Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Ο εντιμότατος κύριος Παπασταύρου



Tvxs Ρεπορτάζ

Ήταν ο έμπιστος και εξ απορρήτων σύμβουλος του – «μακάρι να είχαμε δέκα Παπασταύρου» - Αντώνη Σαμαρά. Ίσως είναι, σύμφωνα τουλάχιστον με την ιταλική La Stampa, το πρόσωπο που προς χάριν του «θάφτηκε» η λίστα Λαγκάρντ. Και είναι σίγουρα ο άνθρωπος που κατείχε εξίσου κορυφαία θέση τόσο στο Μαξίμου όσο και στη λίστα Λαγκάρντ – είτε ως «διαχειριστής», είτε ως κάτοχος τουλάχιστον ενός λογαριασμού 5,397 εκατομμυρίων ευρώ στην ελβετική τράπεζα HSBC.
Το τι από τα δύο ισχύει τελικά – διαχειριστής ή δικαιούχος – θα το δείξει η προκαταρκτική εξέταση που έχει ήδη διατάξει ο οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης για να διαπιστώσει εάν ο πρώην πρωθυπουργικός σύμβουλος έχει διαπράξει, κατ΄αρχήν τουλάχιστον, το αδίκημα της ψευδορκίας.
Μέχρι τότε, το βέβαιο είναι πως ο Σταύρος Παπασταύρος είναι ένας άνθρωπος πολυπράγμων, με ενδιαφέρουσες πολιτικές – και όχι μόνον – διαδρομές και αποστολές στο παρελθόν και με μια πολύ στενή σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά.
Απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου και με μεταπτυχιακές σπουδές στο Harvard ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία από την ΟΝΝΕΔ. Στη δεκαετία του ’90 ήταν γενικός γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΟΝΝΕΔ και εκλεγμένο μέλος της ΚΕ της Νεολαίας, ενώ ήταν και πρόεδρος (1997-2001) της ευρωπαϊκής ένωσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Επί πενταετίας Καραμανλή (2005-2009) πέρασε στις Διεθνείς Σχέσεις της ΝΔ και όταν τις τύχες του κόμματος ανάλαβε ο Αντώνης Σαμαράς μεταπήδησε στο στενό πρωθυπουργικό επιτελείο και περιβάλλον. Ως διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού βρισκόταν στον σκληρό πυρήνα της διαπραγματευτικής ομάδας με την τρόικα, είχε απ’ ευθείας σχέσεις και σταθερή επαφή με τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και επανειλημμένως είχε επιλεγεί από τον Αντώνη Σαμαρά για «ειδικές αποστολές»: Όπως οι επισκέψεις στο Βερολίνο για το ξεπάγωμα του Μνημονίου συνεργασίας Γερμανίας-Ελλάδας ή το ταξίδι στην Ελβετία μαζί με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη να διερευνήσουν το θέμα των… καταθέσεων των Ελλήνων μεγαλοφοροφυγάδων στις ελβετικές τράπεζες.
Στο απόγειο της δόξας του βρέθηκε πέρσι, περίπου τέτοια εποχή, όταν το όνομά του «έπαιζε» έντονα για να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών καθώς ο Γιάννης Στουρνάρας προετοίμαζε ήδη τη μεταπήδησή του στην Τράπεζα της Ελλάδας. Την υπουργοποίησή του φέρετο τότε να έχει μπλοκάρει το ΠΑΣΟΚ, εξίσου όμως – και πολύ πιο σοβαρή – ήταν η παρέμβαση της τρόικας και τη… λίστας Λαγκάρντ.
Η εμπλοκή του ονόματος του Σταύρου Παπασταύρου στη λίστα Λαγκάρντ έχει έρθει μεσούσης της θητείας του ως πρωθυπουργικού συμβούλου, αλλά ουδόλως είχε ταράξει ούτε τον ίδιο, ούτε τον Αντώνη Σαμαρά.  Κατά τις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ είχε προκύψει ότι ο κ. Παπασταύρου βρισκόταν στη λίστα  ως συνδιαχειριστής επενδυτικού fund συνδεόμενου με κατάθεση που άγγιζε το αστρονομικό ποσό των 550 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει το θέμα και είχε ζητήσει εξηγήσεις, ο κ. Παπασταύρου όμως έσπευσε να τον κατακεραυνώσει κατηγορώντας τον για «πολιτικό αμοραλισμό». Τότε είχε υποστηρίξει πως ουδεμία σχέση είχε με την ιλιγγιώδη κατάθεση των 550 εκατομμυρίων και πως η μόνη σχέση του με τη λίστα ήταν πως – λόγω της νομικής του ιδιότητας – εμφανιζόταν ως διαχειριστής του εταιρικού λογαριασμού ενός επιχειρηματία πελάτη του ύψους 5, 297 εκατ. ευρώ.
Ο πελάτης είναι ο ισραηλινής καταγωγής Σάμπι Μυωνής και ο λογαριασμός ο ίδιος για τον οποίο ο κ. Παπασταύρου ελέγχεται σήμερα για ενδεχόμενη ψευδορκία στην τότε κατάθεσή του στην προανακριτική επιτροπή. Διότι, σύμφωνα με καταγγελία που η εισαγγελία κρίνει αξιόπιστη, ο κ. Παπασταύρου δεν ήταν διαχειριστής του λογαριασμού αλλά ο κάτοχός του.
Οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν από τον ίδιο τον Ερβέ Φαλσιανί, τον άνθρωπο που πήρε από την HSBC τις περίφημες λίστες της φοροδιαφυγής, και κορυφώθηκαν με το προχθεσινό δημοσίευμα της ιταλικής La Stampa.
Σύμφωνα με στοιχεία του Φλασιανί, που φέρονται να μετέφεραν στους Έλληνες εισαγγελείς και το ΣΔΟΕ ξένοι δημοσιογράφοι, ο Παπασταύρου ήταν απ΄ ευθείας δικαιούχος του λογαριασμού. Σύμφωνα, δε, με τη La Stampa – που επικαλείται έγγραφα που έχει στην κατοχή της – ο Παπασταύρου είχε όχι έναν αλλά δύο λογαριασμούς της λίστας Λαγκάρντ: Τον 5091443771 και τον εταιρικό «Stabri ltd» με έδρα τις Παρθένες Νήσους. Τα ίδια στοιχεία φέρονται να δείχνουν πως αμφότεροι οι λογαριασμοί ήταν δικοί του και πως το θέμα είχε εντοπίσει και ο αρμόδιος ελεγκτής του ΣΔΟΕ που, όμως, προεκλογικά πιέστηκε ασφυκτικά να θάψει την υπόθεση.
Ο ελεγκτής όμως «αντιστάθηκε, έγραψε τις ενστάσεις του σε κείμενο και το παρέδωσε στους ανώτερούς του καταγγέλοντας την ανορθόδοξη πρακτική να του ζητείται, προφορικά, να βάλει στο αρχείο μια υπόθεση» ανέφερε η La Stampa.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, στην καταγγελία του ελεγκτή, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται ότι: «Δεν προκύπτει από πουθενά, κατά τα στοιχεία της Hsbc, ότι ο Μιωνής διαχειριζόταν τους δύο λογαριασμούς με «υπεύθυνο» τον Παπασταύρου 5091443771 και «Stabri ltd», όπως είχαν υποστηρίξει, αντιθέτως, στην κατάθεσή τους, τόσο ο Παπασταύρου όσο και ο ίδιος ο Μιωνής.
Από τον Νοέμβριο του 2005 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2007, έγιναν κάποιες αλλαγές στους λογαριασμούς αυτούς, αλλά δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί ποιος έδωσε τη σχετική εντολή. Ο πληρεξούσιος των λογαριασμών αυτών είναι ο κ. Παπασταύρου και οι συγγενείς του και όχι ο Σάμπι Μιωνής.» Και ο ελεγκτής, σύμφωνα πάντα με την ιταλική εφημερίδα, καταλήγει ότι «οι έλεγχοι για τον Σάμπι Μιωνή δεν ολοκληρώθηκαν, η υπεύθυνη Αρχή δεν ήλεγξε τις ελληνικές τράπεζες σε αναζήτηση λογαριασμών που να συνδέονται με την εταιρεία Stabri και δεν ζητήθηκαν τα έγγραφα σχετικά με την ίδρυσή της στην Κύπρο και τις νήσους Virgin».
Οι καταγγελίες αυτές επιβεβαιώνονται πλέον και από πληροφορίες από δικαστικούς κύκλους, ενώ αναμένεται να ζητηθεί και η συνδρομή των εμπλεκόμενων χωρών για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Ο κ. Παπασταύρου φέρεται να επιμένει πως ήταν διαχειριστής και όχι δικαιούχος των λογαριασμών και επικαλείται και την ύπαρξη στοιχείων. Στοιχεία όμως δεν έχουν προσκομιστεί, παρ΄ ότι έχουν ζητηθεί. Και ο μόνος που έχει βγάλει μέχρι στιγμής ετυμηγορία είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος διακήρυξε προχθές στη Βουλή «μακάρι να είχαμε άλλους δέκα Παπασταύρου…»

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου