Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Σκοντάφτει το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων. Τι ζητούν οι τραπεζίτες

Ανοιχτό παραμένει το θέμα συμμετοχής ή μη των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, η ολοκλήρωση του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης και για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας.
Οι τραπεζίτες θέτουν όρους για πρόσθετη «πιστωτική ενίσχυση», τους οποίους δεν μπορεί να αποδεχθεί η κυβέρνηση χωρίς τη συναίνεση της τρόικας. Ακαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Οι τραπεζίτες προσήλθαν στη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα έχοντας έτοιμη ολοκληρωμένη πρόταση με 3 εναλλακτικές εκδοχές, προκειμένου να μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, σε περίπτωση συμμετοχής τους στο πρόγραμμα επαναγοράς. Ετσι θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν ευκολότερα οι ανακεφαλαιοποιήσεις με προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων (παλαιών μετόχων και νέων εοπενδυτών) στις ΑΜΚ.
Για την πρόταση αυτή έχουν ενημερωθεί οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, οι οποίοι κατ' αρχήν δεν την υιοθετούν, αλλά είναι διατεθειμένοι να τη συζητήσουν.
Πρόβλημα ή διαφωνία μάλλον δεν θα υπάρξει από πλευράς τρόικας, όσον αφορά την απάιτηση των τραπεζιτών να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα απαλλάσσει τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων από νομικές ευθύνες για την πώληση ομολόγων προς το Δημόσιο σε τιμές που συνεπάγονται ζημίες για τις τράπεζες.
Τα επιτελεία των τραπεζών που πιέζονται πολιτικά για να συμμετέχουν στη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, φοβούνται ότι μπορεί να κατηγορηθούν από μετόχους - κυρίως από ξένα fund - για απιστία.
Πάντως, ανεξάρτητα από την τελική αποδοχή ή με των προτάσεων τους, οι αποφάσεις για συμμετοχή ή μη στο πρόγραμμα επαναγοράς θα εξαρτηθούν και από τις τιμές που θα προσφερθούν τελικά για κάθε κατηγορία χρεογράφων.
Θα δουν και τις τιμές...

Οι αρμόδιοι επιτελείς των τραπεζών δεν θα διατυπώσουν προς τις διοικήσεις τις εισηγήσεις τους πριν δημοσιοποιηθεί η δημόσια πρόταση του ΟΔΔΗΧ και γίνουν γνωστές οι προσφερόμενες τιμές.
Αυτό θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη. Μέχρι τότε θα συνεχισθούν οι προσπάθειες να πεισθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να τα παραχωρήσουν μέσω της διαδικασίας επαναγοράς.

ΠΗΓΗ ΓΡΕΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου