Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Για την πρώτη μέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής

11083794_1574443182824304_4020798087963315362_o

1. Η σημερινή απουσία της ηγεσίας της Χ.Α από την αίθουσα του Κορυδαλλού είχε προαναγγελθεί, καθώς ως γνωστόν δεν είναι δυνατό να διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή των απόντων. Η κίνηση αυτή, όπως πιθανότατα και ο μη ορισμός δικηγόρου για έναν από τους 69 υπόδικους, παραπέμπει σε μια τακτική "κατενάτσιο", με προφανή στόχο την απαξίωση της διαδικασίας και την ηρωοποίηση της ηγεσίας. Οι μερικές δεκάδες οπαδοί της Χ.Α επευφημούσαν σήμερα τον "Πρόεδρο" (sic) που "τους ξεφτίλισε", που έπαιξε δηλαδή κρυφτό και δεν κάθισε στο σκαμνί με τους άλλους, εκ των πραγμάτων "δευτεροκλασάτους" συγκατηγορούμενούς του.
2. Λόγω του κωλύματος με τον δικηγόρο ενός από τους 69, που οδήγησε στη διακοπή της διαδικασίας, δεν ήταν δυνατό να υποβληθεί σήμερα η ένσταση για τη μεταφορά της δίκης σε καταλληλότερη αίθουσα. Το αίτημα θα υποβληθεί με την επανέναρξη της διαδικασίας, στις 7 Μαϊου. Η καθυστέρηση αυτή, σκόπιμη και επιθυμητή για τους νεοναζί, δεν είναι απλώς διαδικαστικό ζήτημα. Έχει πολιτικό βάρος. Καθώς ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός, και καθώς η ατζέντα που θέτει το πολιτικό σύστημα (οι επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στα πεδία της ηθικής και της ασφάλειας που ευνοούν την Ακροδεξιά) δουλεύουν υπέρ μιας "σοβαρής Χ.Α", αυτή η τελευταία θα κάνει ό,τι μπορεί για να εκμεταλλευτεί πολιτικά τη χρονοτριβή. Θα προσπαθήσει να φθαρεί κι άλλο η μνήμη των πιο πρόσφατων εγκλημάτων της (αυτών που οδήγησαν, καθυστερημένα έστω, στη δίωξή της ως εγκληματική οργάνωση) και να κεφαλαιοποιήσει η ίδια πολιτικά το κλίμα που δημιουργούν οι δυνάμεις του "δημοκρατικού τόξου", στην προσπάθειά τους να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
3. Εδώ, σ' αυτά τα κενά που θα δημιουργούνται, άλλοτε σκόπιμα, εξαιτίας της Χ.Α, κι άλλοτε λόγω της προβλεπόμενης διαδικασίας, είναι που αποκτά αξία η εγρήγορση του αντιφασιστικού κινήματος. Το μεγάλο στοίχημα της δίκης, η καταδίκη των δραστών και των ηθικών αυτουργών των εγκλημάτων της Χ.Α, δεν θα κερδηθεί αν μείνει στους τέσσερις τοίχους της δικαστικής αίθουσας.
4. H εγρήγορση αυτή δεν είναι αφηρημένη. Έχει συγκεκριμένους στόχους:
α) Την προστασία των μαρτύρων. Η σημερινή επίθεση και ο τραυματισμός τριών μαρτύρων για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, καθώς και μικρότερης σημασίας επιθέσεις και προπηλακισμοί στους δρόμους γύρω από την δικαστική αίθουσα, δείχνουν ότι η παρουσία των αντιφασιστών και της Αριστεράς στο δρόμο δεν απαιτείται απλώς για συμβολικούς λόγους.
β) Την επίσπευση της δίκης. Μια διαδικασία που καθυστέρησε ήδη ανεπίτρεπτα, δεν νοείται να παρεμποδίζεται με τερτίπια των ναζιστών ή να αφήνεται στο έλεος γραφειοκρατικών εμποδίων.
γ) Τη μεταφορά της δίκης σε προσβάσιμη αίθουσα στο κέντρο της Αθήνας, για τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής δημοσιότητάς της. Η ακαταλληλότητα της αίθουσας (που σήμερα είχε σχεδόν καταληφθεί από συγγενείς των κατηγορουμένων) και οι δυσχέρειες στην αίθουσα των δημοσιογράφων (γαλλίδα ανταποκρίτρια μεγάλου μέσου σχολίαζε σιβυλλικά την κατάσταση ως "bordel"), είναι γνωστές από καιρό. Το ζήτημα όμως δεν είναι να φύγει απλώς η δίκη από τον Κορυδαλλό, όπως ζητούσε ένα από τα πανό του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα είναι να μεταφερθεί σε προσβάσιμο χώρο του Κέντρου, ώστε να διασφαλιστεί κατά τον βέλτιστο τρόπο η δημοσιότητά της.
δ) Την απόκρουση της ρατσιστικής και αντιπροσφυγικής υστερίας, που ενισχύει το σχέδιο της Χ.Α. Με τα ΜΜΕ να οργανώνουν σχεδόν αντιπροσφυγικές πολιτοφυλακές, στην προσπάθεια να πλήξουν την κυβέρνηση, με συγκεκριμένα μέσα να καλούν σε βύθιση σκαφών και πνίξιμο των προσφύγων, η Χρυσή Αυγή έχει έναν απροσδόκητο (;) σύμμαχο στην προσπάθειά της να αποπροσανατολίσει από τα διακυβεύματα της δίωξής της ως εγκληματική οργάνωση με ρατσιστικό κίνητρο. Η αντιστροφή αυτού του κλίματος είναι επείγουσα -και γι'αυτό την κύρια ευθύνη έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ισχυρότερη δύναμη της Αριστεράς. Η ανταπόκριση στην ευθύνη αυτή δεν περνάει μόνο από τη θεσμική παρουσία. Χρειάζεται επίσης κινηματική και ενσώματη εμπλοκή. Αν μη τι άλλο, δεν ασχολούνται όλα τα μέλη του κόμματος με τη διαπραγμάτευση.
RedNotebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου