια ο χαμός στα social media, χώρια η κάλυψη η δημοσιογραφική. Ξεπέρασε και τα μυστήρια των Παρισίων σε δημοτικότητα. Κι όλα αυτά επειδή βρήκε η Μαίρη το σθένος, τα σκώτια, τα άντερα να βγει και να δηλώσει ευθαρσώς: «Είμαι Gay. Είμαι Αλβανίδα. Είμαι Πρόσφυγας.»
Με δικά της λόγια, ψαλιδισμένα, γιατί είναι δεκαπέντε λεπτά το βίντεο και δεν χωράει όλο το Newpost για πλήρη απομαγνητοφώνηση:
«Υπάρχει πάρα πολύ μίσος και μια τεράστια επιθυμία να ρίχνουμε ευθύνες ο ένας στον άλλον για τα κακά που συμβαίνουν στις ζωές μας. Όταν έχεις τόσο μίσος, όταν είσαι ρατσιστής, όταν είσαι σεξιστής, όταν είσαι ομοφοβικός, δεν γίνεται να εκτιμάς τη ζωή σου, δεν γίνεται να ξέρεις πως ν’ αγαπάς, δεν γίνεται να είσαι ένας φιλεύσπλαχνος πατέρας και ταυτόχρονα ρατσιστής, δεν γίνεται να είσαι μια καλή φίλη και ταυτόχρονα ομοφοβική…»
Αυτά η Μαίρη κι άμα σ’ αρέσει! Που σε πολύ κόσμο δεν άρεσε δηλαδή, είτε από δεξιά, είτε από αριστερά, είστε σκέτο ξεκούδουνα. Το τελευταίο είναι το κλασικό το γηπεδικό, όπου δεν επιτρέπεται σε μια ωραία γυναίκα να εκφράζει άποψη, γιατί μια ωραία γυναίκα οφείλει απλώς να ξαπλώνει και ν’ ανοίγει τα πόδια της. Απαντώ κι εγώ λοιπόν γηπεδικά σε αυτού του είδους τα αγοράκια, ευχόμενος ψόφο εδώ και τώρα. Και πάμε παρακάτω.
Πάμε στις αντιδράσεις από δεξιά ή μάλλον από την άκρα δεξιά, γιατί οι περισσότεροι δεξιοί τις έχουν ξεπεράσει πλέον τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Από εκεί λοιπόν ακούστηκαν πλείστες διαμαρτυρίες του τύπου «λυσσάξατε με τον Τραμπ», «άντε πάλι με αυτούς τους πούστηδες», «όταν λες πρόσφυγες εννοείς αυτούς που κουβαλάει ο ΟΗΕ μαζικά;» «γνωρίζω 15 χρόνια ότι είσαι Αλβανίδα και η οικογένειά σου ζήτησε υπηκοότητα» και άλλα τέτοια παραληρηματικά που αναρωτιέσαι τι έχουν καπνίσει και πόσο μπέτωσαν οι άνθρωποι που τα ξεστομίζουν.
Αλλά και οι βολές από, ας πούμε, αριστερά, διακρίνονται για την ευρηματικότητά τους: «Πώς μπορείς να υποστηρίζεις τους ισλαμιστές που επιτίθενται στους gay;», «πώς γίνεται να τα λέει αυτά η ιέρεια του καταναλωτισμού;», «ανακατεύεις θέματα που καταλαβαίνεις πραγματικά;» και πάρε και βάλε και δώσε, χρόνο να έχεις κανείς να διαβάζει και χρήμα για να σπαταλάει το χρόνο του.
Εγώ πάντως ένα και μοναδικό έχω πω: Μπράβο Μαίρη! Μπράβο γιατί αυτό που ήθελες να πεις το είπες και δεν κρύφτηκες. Μπράβο γιατί δεν φοβήθηκες ότι θα σου την πέσει ένας σωρό κόσμος. Μπράβο γιατί σε αυτή την εποχή όπου όλοι και όλες πουλάμε το πρόσωπό μας ως brand name, δεν έκατσες να υπολογίσεις ότι αυτό το brand name μπορεί να υποφέρει. Και μπράβο, πάνω απ’ όλα, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνεις!
Ε ναι, τη θυμάμαι τη Μαίρη που είχε βγει στο «ΟΛΑ» πριν από καιρό και την είχε ρωτήσει ο Θέμος, με εκείνο το ύφος το μαχμουρλίδικο, τι δουλειά είχε εκείνη, κορίτσι πράμα, να τρέχει στο Σύνταγμα και να κουβαλάει εφόδια στους πρόσφυγες. Και η Συνατσάκη δεν είχε διόλου μασήσει τα λόγια της, δεν είχε αρχίσει τα σούρδου μπούρδου, δεν είχε κάτσει να μετρήσει ότι το κοινό της συγκεκριμένης εκπομπής ακούει «πρόσφυγας» και ανεβάζει γράδα και ότι μπορούσε να χάσει οπαδούς και θαυμαστές και διαφημιστικές εισροές.
Είχε πει την άποψή της άνευ φιόγκων και περιτυλίγματος, στα ίσα, in your face που λένε και οι Αμερικάνοι. Εκεί την πρόσεξα, εκεί την εκτίμησα, εκεί τη σημείωσα για το μέλλον. Και στο μέλλον, όχι μόνο δεν έκανε βήμα πίσω, αλλά έκανε άλματα προς τα εμπρός. Οπότε ένα έχω να πω και το κλείνω: Μπράβο ρε Μαίρη ζόρικη, της Κρήτης μας καμάρι, μας βγάζεις ασπροπρόσωπους και είσαι παλικάρι!
newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου