Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Μια εβδομάδα, με κυβέρνηση καθυστερημένων



Στις 17 Αυγούστου, Δευτέρα μεσημέρι, έλαβα και εγώ το μήνυμα του 112 να προσέχω επιστρέφοντας από τις διακοπές μου.
του Στέλιου Κούλογλου
Γιατί τόσο αργά; ένα μεγάλο κύμα εκδρομέων γύρισε το δεκαπενταύγουστο, που έπεφτε Σάββατο ή την Κυριακή, άντε τη Δευτέρα το πρωί. Θα έπρεπε να είχε σταλεί το αργότερο στις 14 Αυγούστου, στην πραγματικότητα νωρίτερα για να προγραμματίσουν οι πολίτες την επιστροφή τους. Πάλι καλά θα μου πείτε: στις πλημμύρες της Εύβοιας δεν το χρησιμοποίησαν καθόλου.
Οι καθυστερημένες ενέργειες της κυβέρνησης αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας. Στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι κραυγαλέες, διαβάστε στις «Όψιμες αντιδράσεις σε μία προαναγγελθείσα αναζωπύρωση» ολόκληρο το χρονικό μιας παταγώδους αποτυχίας. Ακόμη και όταν λαμβάνονται κάποια μέτρα, όπως η βίαια αποψίλωση Κικίλια, πάλι δεν αλλάζουν τα πράγματα. Μέχρι και η κ. Φώφη Γεννηματά διαπίστωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κανένα σχέδιο και «αφαιρεί από τον υπουργό τις αρμοδιότητες, προκειμένου η “Μαξίμου ΑΕ” να κάνει ακόμη πιο εύκολα τα ρουσφέτια της». (Χώρια ότι χάρις σε ένα δημοσκοπικό καπρίτσιο ο κ.Κικίλιας εμφανιζόταν πιο δημοφιλής από τον Μωυσή, πράγμα απαράδεκτο).
Σε άλλες περιπτώσεις, η καθυστέρηση δεν είναι αποτέλεσμα μόνο ανικανότητας, αλλά και πολιτικής σκοπιμότητας. Έτσι έγινε με τα κρούσματα στην Πάρο και την Αντίπαρο που αποκρύφτηκαν, ενώ ακόμη και τώρα ούτε ο τοπικός δήμαρχος δεν ξέρει πόσα είναι. Η τακτική της απόκρυψης/καθυστερημένης ανακοίνωσης των κρουσμάτων έχει τώρα αναχθεί στη βασική στρατηγική της κυβέρνησης για την -επικοινωνιακή- αντιμετώπιση του  κοροναϊού, δυστυχώς με την ανοχή και την κάλυψη του κ. Τσιόδρα και της ομάδας του.
Ειδικά βέβαια στην περίπτωση της τραγωδίας στην Αντίπαρο, μάλλον έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι την επισκέφτηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Ανάλογο επεισόδιο είχαμε και στις εκκλησίες, όπου ο κ. Μητσοτάκης παρακολούθησε απτόητος τη μετάληψη με κοινό κουτάλι, πριν αποδειχθεί ότι τελικά και στην Εκκλησία κολλάει, αφού ιερέας, η σύζυγος του και δυο ψάλτες της ίδιας ενορίας βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό.
Το ίδιο δεν έγινε και με την καταστροφική πυρκαγιά στον Ερημίτη της Κέρκυρας, ελάχιστο καιρό μετά την πρωθυπουργική προφητεία-έμμεση προτροπή προς εμπρηστές, ότι «το συγκεκριμένο δάσος κάποια στιγμή θα καεί»; (φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν ο Τσίπρας είχε κάνει μια ανάλογη πρόβλεψη, που θα είχε μάλιστα επιβεβαιωθεί; )
Το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να βάζουν ξεδιάντροπα τους δικούς τους σε δημόσιες θέσεις (μέχρι και Διευθύντρια Εκπαίδευσης έγινε σύζυγος βουλευτή) να κάνουν απευθείας αναθέσεις για εκδηλώσεις που έχουν ήδη ακυρωθεί ενώ οι καλλιτέχνες αρχίζουν να πεινάνε και να το τερματίζει ο κ.Μηταράκης δίνοντας σε εταιρεία 69.440 ευρώ από το υπουργείο Μετανάστευσης για να να μάθει τι συμβαίνει στις υπηρεσίες του! και γιατί καθυστερούν.
Για την αναζωπύρωση της πανδημίας έχουν ήδη αρχίσει να κατηγορούν τους νέους, αντί για τον τραγικό ΕΟΔΥ, του οποίου στέλεχος εύχεται να πέσει το αεροπλάνο με τους -και νεοδημοκράτες- βουλευτές και ευρωβουλευτές.
Αλλά ούτε  στα ελληνοτουρκικά, όπου η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τον Ερντογάν, ούτε στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία, όπου δεν υπάρχει η παραμικρή προετοιμασία για το επερχόμενο κοινωνικό τσουνάμι, δεν θα βρουν δικαιολογίες. Γιατί η κυβέρνηση των καθυστερημένων ενεργειών, που ταλαιπωρεί ακόμη και τα αυτιστικά παιδιά, βρωμάει από το κεφάλι.
ΥΓ. Η εβδομαδιαία ανασκόπηση ήταν για χθες, αλλά καθυστέρησα. Επηρεάστηκα και εγώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου