Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Οργή από Πρυτάνεις για συγχωνεύσεις. Απειλή και για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο;

Ορατός είναι ο κίνδυνος να δούμε δυσάρεστες εξελίξεις στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με τα κρυφά και φανερά σχέδια συγχώνευσης και κατάργησης πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών που προωθεί με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση.
Η Πρύτανης του Ιδρύματος, Αναστασία Σαλή Παπασαλή, η οποία παραχώρησε χθες συνέντευξη στο κρατικό ραδιόφωνο, υπογράμμισε ότι το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία να ενεργοποιήσει την κερκυραϊκή κοινωνία και τους φορείς της ώστε να αποτρέψουν ενδεχόμενο συρρίκνωσης ή και κλεισίματος, κάτι που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στο ίδιο το νησί.
Παπασαλή: Σίγουρα θα επηρεαστεί
«Δεν ξέρω σε ποια φάση θα επηρεαστεί αλλά σίγουρα θα επηρεαστεί σε κάποια φάση και θα πρέπει να δώσουμε μάχη και ως κοινωνία και ως πανεπιστήμιο», υπογράμμισε στις δηλώσεις της στην ΕΡΑ Κέρκυρας, καταγγέλλοντας ότι οι διαδικασίες που προωθούνται υπό το πρόσχημα του εξορθολογισμού, δρομολογούν βίαιες αλλαγές και συρρίκνωση του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας μέσα σε 40 ημέρες, ένας χάρτης που δημιουργήθηκε σε διάστημα 40 και πλέον ετών!
Μάλιστα, η κυβέρνηση δεν δίστασε ουσιαστικά να καταργήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Παιδείας, το οποίο αποτελεί το μόνο αρμόδιο, σύμφωνα με τη νομοθεσία, εισηγητικό όργανο για τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό και τη χωροταξική διάθεση των πανεπιστημίων, και δημιούργησε μία άλλη επιτροπή στη θέση του για να πάρει τις σχετικές αποφάσεις με αδιαφανή κριτήρια.
«Εδώ βιαίως επιχειρείται έξωθεν να δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα εκτός πανεπιστημίου» τόνισε η κα Παπασαλή, η οποία δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να υποκρύπτονται πιέσεις για τις αλλαγές και από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια τα οποία επιχειρούν να τορπιλίσουν τη δημόσια τριτοβάθμια παιδεία: «Δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει. <<Εξ όνυχος το λέοντα>> λέμε εμείς οι Έλληνες. Αντιλαμβάνεστε δηλαδή από τα πράγματα που σκάνε κάθε τόσο εδώ και εκεί. Μόλις χθες, έφτασε η εξομοίωση των κολεγίων με τα πανεπιστήμια. Δηλαδή, το κολέγιο μπορεί υπό υποτιθέμενες προϋποθέσεις, να δώσει πτυχίο, διδακτορικό, μεταπτυχιακό και επαγγελματικά δικαιώματα. Το ίδιο το Σύνταγμα, το άρθρο 16, το αποκλείει αυτό. Και όμως, αυτοί το νομοθέτησαν! Τί σημαίνει αυτό; Ας άλλαζαν το Σύνταγμα, ας καταργούσαν τις διατάξεις του άρθρου 16 και ας κάνανε αυτά τα κολέγια, ας τα εξομοιώνανε»...
Όχι σε απολύσεις
Το θέμα των συγχωνεύσεων συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση της συνόδου των πρυτάνεων, που έγινε στο Λαύριο. Οι επικεφαλής των Πανεπιστημίων, δηλώνουν έτοιμοι να θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του υπουργού Παιδείας, καθώς αρνούνται να συναινέσουν στις απολύσεις προσωπικού, στις επικείμενες κατεπείγουσες διαδικασίες συγχωνεύσεων Ιδρυμάτων και Τμημάτων και στους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς.
Όπως αναφέρουν οι πρυτάνεις, η παραμονή των συγκεκριμένων υπαλλήλων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων. Παραβλέπεται σκοπίμως ότι το προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, το οποίο θίγεται με τις διατάξεις αυτές και οδηγείται σε απόλυση (μετά από τουλάχιστον μία δεκαετία υπηρεσίας σε κρίσιμες θέσεις των Πανεπιστημίων), έχει προσληφθεί με «διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας» υπό την εποπτεία και πιστοποίηση του ΑΣΕΠ ή με δικαστικές αποφάσεις. Η Σύνοδος ζητά για άλλη μια φορά την εξαίρεση του χώρου της Παιδείας από ρυθμίσεις που την πλήττουν καίρια.
Η Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου πάντως, υποστήριξε μιλώντας στην ΕΡΑ Κέρκυρας ότι στην Κέρκυρα το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτή την κατηγορία είναι λιγότερο από 10 άτομα, ως εκ τούτου, δε θα μειωθεί. Ωστόσο, τόνισε ότι τόσο η ίδια όσο και η διοίκηση του Πανεπιστημίου τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων ενώ η ενδεχόμενη μείωση του προσωπικού θα πλήξει την δυνατότητα ακόμα και της στοιχειώδους λειτουργίας του για τη διεκπεραίωση των διοικητικών του αναγκών.

ΠΗΓΗ CORFUPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου