Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Κέρκυρα: Ιδού πως θέλουν να κτιστεί ο Ερημίτης!


erimitis meta 2 cp

Αποκαλυπτική για τις λεπτομέρειες των προθέσεων των αγοραστών της έκτασης του Ερημίτη από το ΤΑΙΠΕΔ είναι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου ανέγερσης της τουριστικής μονάδας που σκοπεύει η NCH Capital να κτίσει στην παρθένα περιοχή της Κασσιώπης.
Η Μ.Π.Ε. συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων (με αρνητική εισήγηση του Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτου την οποία ανέγνωσε η αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέτα Πανδή).
Ακόμα και μία διαγώνια ανάγνωση των 554 σελίδων της Μελέτης, προϊδεάζει τον αναγνώστη της για την παρέμβαση που επιχειρείται στην περιοχή ενώ οι ίδιοι οι κάτοικοι πλέον κάνουν λόγο για δικαίωση των σφοδρών τους αντιδράσεων.
Κάτοικοι: «Νεοαποικιακοί και ληστρικοί όροι»
Μάλιστα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά με ανακοίνωση που εξέδωσε η «Κίνηση Πολιτών Κατά του Ξεπουλήματος και της Καταστροφής του Ερημίτη», «με το πρόσχημα «της ανάπτυξης του τουρισμού» αυτή η «επένδυση», που επιβάλλεται στην περιοχή του Ερημίτη με νεοαποικιακούς και ληστρικούς όρους και που κύρια έχει να κάνει με το real estate και το all inclusive έρχεται να καταστρέψει ένα σπάνιο και μοναδικό οικοσύστημα, να εξουδετερώσει υπάρχουσες ποιοτικές τουριστικές υποδομές (επενδύσεις εκατομμυρίων σε ήπιες και ποιοτικές μορφές) να βγάλει την τοπική ανάπτυξη έξω από την τροχιά της...». Προσθέτουν, δε, ότι «η οποιαδήποτε συναίνεση για την εφαρμογή αυτών των σχεδίων όχι μόνο έρχεται σε αντίθεση με την βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συντοπιτών μας και γενικά της Κερκυραϊκής κοινωνίας που αντιστέκεται, αλλά και οι ευθύνες απέναντι στις γενιές που έρχονται θα είναι τεράστιες» ενώ ζητούν από το Περιφερειακό Συμβούλιο να απορρίψει τη μελέτη, προαναγγέλοντας σε διαφορετική περίπτωση προσφυγές.
erimitis meta 3 cp
Όχι για τρεις λόγους από τους υπηρεσιακούς παράγοντες
Αρνητική ήταν και η εισήγηση που κατατέθηκε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, οι οποίες εστίασαν σε τρία ζητήματα τις αντιρρήσεις τους:
    Στη δημιουργία μαρίνας (λιμενικής υποδομής εξυπηρέτησης, όπως αναφέρεται ακριβώς) η χωροθέτηση, η έκταση και ο τύπος της οποίας εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικές και σε μεγάλο βαθμό μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στα παράκτια και θαλάσσια ύδατα καθώς και στον παρακείμενο προστατευόμενο υγρότοπο “Βρωμολίμνη”.
    Στην κατασκευή δύο υδρογεωτρήσεων για την τροφοδοσία της μονάδας αφαλάτωσης – Διαχείριση αλμολύματος
    Στις παρεμβάσεις κατασκευής οδικού δικτύου εντός της δασικής βλάστησης
Τα βασικά σημεία του σχεδίου δόμησης του Ερημίτη
Παρουσιάζουμε σήμερα ορισμένα από τα βασικά στοιχεία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία αποτελεί ουσιαστικά την εξειδίκευση των σχεδίων Στρατηγικής Μελέτης, του master plan κλπ. Μαζί, και φωτορεαλιστικές απεικονίσεις που περιέχει η Μ.Π.Ε. και που δείχνουν πως σχεδιάζεται να δομηθεί και διαμορφωθεί ο χώρος του Ερημίτη.
erimitis meta 4 cp
Παράλληλα, δημοσιεύουμε παραπομπές για ολόκληρη την Μ.Π.Ε. σε μορφή .pdf αλλά και την αρνητική εισήγηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Τα βασικά στοιχεία έργου
Η μελέτη έχει σαν αντικείμενο την αξιοποίηση της έκτασης, που ιδιωτικοποιήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στην θέση «Αρταβάνη» της χερσονήσου του Ερημίτη, της Νήσου Κέρκυρας, στην Δ.Ε. Κασσωπαίων. Το μέγεθος του οικοπέδου είναι περίπου 498.658m2 και ευρίσκεται στην βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας, στην χερσόνησο του Ερημίτη, απέναντι από την Αλβανική ακτογραμμή της πόλεως των Αγίων Σαράντα.
Η περιοχή του ακινήτου ευρίσκεται στους πρόποδες του Παντοκράτορα που είναι το υψηλότερο όρος του νησιού και καλύπτεται από πλούσια βλάστηση δημιουργώντας ένα παρθένο περιβάλλον εξαιρετικής φυσικής ποιότητας και ομορφιάς. Η Πολεοδομική Μελέτη ακολουθεί το εγκεκριμένο ΕΣΧΑΔΑ «Μελέτη Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου Αξιοποίησης Ακινήτου: Περιοχή Ερημίτη Κασσιόπης Νήσου Κέρκυρας» όπως τροποποιήθηκε και εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2013 και σύμφωνα με το οποίο η έκταση κατηγοριοποιήθηκε σαν χρήση στην γενική κατηγορία «Παραθεριστικό – Τουριστικό Χωριό». Από την περιοχή ανάπτυξης εξαιρείται η περιοχή, η οποία ανήκει στο νέο Ναυτικό Οχυρό.
Συνολικά το Παραθεριστικό – Τουριστικό Χωριό θα περιλαμβάνει:
• Ξενοδοχείο 5 αστέρων, δυναμικότητας 180 κλινών.
• Τουριστικές Κατοικίες (84 κατοικίες με 123 διαμερίσματα).
• Eστιατόριο, μπαρ-καφέ, μικρά καταστήματα κλπ.
• Ανάδειξη και αξιοποίηση διατηρητέου ανεμόμυλου.
• Τουριστική λιμενική εγκατάσταση, δυναμικότητας 57 σκαφών.
• Εσωτερικό οδικό δίκτυο πρόσβασης στον στα επιμέρους τμήματα της
επένδυσης και χώρους στάθμευσης.
• Εγκατάσταση Εξυγίανσης Νερού (Aφαλάτωσης), δυναμικότητας 600m3/day.
• Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.), δυναμικότητας 300m3/day.
• Ολοκληρωμένο δίκτυο αποχέτευσης και συλλογής ομβρίων.
• Δίκτυο άρδευσης και πυρόσβεσης.
• Δίκτυο Μέσης Τάσης ρεύματος με πέντε υποσταθμούς.
• Δίκτυο οπτικών ινών.
• Έργα αναβάθμισης και προστασίας της δασικής έκτασης και των μικρών υγροτόπων (π.χ. μονοπάτια, θέσεις θέας και ανάπαυσης, σήμανση κλπ).
[...]
Το προτεινόμενο παραθεριστικό - τουριστικό χωριό προτείνεται να κατασκευαστεί εντός έκτασης 175.724,48 m2 (Ζώνη Ι του ΠΔ του ΕΣΧΑΔΑ: Περιοχή παραθεριστικού – τουριστικού χωριού). Από την εν λόγω έκταση, σύμφωνα με την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ του ακινήτου, δύναται να πολεοδομηθεί το 50%. Σύμφωνα με το προτεινόμενο έργο θα πολεοδομηθούν 87.863,09 m2 (<50%, ήτοι 87.863,55 m2), τα οποία χωρίζονται σε τρία τμήματα, στα οποία θα οικοδομηθούν τα ακόλουθα:
• Τομέας ΖΙ-Α: 10.217,66 m2 με 22 κατοικίες
• Τομέας ΖΙ-Β: 8.308,18 m2 με 32 κτίρια (71 διαμερίσματα) + 7.280 m2 Ξενοδοχείο
• Τομέας ΖΙ-Γ: 9.325,01 m2 με 30 κατοικίες
Το σύνολο της δόμησης ανέρχεται σε 35.130,85m2 (< 35.145,14m2), από τα οποία 27.850,85 m2 καταλαμβάνουν οι κατοικίες και 7.280m2 το ξενοδοχείο.
Λαμβάνοντας σταθερότυπο 1 κάτοικο ανά 50m2 κατοικίας και 180 κλίνες ξενοδοχείου, ο πληθυσμός αιχμής του παραθεριστικού τουριστικού χωριού ανέρχεται σε 738 κατοίκους. Μαζί με το προσωπικό λειτουργίας του παραθεριστικού τουριστικού χωριού (δεν δύναται να προσδιοριστεί επακριβώς στην παρούσα φάση) και της τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης, ο πληθυσμός του έργου εκτιμάται ότι δεν θα υπερβαίνει τους 900 κατοίκους.
Πόσα κτίρια, που και πως
Σειρά κτισμάτων θα ανεγερθούν, από το υψηλότερο σημείο όπου θα χτιστεί το ξενοδοχείο, μέχρι παραθαλάσσια όπου θα ανεγερθούν πολυτελείς κατοικίες. Και, φυσικά, δρόμοι που θα ενώνουν όλες τις περιοχές, υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις για την υδροδότηση, ηλεκτροδότηση, αποχέτευση κλπ. Οι τρεις τομείς που θα χτιστεί το τουριστικό χωριό έχουν ως εξής:
 Xartis monadas1 cp
Περιγραφή εγκαταστάσεων Τομέα ΖΙ-Α
Ο Τομέας ΖΙ-Α είναι παραθαλάσσιος και περιλαμβάνει σύμφωνα με την πρόταση ανάπτυξης 22 κατοικίες μέσου εμβαδού 550m2. Στο τμήμα αυτό παρεμβάλλονται και οι ζώνες απορροής των ομβρίων των υψηλότερα ευρισκόμενων μισγαγγειών και διατηρούνται στο μεγαλύτερο τμήμα τους τα υφιστάμενα μονοπάτια και μικρά ρέματα της περιοχής. Η συνολική εκμετάλλευση της Περιοχής ΖΙ-Α ανέρχεται στα 10.217,66 m2.
Περιγραφή εγκαταστάσεων Τομέα ΖΙ-Β
Ο Τομέας καταλαμβάνει τα υψηλότερα τμήματα της έκτασης, επάνω από τις δασικές περιοχές και την επαρχιακή οδό Κέρκυρας-Κασσιόπης. Θα
αναπτύσσονται τόσο το Ξενοδοχείο 5 αστέρων όσο και τα επιπλωμένα διαμερίσματα. Σύμφωνα με την πρόταση, στην περιοχή αυτή το ξενοδοχείο θα καταλαμβάνει το υψηλότερο τμήμα της αξιοποιούμενης έκτασης κάτω από την κορυφογραμμή και τον ανεμόμυλο.
Τα επίπεδα των δωματίων θα αριθμούν συνολικά 90 δωμάτια με ιδιωτικούς εξώστες το καθένα, ενώ τα χαμηλότερης στάθμης θα διαθέτουν μικρές ιδιωτικές πισίνες και ξύλινα πλατώματα για αναψυχή και ηλιοθεραπεία. Τα εν λόγω δωμάτια θα έχουν θέα τόσο στη θάλασσα όσο και στο δάσος. Διαχωρίζονται από την δασική έκταση με πεζόδρομο αντιπυρικής προστασίας και δημόσιου χαρακτήρα από όπου ξεκινά και ένα νέο μονοπάτι για τους πεζούς μέσα στο δάσος για σύνδεση του Τομέα ΖΙ-Β με τον Τομέα ΖΙ-Α.
Στο πίσω μέρος του Ξενοδοχείου, κάτω από τον λόφο, προτείνεται υπόγειος χώρος στάθμευσης σε δύο επίπεδα για υποστήριξη των χρηστών του Ξενοδοχείου αλλά και για την τροφοδοσία των καταστημάτων.
Μετά την πλατεία εισόδου του Ξενοδοχείου διαμορφώνονται στη συνέχεια προς τα δυτικά και νότια οι περιοχές ανάπτυξης των διαμερισμάτων. Τα διαμερίσματα, τα οποία θα είναι συνολικά 71, αναπτύσσονται σε δύο ή τρείς στάθμες ανάλογα με την θέση τους με σκοπό να μην προβάλλουν πολύ στο ανάγλυφο του εδάφους. Θα υπερτερούν τα διώροφα κτίσματα. Τα διαμερίσματα αυτά (όταν είναι σε δύο στάθμες) θα διαθέτουν εμπρός αυλή προς τη θέα τα χαμηλότερα (με θαμένο στο έδαφος το πίσω όριο αυτών) και χώρο στάθμευσης σε ακόμα χαμηλότερο επίπεδο (συνεπίπεδο με τον δρόμο) και κάτω από την διαμορφωμένη αυλή τους. Τα διαμερίσματα του υψηλότερου επιπέδου θα διαθέτουν πίσω δική τους αυλή με χώρο στάθμευσης και εξώστες προς την θέα. Η συνολική εκμετάλλευση της Περιοχής ΖΙ-Β ανέρχεται στα 15.588,18 m2.
Περιγραφή εγκαταστάσεων Τομέα ΖΙ-Γ
Ο Τομέας ΖΙ-Γ βρίσκεται στα νότια της έκτασης και κάτω από την επαρχιακή οδό Κέρκυρας – Κασσιόπης. Περλαμβάνει, σύμφωνα με την πρόταση ανάπτυξης, τριάντα 30 κατοικίες μέσου εμβαδού 270 - 350m2. Και στους τρεις τομείς θα προβλέπονται ημιυπαίθριοι χώροι, πέργκολες, διαμορφωμένα επίπεδα με ξύλινα δάπεδα, πυκνές φυτεύσεις ώστε να ενσωματωθεί η ανάπτυξη στο φυσικό περιβάλλον. Τα χρησιμοποιούμενα υλικά θα είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στα Ιόνια Νησιά και τους παραδοσιακούς οικισμούς της Κέρκυρας, αλλά επαναχρησιμοποιούνται με σύγχρονο λεξιλόγιο. Προτείνεται επίσης εκτεταμένη χρήση της πέτρας, που θα προκύψει από τις εκσκαφές για επανάχρησή της, φυσικό ξύλο και γυάλινες επιφάνειες για διευκόλυνση της απόλαυσης της απεριόριστης θέας.

corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου