Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Κάντε μας τη χάρη, κύριε Χρυσοχοϊδη

Είπαμε να πας από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ, δεν είπαμε να γίνεις συμπέθερος του Ράλλη

της Λένας Διονυσίου

 Και τι θέλετε, τέλος πάντων; Να συλλάβουν τον Χρήστο Παππά για να ικανοποιηθούν τα αγελαία σας ένστικτα; Τι ζητάτε κι εσείς οι αριστεροί; Να κάνει ο Χρυσχοϊδης στον αρχιναζί ό,τι πάθατε εσείς στα ξερονήσια; Δε θα είμαστε με τα καλά μας, μου φαίνεται. Στην τελική κι αυτός για τις ιδέες του διώκεται κι οι αριστεροί για τις δικές του πέρασαν μαύρα χρόνια.

Μέχρι σε αυτό το σημείο της ντροπής, να συγκρίνει την δίωξη του ναζί Χρήστου Παππά με εκείνη των κομμουνιστών, έφτασε ο υπουργός για να καλύψει την ανεπάρκειά του. Γιατί εγώ δεν πιστεύω πως η ΝΔ και ο Χρυσοχοϊδης προσωπικά θέλουν τον Παππά ελεύθερο. Όχι, εξάλλου προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν είναι φασίστες. Μιλάμε πάντα για το κόμμα που υπουργοποίησε το Μάκη Βορίδη. Οπότε όχι, δε νομίζω πως επιθυμούν να δώσουν έξοδο κινδύνου στον Παππά. Αλλά μην αρχίζουμε και τις μπούρδες για να καλύψουμε την ντροπή μας. Ε, κύριε Χρυσοχοϊδη; 

Είναι κι εκείνο το ποίημα του Αναγνωστάκη που δε σε αφήνει σε ησυχία. Για την στιγμή του θανάτου ενός βασανιστή, που ανάμεσα στις τιμές και στις πομπώδεις εξιλαστήριες φράσεις που του χαρίστηκαν, ο ποιητής πάντα μένει να θυμάται πως «ξέρω τι κάθαρμα ήσουν». Έτσι, η μνήμη έχει την κακή συνήθεια να ταυτίζεται με το σώμα. Γιατί ο Χρυσοχοϊδης ήταν αυτός που μας σάπιζε στο ξύλο δια χειρός των ΜΑΤ του, που χρησιμοποίησε στο έπακρο τον κουκουλονόμο, που αισίως άφησε στο κρατητήριο ανήλικα παιδιά, χωρίς το δικαίωμα να δούνε τους γονείς τους, χωρίς καν να μπορούνε να πάνε στην τουαλέτα. Επειδή ήμασταν νέοι κι αριστεροί μας έδερναν τα Ματ, επειδή είναι νέα και «απείθαρχα» έμειναν κλειδωμένα τώρα τα παιδιά.

Και πώς άντεξε η συνείδησή του να ξεστομίσει τέτοια κουβέντα για τα ξερονήσια; Είπαμε να πας από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ, δεν είπαμε να γίνεις συμπέθερος του Ράλλη. Αλλά πάντα αυτό ήταν. Ο Υπουργός που από σπόντα εξάρθρωσε την 17 Νοέμβρη –ας μην έσκαγε η βόμβα στα χέρια του Σάββα Ξηρού και σιγά μην είχε πολιτικό μέλλον ο Χρυσοχοϊδης. Από σπόντα η βόμβα που προοριζόταν για αυτόν, τραυμάτισε σοβαρά το συνεργάτη του και χωρίς αιδώ κήρυξε πόλεμο κατά των νέων τρομοκρατών εις βάρος ενός ανθρώπου που στάθηκε άτυχος εξαιτίας του. Από σπόντα βρέθηκε και στη ΝΔ, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να αποδείξει πως «ακαλιάζει» και το «κέντρο».

Ποιο κέντρο, θα μου πείτε. Είναι ο Χρυσοχοϊδης κέντρο; Ο Υπουργός που αναβίωσε την ομάδα ΔΕΛΤΑ; Που εισήγαγε τις «σκούπες» το 2012 κατά των μεταναστών; Που υποσχέθηκε τώρα να ξεμπερδέψει με τους πρόσφυγες; Που αφήνει παιδιά στα κρατητήρια; Όσο γράφω, τόσο θυμάμαι και θυμάμαι καλά. Ποιο κέντρο; Ένας πολιτικός καιροσκόπος βρέθηκε στο υπουργείο των ονείρων του με οποιοδήποτε κόμμα τον προσκάλεσε και τόλμησε –τόλμησε!- να παρομοιάσει τα πάθη των αριστερών με το κρυφτούλι του χρυσαυγίτη.

Αμ, δεν ξέρετε, κύριε Χρυσοχοϊδη. Προφανώς και δεν ξέρετε ούτε από λιντσάρισμα, ούτε από δημοκρατία, ούτε από την ιστορία των εξόριστων. Γιατί οι εξόριστοι δεν ήταν ούτε εγκληματίες, ούτε και εχθροί της δημοκρατίας. Ο ναζί, όμως, είναι και τα δύο. 

κουτι πανδωρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου