Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Σπύρου: Να δοθεί σε ιδιώτες η καθαριότητα! (Kαλώς τονε κι ας άργησε!!)

Χαρακτήρισε, μάλιστα, ως εκλογική πελατεία τους εργαζόμενους στην υπό την Αυτοδιοίκηση υπηρεσία καθαριότητας, οι οποίοι για το λόγο αυτό δεν ελέγχονται!
Ο κ. Σπύρου, στη συζήτηση του θέματος για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Ιονίων Νήσων, προχώρησε πέρα από το αντικείμενο της συζήτησης όταν δέχθηκε έντονη κριτική τόσο από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης όσο και από το Σύλλογο Τεμπλονίου, καθώς η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή του Τεμπλονίου και την πλήρη άρνηση των κατοίκων της περιοχής να συνεχιστεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση με χωροθέτηση των νέων εγκαταστάσεων τριτοβάθμιας επεξεργασίας.
Έτσι, ο Περιφερειάρχης επιχείρησε να ξεπεράσει την κριτική για την έλλειψη ελέγχων και επιβολής προστίμων, υποστηρίζοντας ότι όλα θα λυθούν εάν περάσουν σε ιδιώτη τον οποίο οι φορείς της πολιτείας και η Αυτοδιοίκηση θα... ελέγχει αυστηρά!
Σπύρου: Εκλογικοί πελάτες οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα!
Τι είπε ο κ. Σπύρου; «Μέχρι στιγμής τα σκουπίδια τα διαχειρίστηκε δημόσιος φορέας, ο οποίος βέβαια απασχολεί εργαζόμενους. Πελάτες εκλογικούς! Και στη συνέχεια, δεν τους ελέγχεις εύκολα ούτε η Περιφέρεια έχει ευχέρεια να ελέγξει κανέναν δήμο άλλο από το να κάνει καμιά επιθεώρηση και να βάλει κανένα πρόστιμο. Αλλά δυστυχώς, όταν περιμένει από την επιθεώρηση να βάλει το χρηματικό ποσόν ενώ θα έπρεπε (ο Δήμος) να το πληρώνει απευθείας, υπάρχει πρόβλημα».
Υπέρ της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων
Συνεχίζοντας τη συλλογιστική του, κατηγόρησε διαχρονικά την Αυτοδιοίκηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ακόμα και σήμερα ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει νοικοκύρεμα, ενώ δικαιολογώντας την άποψή του για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, δήλωσε ότι δεν μπορεί να ελέγχει η μία κρατική υπηρεσία όπως η περιφέρεια, την άλλη κρατική υπηρεσία όπως είναι ο Δήμος: «Βρήκαμε εκεί όσα ξέραμε και από προηγούμενες διοικήσεις: ο βιολογικός δεν λειτουργούσε, τα λύματα τρέχανε μέσα στη λίμνη και πιθανόν να συνεχίζουνε, άρα, δεν υπάρχει νοικοκύρεμα. Για αυτό, όταν μέχρι στιγμής –και όχι ελαφρά την καρδία- ξέρω ότι οι Δημοι έχουν πρόβλημα με τους εργαζόμενους, πράγματι πρέπει να τα πάρει στα χέρια του άνθρωπος ο οποίος θα κάνει τη δουλειά του πολύ αυστηρά και θα μπορεί η πολιτεία – γιατί η πολιτεία, το Δημόσιο, έχει ευχέρεια να ελέγχει. Δεν είναι καλό να ελέγχει η μία υπηρεσία την άλλη. Διαπιστώνω ότι η Περιφέρεια δεν μπορεί να ελέγξει το Δήμο όπως είναι με τον Καλλικράτη. Τί να του πει; Βλέπετε μετά έργα που τα δημοσιοποίησα, να τους εκθέσω μόνο; Να τους κατηγορήσω πολιτικά; Έχεις ευχέρεια να του πεις, ΄΄γιατί δεν έκανες εκείνο το έργο, σου κόβω τη χρηματοδότηση΄΄; Μας αρέσει όλο αυτό τον καιρό μέσα από κρατική λειτουργία, από εκμετάλλευση και πολιτικό κόστος οδηγούνε στις καταστάσεις που βιώνουν οι κάτοικοι. Για ένα προϊόν το οποίο αρχίζει και αποδίδει κέρδος, είμαι της άποψης ότι δεν πρέπει να φεύγει ανεξέλεγκτα όταν λέμε ιδιωτικό κεφάλαιο και ξένοι. Αλλά δεν μας φταίνε οι Αμερικάνοι και οι Γερμανοί όταν δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα σκουπίδια μας. Πέστε μου αν έχετε δει κάποια ενημέρωση από τους δήμους ότι δεν έπρεπε να φεύγουν σκουπίδια από το σπίτι κανενός που να μην είναι διαχωρισμένα σε τρεις θέσεις, γυαλί, χαρτί και πλαστικό».
Σπύρου κατά Δήμου Κέρκυρας: Που πάνε τα τέλη καθαριότητας;
Ο κ. Σπύρου στράφηκε και κατά του Δήμου Κέρκυρας εκφράζοντας ερωτηματικά για το που πηγαίνουν τα χρήματα που συλλέγει από τους δημότες ως τέλη καθαριότητας. Αναφέρθηκε σε προσωπική του υπόθεση όπου για επιχείρηση ιδιοκτησίας του πληρώνει 10.000 ευρώ τέλη καθαριότητας, δηλώνοντας ότι η Περιφέρεια έχει δικαίωμα να ελέγξει που πηγαίνουν τα χρήματα. Και αυτό γιατί οι υπηρεσίες της περιφέρειας, κατά τον κ. Σπύρου, εισπράττουν ως δικαιολογία από το Δήμο ή το ΦΟΣΔΑ όταν εντοπίζουν κακώς κείμενα, ότι για όλα φταίει το ότι δεν έχουν χρήματα: «Τα χρήματα που εισπράττει ο Φορέας ή ο Δήμος, ο οποίος τα δίνει στο ΦΟΣΔΑ ο οποίος δεν εισπράττει ενδεχομένως τα χρήματα όπως πρέπει, ο ΦΟΣΔΑ κατ΄ επέκταση δεν έχει καλή οργάνωση, δεν έχει οργανόγραμμα που θα πρέπει εκεί μέσα (στο Τεμπλόνι) πραγματικά να είναι πάρκο, ζητά ελεημοσύνη από το Δήμο για να του δώσει τα χρήματα και είναι αδιανόητο για μία επιχείρηση, για ένα αντικείμενο το οποίο πληρώνει ο κόσμος. Εγώ προσωπικά πληρώνω 10.000 ευρώ το χρόνο στο Δήμο μέσα από τη ΔΕΗ για τα σκουπίδια, τέλη καθαριότητας. Τα οποία ποιος τα εισπράττει; Τα εισπράττει ο Δήμος. Τα αποδίδει σε ποιον; Έγινε έλεγχος ποτέ; Και νομίζω ότι έχουμε δικαίωμα στα χρήματα αυτά που δίνει η κοινωνία, να δούμε αν μπορούμε να ελέγξουμε που πάνε τα χρήματα. Γιατί ένα από τα προβλήματα που συναντάνε οι επιθεωρήσεις, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μαλακάσης, ο διευθυντής Περιβάλλοντος κ. Σκορδίλης και άλλοι, είναι ότι δεν έχουμε προσωπικό, δεν επαρκούν τα μηχανήματα, δεν κάναμε το ένα, δεν κάναμε το άλλο γιατί δεν πληρώνονται σε εμάς τα χρήματα που πληρώνει ο κόσμος».

πηγη CORFUPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου