Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

«Να δεις που κάποτε θα μας πούνε…»


του Παναγιώτη Α. Τζανετή
Το Μαξίμου έχει πολλούς λόγους να ανησυχεί, παρά την επίδειξη θερινής αμεριμνησίας από τον περιφερόμενο πρωθυπουργό. Κι ενώ Εκείνος και Εκείνη, με αεροπλάνα και βαπόρια και ενίοτε με ελικόπτερο, επισκέπτονται νήσους δυτικά του 28ου παραλλήλου, στην Ηρώδου Αττικού τα σύννεφα πυκνώνουν!
Δεν είναι μόνο οι δύο αρχάριοι «νικολάκηδες» των εθνικών θεμάτων ούτε οι δύο Βασίληδες της υποτροπής της πανδημίας. Δεν είναι καν οι ολοένα επιδεινούμενες προγνώσεις για τα οικονομικά. Ο Θεός να μας έχει καλά να τα κόβουμε από τα αναδρομικά των συνταξιούχων, να έχει ο κ. Πέτσας να μοιράζει στους εκδότες.
Αυτό που μπορεί να πληγώσει αληθινά το σύστημα Μητσοτάκη είναι το να μπει σε κρίση η επικοινωνιακή του υπεροπλία. Κάτι τέτοιο θα ήταν ολέθριο. Κι ενώ μάλιστα τα μεγάφωνα παραμένουν διατεταγμένα εν σειρά και εν παραλλήλω και πρόθυμα να εκπέμψουν το κυβερνητικό «μήνυμα», αίφνης φαίνεται να ξεμένουν από μήνυμα.

Ποιος ευθύνεται για αυτό, που μπορεί να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ; Ανασφαλείς παίκτες που βιάστηκαν να ρίξουν όλα τα ατού από τον πρώτο γύρο, πριν να έλθουν τα δύσκολα; Ανόητοι προπαγανδιστές που έκαναν το παιδαριώδες λάθος να πιστέψουν την ίδια τους την προπαγάνδα; Χαραμοφάηδες που ξέρουν μόνο να επαναλαμβάνουν απλοϊκούς ύμνους για τον Κιμ Γιόνγκ Ουν (ο οποίος επίσης αντιμετωπίζει ένα οικογενειακό δράμα με την αδελφή του);
Μετά πάντως από το επικό ρηθέν της Εύβοιας: «Σας διασώσαμε από εκατόμβη, φιμώνοντας το ύπουλο 112!», ήρθε η σειρά μιας λυρικής ενημέρωσης, από τους αγαπημένους υφυπουργούς του Μωυσέως. Επιστημονική πάντως δεν θα την έλεγες με τίποτε δεδομένου ότι παραλίγο να απήγγειλαν στίχους του Βάρναλη. «Φταίει το ζαβό το ριζικό μας! - Φταίει ο Θεός που μας μισεί! - Φταίει το κεφάλι το κακό μας !- Φταίει πρώτ' απ' όλα το κρασί!». Μια συγκρίσιμη παραδοξολογία με τα περί 112, υπήρξε το βαρύγδουπο συμπέρασμα ότι δεν ευθύνεται ο τουρισμός για την υποτροπή της πανδημίας αλλά η... ατομική ευθύνη.
Το επιχείρημα ήταν ότι άνω του 80% των κρουσμάτων δεν είναι τουρίστες. Αν δηλαδή ένας συμπτωματικός νεαρός από την Βρετανία το μεταδώσει σε μια ξενοδοχοϋπάλληλο και αυτή στην κουνιάδα της στο χωριό και ο ιός ανιχνευθεί στην μάνα εκείνης σε ένα άλλο χωριό, προφανώς δεν φταίει ο τουρισμός αλλά το ριζικό μας το ζαβό.

Εκτός αν την ιχνηλάτηση την έχουν αναθέσει στον Ηρακλή Πουαρώ, που δεν του ξεφεύγει τίποτε. Κι όλο αυτό για να παρασιωπηθεί το αυτονόητο. Ότι οι αποφάσεις για άνοιγμα της οικονομίας, και δη του τουρισμού, προεξοφλούσαν αυτομάτως αυτό που συνέβη, αν και δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί πλήρως. Και προφανώς συνέβη ανοργάνωτα και ανέμελα, με την πεποίθηση ότι ο Θεός είναι Έλληνας και ο Προφήτης είναι πρωθυπουργός.
Ας παραβλέψουμε την πλήρη παράκαμψη των ιατρών από ένα θέμα - γρίφο για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Εξάλλου όσο πιο άσχετος είναι κανείς, τόσο λιγότερο τον κατατρέχουν αμφιβολίες και επιφυλάξεις για τα όσα θα πει. Πιθανώς και η εξαφάνιση Κικίλια να σχετίζεται με αλλαγή του «Σωτηρείου» δόγματος «ακούμε ευπειθώς τους επιστήμονες». Σε μια τέτοια περίπτωση, η αλλαγή αυτή υποκρύπτει και αλλαγή προτεραιοτήτων (προς ανοσία αγέλης αλά Σουηδία).
Η Πάρος, του υποτιθέμενου μονοψήφιου αριθμού κρουσμάτων, γίνεται αίφνης Πόρος και διαμαρτύρεται, οπότε αναδεικνύεται η πληροφορία πως άνω των 150 θετικών της Αττικής έχουν επιστρέψει από Πάρο-Αντίπαρο. Αρχειοθετήθηκαν δίπλα στους 50 της Χαλκιδικής που δεν ανακοινώνονταν λόγω λάθους fax, δίπλα στην εισαγγελική έρευνα για το Ασβεστοχώρι και σε εκατοντάδες καταγγελίες για τις μνημειώδεις απαντήσεις του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ. Μέσα στην διάχυτη καχυποψία η κυβέρνηση υπονόμευσε την αξιοπιστία των διαδικασιών και έχουν καταγγείλει λαθροχειρίες τουλάχιστον καμιά δεκαριά δικοί της δήμαρχοι και περιφερειάρχες!
Τα περί υγειονομικής θωράκισης των νήσων, η δημιουργική λογιστική με τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, οι μαγικές προσλήψεις των υγειονομικών, που όλο γίνονται και όλο μειώνονται οι υπάλληλοι του ΕΣΥ, συμπληρώνουν το πλαίσιο της αξιοπιστίας. Αυτή δε αποθεώθηκε με την λίστα Πέτσα, με τις διαδικασίες προμηθειών και με την χρήση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου του κορωνοϊού για την υλοποίηση με απ’ ευθείας αναθέσεις, του «Μεγάλου Περιπάτου». Όλα αυτά υπήρξαν μνημεία ανειλικρίνειας!
Μετά τις παλινωδίες με τις μάσκες, τα τεστ και τα υλικά προστασίας των υγειονομικών ήρθαν νέα αμφίσημα «νικητήρια» μηνύματα με κορύφωση την επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε ίδρυμα Παίδων όχι απλώς χωρίς μάσκα αλλά και με αγκαλιές και φιλιά σε μωράκια για τις ανάγκες της φωτογράφισης. Αμερικανιές εκτός τόπου και χρόνου με την εικόνα να είναι χίλιες λέξεις!
Ακολούθησε ο κ. Θεοχάρης Χάρης που μας διαβεβαίωσε ότι σε αντίθεση με λεωφορεία και taxi, τα παστωμένα αεροπλάνα δεν βλάπτουν, μετά ο Ναυτιλίας με τις πληρότητες των πλοίων, ο Συγκοινωνιών με την μείωση των δρομολογίων για την θερινή περίοδο, ο Ανάπτυξης με την έλλειψη μέτρων κατά της αισχροκέρδειας με τις μάσκες για πολλοστή φορά, ο προαχθείς κ. Παπαθανάσης με τα ασφαλή πανηγύρια, με επιλογή χορών που θα τηρούν τις αποστάσεις, η ευσεβής Υπουργός Παιδείας με την θεία μετάληψη κοκ.
Ακόμη κι αυτό που κάνει δειγματοληπτικά ο κ. Πατούλης στα λιμάνια υποδεικνύει το τι ακριβώς θα έπρεπε να κάνει ο ΕΟΔΥ μέσα στα πλοία της επιστροφής για όλους τους ταξιδιώτες. Η εγκύκλιος για τον «υποχρεωτικό» έλεγχο των υγειονομικών που επιστρέφουν φαλκιδεύτηκε σε όλα τα νοσοκομεία και ένα πλήθος εγγράφων αναδεικνύει ότι είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί η ζήτηση χωρίς τριήμερη καθυστέρηση, παρότι νέα εγκύκλιος ήδη ακύρωσε το καθολικό του πράγματος.
Νέα εγκύκλιος για την τηλεργασία των ευάλωτων ομάδων θυμίζει Πυθία αφού μεταθέτει την κρίση περί του ασφαλούς της εργασίας στα… κατά τόπους Γραφεία Προσωπικού. Οι Ευρωβουλευτές μπορούν να εργάζονται από άλλη χώρα αλλά οι ευάλωτοι υγειονομικοί πρέπει να περιφέρονται ασκόπως μέσα στα νοσοκομεία αναφοράς ακόμη κι αν όλη η εργασία τους διεξήχθη πλήρως με τηλεργασία κατά το πρώτο κύμα.
Τραγέλαφος λοιπόν με την προστασία των νοσοκομείων προτού καν ξεκινήσει στην Αττική το δεύτερο ημίχρονο κι ενώ στην Θεσσαλονίκη ήδη τα επεισόδια με μαζική εμπλοκή υγειονομικών είναι σχεδόν καθημερινά. Οι υγειονομικοί είναι άνω των 100.000 και έχουν προσωπική επίγνωση όλων αυτών ως αυτόπτες, ωστόσο, οι αρμόδιοι αγέρωχοι καθησύχασαν δημοσίως το πόπολο, αδιαφορώντας για τους πολυπληθείς αυτόπτες. Τουλάχιστον στον αντιπλοίαρχο της φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΥ» του είπαν ότι είναι μάγκας, στους υγειονομικούς στο τέλος φοβάμαι ότι θα τους πουν αυτό που λέει το γνωστό τραγουδάκι του Μηλιώκα. «Να δεις που κάποτε θα μας πούνε…»
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου