Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Ο (γελοιο)δαίμων του τυπογραφείου



Ο Τριβουλέτος (γελωτοποιός) είχε δύο μεγάλες αρετές, αφενός οξύ χιούμορ και αφετέρου το αιχμηρό του χιούμορ σημάδευε κυρίως τον βασιλιά (το πρόσωπο της κοσμικής εξουσίας) που υπηρετούσε, καθιστώντας έτσι αβέβαιη ακόμα και την παραμονή της κεφαλής του στους ώμους αφού δεν είχε καμία εύληπτη δικαιολογία για την συμπεριφορά του αυτή. 
του Θύμιου Γεωργόπουλου
Ένας (ανώνυμος) δυτικός καλόγερος είχε μία μεγάλη αρετή, το θάρρος να εκτυπώσει (περί το 1500) μια πραγματεία εναντίον του Πάπα (το πρόσωπο της θρησκευτικής εξουσίας) που υπηρετούσε.
Είχε όμως και μία καλή δικαιολογία για την κριτική που άσκησε στον Παπισμό αφού η έκδοση έβριθε τυπογραφικών λαθών τα οποία ο καλόγερος απέδωσε στον Σατανά, από όπου και προέκυψε η γνωστή φράση «ο Δαίμων του τυπογραφείου». Το πολυάριθμο, ελεγχόμενο, και επιδοτούμενο μιντιακό και δημοσιογραφικό προσωπικό του συστήματος Μητσοτάκη (το πρόσωπο της οικογενειακής εξουσίας) που υπηρετεί, δεν διαθέτει καμία επαγγελματική αρετή, αφού ουδέποτε διανοήθηκε να ελέγξει τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του και ούτε χρειάζεται καμία δικαιολογία για κάτι που αυτονόητα έπρεπε να κάνει και δεν έκανε.
Όταν η δημοσιογραφία δεν ζει και δεν εκφράζει τις κοινωνικές σαβάνες αλλά περιδιαβαίνει τους κήπους της εξουσίας τότε γίνεται δενδρόβια και, στην προσπάθεια της να δρέψει καρπούς, ανεβαίνοντας στα κλαριά σαν την μαϊμού φαίνεται ο κώλος της. Καθημερινά είναι τα φαινόμενα της δημόσιας και ολοσχερούς απέκδυσης (του ρόλου τους) των λιβανιστών της κυβερνητικής προπαγάνδας που (άλλοτε μειλίχια όταν πρέπει κι άλλοτε αποφασιστικά όταν επιβάλλεται) την διαπράττουν ή έστω την εκφωνούν.
Οσάκις όμως έχουν την ατυχία να ακουστεί στην εκπομπή «τους» κάποια αντίθετη άποψη, κάποιος αποδομητικός λόγος ή ένα ισχυρό επιχείρημα που τους χαλάει το προπαγανδιστικό αφήγημα με το οποίο βιοπορίζονται, γίνονται έξαλλοι. Διακόπτουν τον ομιλητή να μην ακουστεί η θέση του, ειρωνεύονται τον καλεσμένο που τόλμησε να διαφωνήσει, κάνουν αγενή επίθεση και αν χρειαστεί…. ρίχνουν διαφημίσεις.
Όχι, ουδεμία καταγγελία υπήρξε ποτέ ότι δημοσιογράφος απείλησε ευθέως καλεσμένο του, το έργο αυτό -όπως δημόσια καταγγέλθηκε, έστω για μία φορά- ανέλαβε ο βουλευτής (της Ν.Δ) Κ. Καραγκούνης όταν απευθυνόμενος στην βουλευτή (του ΣΥΡΙΖΑ) Δ. Αυγέρη εκστόμισε την φράση “θα δεις τι θα πάθεις για αυτά που λες” μετά το τέλος της εκπομπής στην ΕΡΤ. Από την άλλη μην διατηρείται αυταπάτες ότι η έντυπη δημοσιογραφία (του συστημικού payroll) διαφέρει ουσιωδώς από τους πραιτοριανούς της τηλεόρασης και των μικροφώνων. Κάποιοι μάλιστα δρέπουν «δάφνες αριστείας» στο επάγγελμα (καμιά δουλειά –λέμε τώρα- δεν είναι ντροπή).
Αίφνης ο Γ. Παπαχρήστος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», σε περίοπτη θέση στην πρώτη σελίδα το Σάββατο 25/7 ρώταγε: “Πού βρισκόταν ο κ. Τσίπρας το τετραήμερο 17-22 Ιουλίου;” για να μας διαφωτίσει (εντός) ότι βρέθηκε σε τετραήμερη κρουαζιέρα στο Ιόνιο με πολυτελέστατο σκάφος ''κτήνος'' 145 ποδών με σημαία Κύπρου).
Παρά την ξεκάθαρη απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πρώην πρωθυπουργός μετά την περιοδεία του σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά επέστρεψε στην Αθήνα και πέρασε το Σαββατοκύριακο με την οικογένεια του, ο Παπαχρήστος επανήλθε και -αντί συγγνώμης- ανάμεσα σε διάφορα «άρατα κούρατα» αναφέρθηκε σε κρουαζιέρα του Τσίπρα που πραγματοποιήθηκε μετά το….. Μάτι!!!
Επειγόντως κάποιος να ενημερώσει τον κ. Παπαχρήστου ότι ο πρωθυπουργός (που δεν είναι ο Τσίπρας) κάνει διακοπές σε βίλες επιχειρηματιών φίλων του, μετακινούμενος με στρατιωτικό ελικόπτερο (και ενώ οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε αυξημένη ετοιμότητα).
Εκτός και αν ισχύει η αρχαία παροιμία:
“Βήξ αντί πορδής”.
κουτιπανδωρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου