Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Ο στραγγαλισμός της φωνής που ενοχλεί

του Τάσου Παππά

 Οταν η κυβέρνηση πιάνεται στα πράσα για επονείδιστες πράξεις, εγκληματικές παραλείψεις και κατάφωρα επίμεμπτες επιλογές, συμπεριφέρεται σαν το μικρό παιδί που το «συλλαμβάνουν» οι γονείς του να κάνει αταξίες και για να γλιτώσει την τιμωρία επιστρατεύει φτηνές δικαιολογίες του τύπου «δεν είναι αυτό που νομίζετε», «δεν φταίω εγώ, αλλά ο αδερφός μου» και άλλα τέτοια παιδαριώδη που γίνονται ανεκτά από τους γονείς λόγω ηλικίας.

Η παρούσα κυβέρνηση όμως συνεχώς υποτροπιάζει. Συνεπώς δεν πρόκειται για συγγνωστά ολισθήματα, αλλά για την εφαρμογή μιας γραμμής που έχει στόχο την οικοδόμηση ενός απολύτως ελεγχόμενου συστήματος εξουσίας που θα αντέχει στον χρόνο και θα προστατεύει τα μέλη της και τους συμμάχους της ακόμη κι όταν δεν είναι στα πράγματα η παράταξη. Καθεστώς λέγεται στα απλά ελληνικά και η Δεξιά έχει μεγάλη παράδοση στο συγκεκριμένο… άθλημα.

Υποσχέθηκε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον νόμο για να βολέψει τον δικό της άνθρωπο που δεν διέθετε τα τυπικά προσόντα, αλλά όταν αποκαλύφθηκε το μέγεθος της εξαπάτησης δεν δίστασε να κάνει αυτό που έλεγε πως θα αποφύγει. Ούτε γάτα ούτε ζημιά. Είχε δεσμευτεί ότι θα σεβαστεί τη δομή και τη λειτουργία των ανεξάρτητων Αρχών, αλλά μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, προχώρησε νύχτα σε τροποποιήσεις νόμων και κανονισμών για να απαλλαγεί από τους μη αρεστούς σ’ αυτήν παράγοντες που βρίσκονταν σε θέσεις ευθύνης. Διακήρυττε σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να παρέμβει στους θεσμούς της δικαστικής εξουσίας γιατί, όπως έλεγαν οι αρμόδιοι του κόμματος, το πλαίσιο λειτουργίας του κράτους δικαίου δεν πρέπει να είναι αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης, ωστόσο καταργεί (διά της συγχωνεύσεως) την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς (κυβέρνηση της Δεξιάς την είχε θεσμοθετήσει) επειδή δεν της αρέσει η εισαγγελέας που είναι επικεφαλής της. Υποστήριζε με φανατισμό ότι οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται και ότι θα παταχθεί κάθε προσπάθεια υπονόμευσής τους, αλλά κάλυψε σε πρώτο χρόνο τα κυβερνητικά στελέχη που κατείχαν θέσεις με πλαστά στοιχεία, στη συνέχεια υποχρεώθηκε να τα απομακρύνει, αφού προηγουμένως είχε καταγγείλει τα μέσα ενημέρωσης για τις αποκαλύψεις τους, αλλά σε λίγες μέρες τα τοποθέτησε σε άλλα πόστα.

Εσπρωξε δημόσιο χρήμα σε μέσα μαζικής ενημέρωσης με μοναδικό κριτήριο την κομματική προτίμησή τους και όταν ξεσηκώθηκε θόρυβος επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες στην εταιρεία στην οποία η ίδια είχε αναθέσει να μοιράσει τα λεφτά. Επί πέντε μέρες το υπουργείο Εσωτερικών έκανε πως δεν έβλεπε την αποκάλυψη της «Εφημερίδας των Συντακτών» για το παρελθόν του συμβούλου του υφυπουργού (πλούσιο ποινικό μητρώο). Την έκτη μέρα εδέησε να απαντήσει λέγοντας ότι ο σύμβουλος ήταν εθελοντής, ότι η ηγεσία δεν γνώριζε το παρελθόν του, ότι τον είχε απομακρύνει πριν σκάσει η υπόθεση, οπότε, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, «άνθρακες ο θησαυρός». Θέλουν να βγουν και από πάνω δηλαδή. Από δράστες να γίνουν θύματα. Το θράσος τους απύθμενο. Ο κυνισμός τους απύλωτος. Η λέξη «συγγνώμη» ή η φράση «έγινε λάθος» δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο του πρωθυπουργού και των υπουργών του. Αντιθέτως περισσεύει η υποκρισία. Αντιθέτως πλεονάζουν οι κραυγές κατά της αντιπολίτευσης και μέσων μαζικής ενημέρωσης που κατηγορούνται για φτηνό και χυδαίο λαϊκισμό. Βεβαίως βρίσκει και κάνει. Εχοντας υπεροπλία στον χώρο της ενημέρωσης παίζει εκ του ασφαλούς. Ο,τι επιλήψιμο κυκλοφορεί για την κυβέρνηση θάβεται. Ο,τι χαλάει την ειδυλλιακή εικόνα που έχουν φτιάξει οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί εξοστρακίζεται.

Η κριτική θεωρείται ύποπτη. Οι καταγγελίες δεν είναι άξιες προσοχής γιατί προέρχονται από συλλογικότητες που έχουν ιδιοτελή συμφέροντα. Οι διαφορετικές φωνές που απειλούν να πλήξουν την «ΥΕΝΕΔοποίηση» πρέπει να στιγματιστούν, να προπηλακιστούν, να περιθωριοποιηθούν. Αν δεν συνετιστούν, θα φιμωθούν και θα εξοντωθούν διά του οικονομικού στραγγαλισμού τους.

Ανάγωγα

Ανησυχούν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και οι εταιρείες γκάλοπ. Φοβούνται ότι οι προβλέψεις τους για το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να αποδειχθούν λανθασμένες εξαιτίας της επιστολικής ψήφου που έσπασε κάθε ρεκόρ.

Γιατί δεν ρωτούν τις δικές μας εταιρείες που βρέξει, χιονίσει ξέρουν τι συμβαίνει στο εκλογικό σώμα και δίνουν τη διαφορά με ακρίβεια μοιρογνωμονίου;

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου