Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Εναλλακτικό Εργαστήρι Κέρκυρας: Δεν έχει εκδοθεί Πράξη Χαρακτηρισμού για τον Ερημίτη


erimitis xartis

Καταγγελία - Ανακοίνωση του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου, στην οποία τονίζεται πως δεν έχει εκδοθεί Πράξη Χαρακτηρισμού για την περιοχή του Ερημίτη όπου θα ανεγερθεί το Ξενοδοχείο της NCH Capital.

Η ανακοίνωση
Με έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι η περιοχή που θα ανεγερθεί η Ξενοδοχειακή Μονάδα (σημερινό Ναυτικό Οχυρό), δεν διαθέτει Πράξη Χαρακτηρισμού κατά το αρθ. 14 του ν. 998/1979. Ενώ δηλαδή αποτυπώνεται στο ΕΣΧΑΔΑ και την ΜΠΕ ως οικοδομήσιμη αστική περιοχή, στην πραγματικότητα δεν είναι καν χαρακτηρισμένη. Το “αδύναμο” αυτό σημείο αποκρύπτεται τόσα χρόνια από τους επίδοξους επενδυτές, με το σκεπτικό ότι μέσα στις τόσες αυθαιρεσίες του ν. 3986/11 που “εξουσιοδοτεί” τον αντισυνταγματικό θεσμό του ΤΑΙΠΕΔ, θα περνούσε στα ψιλά γράμματα.
Η ιστορία έχει ως εξής. Με την την υπ' αρ. πρωτ. ΔΔ/2912/23.10.1990 Απόφαση Νομάρχη Κέρκυρας
(ΦΕΚ 643 Δ΄) κηρύχθηκε ως αναδασωτέα έκταση εμβαδού 300 στρ. στην οποία περιλαμβάνεται η επίμαχη περιοχή (σημερινό Ναυτικό Οχυρό) στο σύνολό της. Με την υπ' αρ. πρωτ. ΔΔ/1549/22.08.2002 Απόφαση της Γενικής Γραμματέως ΠΙΝ (ΦΕΚ 807 Δ΄) τροποποιήθηκε η παραπάνω Απόφαση και έγινε μερική άρση της αναδάσωσης για τμήματα της έκτασης συνολικού εμβαδού 131,145 στρεμμάτων. Σύμφωνα με τη σχετική εισηγητική έκθεση, ο λόγος της μερικής άρσης της αναδάσωσης ήταν το γεγονός ότι η Απόφαση του Νομάρχη ήταν αντίθετη με προγενέστερη, οριστική και τελεσίδικη Πράξη Χαρακτηρισμού (υπ' αρ. πρωτ. ΔΔ/2143/01.06.1983) για τα τμήματα εκείνα που είχαν ήδη χαρακτηριστεί ως μη υπαγόμενα στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Στην εν λόγω μερική άρση της αναδάσωσης συμπεριλήφθηκε, μάλλον εκ παραδρομής - σίγουρα όμως λανθασμένα, και το ακίνητο του Ναυτικού Οχυρού, το οποίο δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, καθώς δεν ήταν χαρακτηρισμένο οριστικά και τελεσίδικα ως μη δασικού χαρακτήρα.
Το Υπόμνημα του έγκριτου Δασολόγου Α.Π.Θ. Ι. Ευαγγελίδη είναι πλήρως κατατοπιστικό και καταλήγει: “η έκταση του Ναυτικού Οχυρού εξακολουθεί να μην είναι χαρακτηρισμένη κατά το άρθρο 14 του Ν. 998/1979. Η δε η άρση της αναδάσωσής της δεν αποτελεί οιονεί χαρακτηρισμό της (ως μη δασικής) και γι αυτό είναι λάθος να νοείται εκ προοιμίου ως οικοδομήσιμη. Δοθέντος δε του γεγονότος ότι στην περιοχή δεν έχει ακόμα καταρτιστεί Δασικός Χάρτης, ο χαρακτηρισμός της ως μη δασικής είναι απαραίτητος προκειμένου να είναι δυνατή η οικοδόμησή της και δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί το αποτέλεσμα της ενδικοφανούς διαδικασίας του ανωτέρω άρθρου”.
Ο παραπάνω λόγος σε συνδυασμό με το πλήθος περιβαλλοντικών αυθαιρεσιών που συνοδεύουν τη ΜΠΕ, αρκεί για να μην εγκριθεί η ΜΠΕ από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων και αρκεί για να συνταχθεί με αξιώσεις η Αίτηση Ακύρωσής της στο ΣτΕ. Προς τούτο, τονίζουμε για άλλη μια φορά το κατεπείγον της διαδικασίας προσφυγής στο ΣτΕ από πλευράς φορέων, κινημάτων, πολιτών και κυρίως από πλευράς ΠΙΝ και Δήμου Κέρκυρας.
Ως Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι συνεχίζουμε δυναμικά τον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας γης, των κοινόχρηστων αναπαλλοτρίωτων πραγμάτων, την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και την άμεση ακύρωση της δρομολογούμενης επένδυσης στο δάσος, τον αιγιαλό και τον υγρότοπο του Ερημίτη. Η σωτηρία του Ερημίτη, αποτελεί για εμάς τη μητέρα των μαχών σε ολόκληρη την Ελλάδα μια και είναι το πρώτο “ακίνητο” που βγήκε στο σφυρί με τις παράνομες και αντισυνταγματικές διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ.
Σε σταθερή συνεργασία με τα κινήματα και τους φορείς του νομού, δημιουργώντας πάντα ευρύτερα πεδία κοινωνικής συσπείρωσης, θα αποτρέψουμε τη θυσία του φυσικού μας περιβάλλοντος στο βωμό της κερδοσκοπίας. Δεσμευόμαστε από τώρα, ότι το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι θα συνδιοργανώσει τον Μάιο την προφεστιβαλική του εκδήλωση στο οικοσύστημα του Ερημίτη.
Ο Ερημίτης, ο Ίσσος, η Μπούκα Λευκίμμης, ... ανήκουν στη ΓΗ και τους πολίτες του κόσμου όλου και έτσι πρέπει να παραδοθούν στις επόμενες γενεές.

corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου