Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Την πικρή αλήθεια τη δολοφονούμε

 του Τάσου Παππά

Οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν είναι καλές. Τα στοιχεία μάς προετοιμάζουν για έναν δύσκολο χειμώνα. Ωστόσο η κυβέρνηση και τα δεξιά μέσα ενημέρωσης δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους και φτάνουν στο σημείο (ερωτοτροπώντας με την ελαφρότητα) να θριαμβολογούν και να υπόσχονται καλύτερες μέρες. Μεμψιμοιρούμε; Εχουμε βυθιστεί σε πεσιμιστικό λήθαργο και όλα μας φαίνονται μαύρα; Ας δούμε ορισμένα πράγματα που προκύπτουν από τα επίσημα νούμερα.

-Καλπάζει το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού, με την πανδημική κρίση να το εκτοξεύει σε επίπεδα άνω του 6,23% ή πάνω από 10,64 δισ. ευρώ. Ο καλά ενημερωμένος συνάδελφος Μάριος Χριστοδούλου αναφέρει: «Η προσπάθεια συγκράτησης του ελλείμματος σε διαχειρίσιμα επίπεδα δεν φαίνεται να αποδίδει, γεγονός που οφείλεται αφ’ ενός στη δραματική πτώση των εσόδων από τον τουρισμό -οι εισπράξεις για τη φετινή χρονιά τοποθετούνται στην περιοχή των 3 δισ. ευρώ έναντι 18,2 δισ. ευρώ πέρυσι- αφ’ ετέρου στη μεγάλη ζημιά που υφίστανται οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων.

Παρά το πρόγραμμα των οκτώ μηνιαίων δόσεων που είχαν στη διάθεσή τους, χιλιάδες ήταν οι φορολογούμενοι που τα βρήκαν σκούρα με την πληρωμή των τριών πρώτων δόσεων επιλέγοντας τελικά να τις αφήσουν απλήρωτες» («Η Εφημερίδα των Συντακτών» 14.10.2020). Μπορεί αυτή η κατάσταση να σε κάνει αισιόδοξο; Μόνον αν είσαι φανατικός ή αφελής. Υπάρχουν τέτοιοι; Υπάρχουν αν και οι τάξεις τους αραιώνουν, όπως δείχνουν οι μετρήσεις ακόμη και των πολύ φιλικών προς την κυβέρνηση εταιρειών.

-Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Κλάους Ρέγκλινγκ, θερμός συμπαραστάτης της κυβέρνησης, αυστηρός επικριτής κάθε μέτρου που θέτει εν αμφιβόλω τη δημοσιονομική πειθαρχία, ο οποίος δεν κρύβει την επιθυμία των οικονομικών ελίτ που εκπροσωπεί για επιστροφή στην κανονικότητα -αυτήν του Συμφώνου Σταθερότητας- μας προειδοποίησε για το μεγάλο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων. Εκανε λόγο για κρυφό χρέος.

Μην πάει το μυαλό σας στο… κακό. Δεν νοιάζεται ο άνθρωπος για τους συνταξιούχους. Το πώς θα τα βγάλουν πέρα δεν τον απασχολεί, δεν είναι δικό του θέμα. Ο συνδυασμός νεοφιλελευθερισμού και χοντροπετσιάς που δεσπόζει στη σκέψη του και καθοδηγεί τις πράξεις του, δεν του επιτρέπει τέτοιου τύπου γαλαντομίες. Φοβάται για τις επιπτώσεις που ενδεχομένως θα απειλήσουν το σχέδιο των αφεντικών του. Για το υπουργείο Εργασίας όμως πέρα βρέχει.

Ο υπουργός που είχε χαρακτηρίσει το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων «ντροπή για την ελληνική κοινωνία», που κατηγορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι επιδείνωσε την κατάσταση και είχε δεσμευτεί πως θα εξαφάνιζε το πρόβλημα σε χρόνο-ρεκόρ, όταν δεν έχει πιάσει στασίδι στον Σκάι για να αυτοδιαφημίζεται, προσπαθεί να εξωραΐσει την εικόνα. Δυστυχώς γι’ αυτόν τον έχουν πάρει χαμπάρι και οι δικοί του. Και δεν του χαρίζονται.

Αναμενόμενο αφού πρέπει να απολογηθούν στο εκλογικό ακροατήριό τους. Φίλος (;) μεν ο υπουργός, φιλτέρα δε η αλήθεια, όσο κι αν πονάει. Η βουλευτίνα της Νέας Δημοκρατίας Αννα Ευθυμίου επικαλούμενη στοιχεία από τις εκθέσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού επισημαίνει ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης το 2019 αυξήθηκαν από 99.337 που ήταν το πρώτο τρίμηνο σε 151.496 στο τέλος του έτους. Η αυξητική πορεία συνεχίστηκε και το 2020, φτάνοντας τον συνολικό αριθμό εκκρεμών αιτήσεων σε 160.959 στο τέλος Μαρτίου (από το άρθρο του Νίκου Φωτόπουλου, «Η Εφημερίδα των Συντακτών» 14.10.2020).

-Καραδοκεί ο αντίλογος: Καλά (τρόπος του λέγειν) όλα αυτά, ωστόσο η χώρα δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην πρόσφατη ιστορία της. Δεν σημαίνει αυτό ότι οι αγορές δείχνουν εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση στην κυβέρνηση; Δεν έχει δίκιο λοιπόν να δηλώνει ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός και να τρίβει το επίτευγμα στα μούτρα των αντιπάλων του, που έχουν το θράσος να τον χαρακτηρίζουν τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα; Μισή αλήθεια, σωστά βαλμένη και εξαίρετα διατυπωμένη για να δολοφονήσει την πραγματικότητα. Γιατί;

Μα, επειδή η ρευστότητα που διοχετεύεται από την ΕΚΤ σε συνδυασμό με τη βεβαιότητα που εκπέμπει η Κομισιόν ότι θα συνεχιστεί η δημοσιονομική επέκταση καθιστούν εξαιρετικά ελκυστικά τα ομόλογα όλων των χωρών της ευρωζώνης. Δηλαδή, οι αγορές δεν δανείζουν τα κράτη, αλλά την ΕΚΤ και την Ε.Ε. Οι πανηγυρίζοντες κρύβουν με επιμέλεια το γεγονός ότι τη στιγμή που η Ελλάδα δανείζεται με επιτόκιο κοντά στο 1%, τα ισπανικά και πορτογαλικά ομόλογα αγοράζονται με απόδοση ελάχιστα πάνω από το 0%, αρνητικές παραμένουν οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων της Γερμανίας και της Γαλλίας, ενώ η Ιταλία δανείστηκε προχτές 3,75 δισ. ευρώ με μηδενικό επιτόκιο. Αρα το «ελληνικό θαύμα» είναι πολύ καχεκτικό.

Ανάγωγα

Δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης: «Η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια». Επειδή όμως ο κ. Γεραπετρίτης είναι στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και από τους έμπιστους συνομιλητές του, όποτε μιλάει, οι περισσότεροι, μηδέ των Τούρκων εξαιρουμένων, πιστεύουν ότι μιλάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ισχύει και στην προκειμένη περίπτωση;

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου