Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Χρυσή Αυγή: Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα



Η Χρυσή Αυγή έναντι του νόμου - Η σημασία και οι συνέπειες της δίκης

του Στρατή Μπουρνάζου
Η δίκη που αρχίζει αύριο, Δευτέρα 20 Απριλίου, είναι μια μεγάλη δίκη. Όχι μόνο επειδή έχει ήδη συγκεντρώσει το διεθνές ενδιαφέρον, επειδή δημοσιογράφοι και παρατηρητές από όλο τον κόσμο έχουν ήδη καταφθάσει στην Αθήνα (εκατοντάδες, όπως μαθαίνω, έχουν ζητήσει διαπίστευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης). 
Ούτε επειδή μπορεί να αποτελέσει τηλεοπτικό υπερθέαμα (αν και δεν το θεωρώ πολύ πιθανό, στη μακρά της διάρκεια). Ούτε επειδή θα είναι κυριολεκτικά μεγάλη σε διάρκεια. Ο κύριος λόγος που τη καθιστά μεγάλη και ιστορική είναι ότι η ποινική δίωξη της Χρυσής Αυγής, τον Σεπτέμβριο του 2013, η οποία και οδήγησε στη δίκη, σηματοδότησε το τέλος της ασυλίας. Της ασυλίας που απολάμβαναν μέχρι τότε οι νεοναζί, για την εγκληματική τους δράση. Με αυτή την έννοια, η δίκη, όποια προβλήματα και αν έχει (η μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξή της και η διεξαγωγή της στις φυλακές Κορυδαλλού είναι δύο από αυτά) σηματοδοτεί δύο πράγματα. Πρώτον, την ενεργοποίηση της δημοκρατίας (της αστικής δημοκρατίας, ναι) και του κράτους δικαίου έναντι της εγκληματικής δράσης των νεοναζί. Δεύτερον, μια μεγάλη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος, το οποίο εδώ και χρόνια ζητούσε αυτό ακριβώς: να λογοδοτήσουν οι νεοναζί.
Η μάχη των δικαστηρίων είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουν οι αντιφασίστες και οι δημοκράτες. Όχι μόνο επειδή το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να δρα σε όλα τα πεδία, δεν πρέπει να περιφρονεί κανένα: και στις γειτονιές, και στον δρόμο, και στα σχολεία, και στα πανεπιστήμια, και στα μέσα ενημέρωσης, και στους χώρους δουλειάς, και στα δικαστήρια, μέσα και έξω. Αλλά και για έναν ιδιαίτερο λόγο: η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστική οργάνωση με εγκληματική δράση. Και ακριβώς επειδή είναι ναζιστική, η δολοφονική βία δεν είναι κάποια παρεκτροπή ή τυχαίο γεγονός· είναι συγκροτητικό στοιχείο της ύπαρξης της Χρυσής Αυγής — κάτι που συνιστά μια κρίσιμη διαφορά της από διάφορες εν γένει ακροδεξιές και βασιλοχουντικές ομάδες. Οι δολοφονίες Φύσσα και Λουκμάν, η δολοφονική απόπειρα ενάντια στον Δημήτρη Κουσουρή, οι επιθέσεις σε μετανάστες και μέλη της ΛΟΑΔ κοινότητας, τα πογκρόμ εναντίον μεταναστών είναι κάποια από τα αδιάψευστα τεκμήρια αυτής της βίας.
Η νεοναζιστική συμμορία και η δολοφονική βία 
Η βία αυτή λοιπόν (που δεν είναι διόλου γενικό και αφηρημένο ζήτημα, αλλά απολύτως συγκεκριμένο και απειλητικό) δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την αστυνομία και τη δικαιοσύνη — όσο και αν είναι διαβρωμένες (ειδικά η πρώτη) από την ακροδεξιά. Το κίνημα, οι αντιφασίστες, οι πολίτες μπορούν και οφείλουν να κάνουν πολλά, αλλά, προφανώς, δεν μπορούν να γίνουν ντετέκτιβ, ανακριτικοί υπάλληλοι, αστυνόμοι και δικαστές, κυνηγοί (και θηρία μαζί) που θα εντοπίζουν τους δράστες, θα τους συλλαμβάνουν και θα τους τιμωρούν. Είναι και αδύνατον και επικίνδυνο. Πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά ότι μετά την ποινική δίωξη τα Τάγματα Εφόδου λούφαξαν, οι μετανάστες ανάσαναν, δεν θρηνήσαμε άλλους νεκρούς. Ας θυμηθούμε επίσης πώς κάλπαζε ανενόχλητη η Χρυσή Αυγή πριν τη δολοφονία Φύσσα: οι δημοσκοπήσεις την έδειχναν σε ποσοστά περί το 15%, μεγαλοδημοσιογράφοι μιλούσαν για τη «σοβαρή Χρυσή Αυγή» και τις χάριτες που της οφείλουμε, τα Τάγματά της αλώνιζαν ακόμα και σε κάστρα της Δεξιάς (όπως στην τελετή του Μελιγαλά)…
Με δυο λόγια, το αριστερό και αντιφασιστικό κίνημα (αν και η υπόθεση αφορά και άλλους, εγώ περιορίζομαι στους δύο παραπάνω επειδή από αυτή τη σκοπιά μιλάω), σε σχέση με τη δίκη, πρέπει να κάνουν αυτό που έκανε πάντα το κίνημα σε ανάλογες υποθέσεις, είτε μιλάμε για τη δολοφονία Λαμπράκη είτε του Τεμπονέρα είτε του Καλτεζά: να αξιώνουν την καταδίκη των ενόχων, να αποκαλύπτουν τις βαθύτερες πολιτικές διαστάσεις της υπόθεσης, να διασφαλίσουν τη δημοσιότητά της, να είναι παρόντες μέσα στο δικαστήριο (ως πολιτική αγωγή, μάρτυρες, κοινό) και έξω από αυτό (όχι μόνο κυριολεκτικά, αλλά και στην κοινωνία). 
Λύκοι με λεοντή προβάτου και η επίθεση φιλίας προς την Αριστερά. 
Μια πρόσφατη εξέλιξη δίνει νέα σημασία στη δίκη. Και αυτή είναι η «επίθεση φιλίας» της Χρυσής Αυγής προς την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ η υλοποίηση, από την ίδια τη Χρυσή Αυγή, του σχεδίου «σοβαρή Χρυσή Αυγή». Το είδαμε επανειλημμένα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη στάση της Χ.Α. Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το σωφρονιστικό, την Πέμπτη και Οι χρυσαυγίτες δεν κραύγαζαν πλέον για τους «εγκληματίες» και την «μπουζού» ούτε ζήταγαν «κρεμάλες» για τους τρομοκράτες ή τους ναρκέμπορους. Μιλάγαν για τα βάσανα της φυλακής, την ανάγκη μέριμνας για τους εξαρτημένους κ.ο.κ. Μέχρι και για τους πρώην «υπανθρώπους» (τους μετανάστες δηλαδή) είχαν μια καλή κουβέντα να πουν, ενώ ψήφισαν «παρών» επί της αρχής (και, αν έχετε το θεό σας, υπέρ της κατάργησης των φυλακών τύπου Γ΄.). Είναι ένα από τα δείγματα ότι η επιχείρηση «σοβαρή Χρυσή Αυγή» ή «λύκος με λεοντή προβάτου» υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς, από τους ίδιους τους νεοναζί.
Σε αυτή λοιπόν τη συγκυρία πρέπει να βγάλουμε τη λεοντή από τους λύκους, να θυμίσουμε τα εγκλήματά τους, να αντιπαρατεθούμε πολιτικά, ιδεολογικά και κοινωνικά ολομέτωπα μαζί τους. Όπως γράφει και ο Δημήτρης Ψαρράς, σε αυτό το φύλλο, όλα τα παραπάνω δεν υπόθεση του δικαστηρίου· είναι υπόθεση δική μας. Και, ασφαλώς, πρέπει να είναι προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση της Αριστεράς. 
Επισκεφθείτε και στηρίξτε οικονομικά τα
Η πρωτοβουλία των δικηγόρων της πρωτοβουλίας για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος, που εδώ και μήνες (και από αύριο και μέσα στο δικαστήριο) δίνουν ηρωικά τη νομική μάχη κατά των νεοναζί. 
Θα παρέχει καθημερινή ενημέρωση από τη δίκη, στα ελληνικά και τα αγγλικά. Συγκροτήθηκε από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Παρατηρητήριο για τον Φασιστικό και Ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας-Πειραιά και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων.
Θα προσφέρει, εξολοκλήρου στα αγγλικά, αναλύσεις και τεκμηρίωση για τη δίκη, και γενικότερα τη Χρυσή Αυγή και τον νεοναζισμό στην Ελλάδα (ανάμεσα στο άλλο υλικό του σάιτ). Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των «Ενθεμάτων» και του RedNotenook.
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου