Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Κυβερνητική ταφόπλακα στα εργασιακά

 



Καταργεί -και επισήμως-τον κοινωνικό διάλογο η κυβέρνηση με την εγκύκλιο για τα εργασιακά, που δίδεται στη δημοσιότητα αύριο από το υπουργείο Εργασίας. Με βάση αυτή, η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) δεν θα καθορίζει πλέον τον κατώτατο μισθό. Τον μισθό αυτόν θα τον καθορίζει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας! Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις καθίστανται γράμμα κενό.
Ο ρόλος περνάει στην «ευχέρεια» των εργοδοτών, που πλέον δεν θα υποχρεούνται να καταβάλλουν το επίδομα γάμου (!) στους εργαζομένους.
Είναι ένας τουλάχιστον άκομψος τρόπος να μειωθούν οι αποδοχές των εργαζομένων. Με βάση την εγκύκλιο η κυβέρνηση παραινεί τους εργοδότες να διαγραφούν από τους καταλόγους μελών των εργοδοτικών οργανώσεων. Γίνεται σαφές ότι όποιος εργοδότης δεν είναι μέλος αυτών των οργανώσεων δεν θα υποχρεούται, από τις 12 Νοεμβρίου και εντεύθεν, να καταβάλλει το επίδομα γάμου.
Ωθεί η κυβέρνηση τους εργοδότες σε μείωση των καταβολών της προς τους εργαζομένους με ανέντιμο, τουλάχιστον, τρόπο. Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα αφορά μισθολογικά μόνο θέματα και όχι θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα.
Επέρχεται δηλαδή ολική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, χωρίς -και αυτό είναι το εξαιρετικά κρίσιμο- καμία αντίδραση εκ μέρους των συγκυβερνώντων, οι οποίοι προφανώς γνωρίζουν τις διατάξεις της εγκυκλίου και συμφωνούν στη δημοσίευση της.
Επίσης: μειώνονται κατά 50% οι αποδοχές για υπερωριακή απασχόληση (έως 120 ώρες ετησίως) μειώνονται, σε ό,τι αφορά την αποζημίωση απόλυσης, οι μήνες προειδοποίησης εκ μέρους των εργοδοτών προς τους εργαζομένους, από έως έξι μήνες σε έως τέσσερις και θα τους καταβάλλεται το 50% της αποζημίωσης απόλυσης. Τα χτυπήματα στην εργατική τάξη είναι απανωτά. Είναι καθαρή η πρόθεση της κυβέρνησης να υπερασπιστεί την εργοδοσία, εξασφαλίζοντας της περισσότερα κέρδη σε βάρος πάντα των εργαζομένων. Λύνει, με την εγκύκλιο, τα χέρια των επιχειρήσεων, οι οποίες, είναι βέβαιο, θα παραιτηθούν από μέλη των εργοδοτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων ώστε να διαπραγματεύονται όπως αυτές θέλουν και επιθυμούν τη σχέση εργασίας με τον εργαζόμενο.
Διαγράφεται αυτομάτως το θεμέλιο αξιοπρέπειας του που ήταν η εθνική συλλογική σύμβαση. Τώρα ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας θα καθορίζει τον κατώτατο μισθό μετά από συμφωνία με τα στελέχη των επιχειρήσεων.
Οντως, η εργατική τάξη πάει στην κόλαση. Οι εργαζόμενοι μετεωρίζονται πλέον στις ορέξεις των εργοδοτών και στην ανασφάλεια μέσω της διάλυσης των εργατικών δικαιωμάτων.
Διαλύονται ταυτόχρονα και οι όποιες ανθρώπινες σχέσεις μπορούσαν να συναφθούν μεταξύ εργοδοτών - εργαζομένων και εργαζομένων - συνδικαλιστών, γεγονός που έσωζε κατά κάποιον τρόπο τα προσχήματα της ταξικής διαφοράς.
Οριστικοποιείται πλέον η ισχύς των εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων. Μια καταστροφική εξέλιξη για τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Πηγή: Εφημερίδα Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου