Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

ΤοΤεμπλόνι «βλέπει» για επεξεργασία απορριμμάτων η μελέτη της Περιφέρειας

PERIFEREIAKO SYMBOYLIO-11 2012-papanikolopoulou
Με τις ψήφους της πλειοψηφίας πέρασε από την προχεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Σύμφωνα με τη μελέτη, απαιτείται η επέκταση των εγκαταστάσεων στο Τεμπλόνι (ή σε άλλο σημείο αν γίνει άλλη μελέτη που να χωροθετεί διαφορετικά στην κεντρική όμως Κέρκυρα) με τη μορφή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων ή η κατασκευή νέου ΧΥΤΥ, ώστε να καλύπτει την διάθεση των υπολειμμάτων μετά το έτος 2015 ενώ αναφορικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ταφή των Υπολειμμάτων Επεξεργασίας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Κεντρικής Κέρκυρας υποδεχόμενος την ποσότητα που αναλογεί στην περιοχή της Νότιας Κέρκυρας.
Να ιδιωτικοποιηθεί ο τομέας της διαχείρισης των απορριμμάτων ζήτησε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου.
Τι προβλέπεται για την Κέρκυρα
Στην Κέρκυρα προτείνεται όσον αφορά την τελική διάθεση:
• Επειδή ο συνολικός χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου χωρίς την δημιουργία μονάδα επεξεργασίας, με την κατασκευή του κυττάρου Β, και με την προσθήκη των απορριμμάτων της Δ.Ε. Λευκίμμης και των Παξών, εκτιμάται σε περίπου 3,5 - 4 χρόνια (μέχρι το 2015), χρειάζεται η επέκταση του ΧΥΤΥ Κεντρικής Κέρκυρας (ή η κατασκευή νέου), έτσι ώστε να καλύπτει την διάθεση των υπολειμμάτων μετά το έτος 2015.
• Ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ταφή των υπολλειμμάτων επεξεργασίας της Μονάδας Κεντρικής Κέρκυρας, με υπολογισμό του πόσα απόβλητα αναλογούν στους κατοίκους της νότιας Κέρκυρας (περιβαλλοντική ισοδυναμία).
Όσον αφορά τη μεταφόρτωση:
• Προτείνεται η κατασκευή τριών σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων, ένας στην βόρεια, ένας στη νότια Κέρκυρα καθώς επίσης και ένας στον Δήμο Παξών, για την μεταφορά των αποβλήτων στην Κεντρική Μονάδα (Τεμπλόνι ή νέα).
• Για τα Διαπόντια, προτείνεται η μικρών Σ.Μ.Α. σε κάθε νησί που θα αποτελούνται από μία ράμπα και container με πρέσα, ώστε συμπιεσμένα να μεταφέρονται με πλοίο στην Κέρκυρα και από εκεί στην κεντρική μονάδα.
Έκκληση Παπανικολοπούλου
Η πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Τεμπλονίου Μάγδα Παπανικολοπούλου παρουσίασε με μελανά χρώματα στους περιφερειακούς συμβούλους την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί διαχρονικά στο Τεμπλόνι αλλά και τη σημερινή κατάσταση, ενώ τους κάλεσε να επισκεφθούν το χώρο για να μπορέσουν να γνωμοδοτήσουν για τη μελέτη. Ας σημειωθεί ότι με αίτημα των ίδιων των παρατάξεων, ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο Δημήτρης Ματζουράτος και η Αντωνία Λαχανιώτη επισκέφθηκαν το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου δηλώνοντας αρνητικά εντυπωσιασμένοι για την κατάσταση που επικρατεί εκεί.
Μελετητής: Δεν χωροθετούμε εμείς
Ο μελετητής Γιάννης Φραντζής, ο οποίος μίλησε στο σώμα, ανέφερε ότι η συζήτηση που έγινε σήμερα δεν αφορά χωροταξία των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας αλλά του περιφερειακού ΦΟΣΔΑ. Η εισήγηση που κατατέθηκε αποτελεί μόνο την περιβαλλοντική διάσταση των έργων που θα πρέπει να γίνουν, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν χωροθέτησε η Περιφέρεια τη μονάδα στο Τεμπλόνι αλλά προσέθεσε ότι υπάρχει υφιστάμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση ολοκληρωμένης εγκατάστασης για την εν λόγω περιοχή.
Καλούδης: να ελεγχθούν όλα τα έργα στο Τεμπλόνι από το 1991
Με δηκτικά σχόλια για την κατάσταση που επικρατεί στο Τεμπλονι αλλά και για τις διαχρονικές ευθύνες όλων όσοι διαχειρίστηκαν την υπόθεση διαχείρισης των σκουπιδιών, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης άσκησαν δριμεία κριτική στην ηγεσία της Περιφέρειας τόσο για το ότι έφεραν χωρίς διαβούλευση την τελευταία στιγμή την εισήγηση για την περιβαλλοντική μελέτη, όσο και για τη γενικότερη πολιτική της Περιφέρειας στον τομέα αυτο. Ο επικεφαλής της Επτανησιακής Αναγέννησης, Γιώργος Καλούδης, μάλιστα, κάλεσε τις υπηρεσίες της Περιφέρειας να δοθούν στο συμβούλιο όλα τα πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής όλων των έργων στο Τεμπλόνι, από το 1991 έως και σήμερα, προκειμένου να καταλογιστούν πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες σε όσους ευθύνονται.
Χωρίς πρόστιμα γιατί θα τα βάλουν... άλλοι!
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει επιβληθεί κανένα πρόστιμο στο Φορέα του ΧΥΤΑ, επειδή σύμφωνα με το Διευθυντή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ελέγχους κάνει και μια άλλη επιτροπή από Υπουργείο η οποία και προτίθεται, όπως εκτιμά (!) να επιβάλλει αυτή ένα μεγάλο πρόστιμο!
«Η υπηρεσία μας τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τουλάχιστον 4-5 φορές ελέγχους στην περιοχή. Η αλήθεια είναι ότι δεν υποβάλλαμε αυτά τα δύο χρόνια ως υπηρεσία πρόστιμο και ο λόγος ήταν ότι υπάρχει μία διαδικασία σε εξέλιξη από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.
Είναι κατά κάποιο τρόπο μία υπηρεσία ανώτερη από εμάς περιβαλλοντικά, είναι μια ανοικτή διαδικασία. Είναι προς επιβολή ένα πιστεύω σημαντικό πρόστιμο που θα έρθει από εκείνους και για αυτό δεν είχε νόημα εμείς να επιβάλλουμε πρόστιμο», είπε ο κ. Σκορδίλης.
Σπύρου για Λευκίμμη: Να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ, ξοδεύτηκαν χρήματα!
Ο κ. Σπύρου έβαλε κατά της ηγεσίας του ΦΟΣΔΑ κατηγορώντας την για υποκρισία, όσον αφορά στην υπόθεση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, ενώ επανέλαβε τη θέση του υπέρ της λειτουργίας του εν λόγω ΧΥΤΑ: «Είχα πει και στη Λευκίμμη: Είναι δυνατόν να ξοδευτούν τόσα χρήματα, να γίνει ένας χώρος υγειονομικής ταφής που είχατε μία χωματερή ανεξέλεγκτη, που βρώμαγε όλη η Λευκίμμη και δεν θέλετε καθόλου ούτε να συζητήσετε; Μου είπαν ΄΄να τα πάρετε στην Πλατεία της Κέρκυρας΄΄. Και εκεί βέβαια φταίει η υποκρισία του ΦΟΣΔΑ».

πηγη CORFUPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου