Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Τι ψήφισαν τα κόμματα στα άρθρα του ν/σ για το σωφρονιστικό σύστημα



Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες, καταψηφίσθηκε από Ν.Δ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, ενώ Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ δήλωσαν «παρών»

Με διαδοχικές ονομαστικές ψηφοφορίες που ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής υπερψηφίστηκαν τα πέντε άρθρα και οι δύο τροπολογίες του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών Γ τύπου.
Πως ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Η ΝΔ και το Ποτάμι καταψήφισαν όλες τις διατάξεις, ενώ το ΠΑΣΟΚ ψήφισε «παρών» στην τροπολογία 46 που προβλέπει κατάργηση του «κουκουλονόμου», εκτός από τις περιπτώσεις όπου χρησιμοποιούνται κουκούλες σε ληστείες. Το ΚΚΕ υπερψήφισε τα άρθρα 1 (κατάργηση των φυλακών τύπου Γ') και 3 (το οποίο δίνει δυνατότητα αποφυλάκισης όσων κρατουμένων είναι πάνω από 75 ετών και έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη μέχρι 10 έτη) καθώς και την τροπολογία με τον αριθμό 46 (κατάργηση του «κουκουλονόμου»). Παρών δήλωσε για τα άρθρα 6 (κατ' οίκον έκτιση της ποινής των ισοβιτών που έχουν πάνω από 80% αναπηρία και έχουν εκτίσει 10 χρόνια φυλάκισης, ρύθμιση στην οποία εμπίπτει και η περίπτωση του Σ. Ξηρού) και 9 (περιλαμβάνει ευεργετικά μέτρα για ανήλικους κρατούμενους) και στην τροπολογία με αριθμό 43 (η οποία προβλέπει δυνατότητα έκτισης ποινής με κατ οίκον περιορισμό, σε όσους συγγενείς προφυλακίστηκαν καθώς είχαν εμπλακεί λόγω αυτής της ιδιότητάς τους, με καταδικασθέντες για τρομοκρατία). Η Χρυσή Αυγή υπερψήφισε το άρθρο 1, παρών δήλωσε στα άρθρα 3, 6, και 9 καθώς και στην τροπολογία 43 ενώ καταψήφισε την τροπολογία 46.
Τι προβλέπουν τα άρθρα και οι τροπολογίες
Το άρθρο 1 καταργεί τις φυλακές κράτησης Τύπου Γ΄.
Το άρθρο 3 δίνει δυνατότητα αποφυλάκισης όσων κρατουμένων είναι πάνω από 75 ετών και έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη μέχρι 10 έτη.
Το άρθρο 6 δίνει την δυνατότητα σε ισοβίτες όπως ο Σάββας Ξηρός που έχουν εκτίσει 10 χρόνια ποινής και υφίστανται αναπηρία 80%, όπως και σε καταδικασθέντες για οικονομικά εγκλήματα με αναπηρία άνω του 80% που έχουν εγκλειστεί ήδη επί πέντε χρόνια, να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους υπό κατ΄ οίκον περιορισμό φορώντας το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι».
Το άρθρο 9 περιλαμβάνει ευεργετικά μέτρα για ανήλικους κρατούμενους.
Το άρθρο 12 προβλέπει έκτακτα μέτρα για αποσυμφόρηση των φυλακών κράτησης.
Η τροπολογία με αριθμό 43, προβλέπει δυνατότητα έκτισης ποινής με κατ οίκον περιορισμό, σε όσους συγγενείς προφυλακίστηκαν καθώς είχαν εμπλακεί λόγω αυτής της ιδιότητάς τους, με καταδικασθέντες για τρομοκρατία, όπως στην περίπτωση των «Πυρήνων της Φωτιάς».
Η τροπολογία με αριθμό 46, μετά και τις βελτιωτικές αλλαγές του υπουργού Δικαιοσύνης προβλέπει κατάργηση του «κουκουλονόμου», εκτός από τις περιπτώσεις όπου χρησιμοποιούνται κουκούλες σε ληστείες.

LEFT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου