Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Το τοξικό νέφος της Μεταμόρφωσης είναι σκηνή από το μέλλον που ονειρεύεται η ΝΔ


Την περασμένη εβδομάδα το tvxs.gr δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ για την εντυπωσιακή σύμπτωση να ξεσπούν πυρκαγιές τις νυχτερινές ώρες σε μια σειρά από εργοστάσια ανακύκλωσης τον τελευταίο χρόνο, περίοδος στην οποία καταγράφεται μεγάλη κάμψη στις τιμές των ανακυκλώσιμων υλικών, ειδικά των πλαστικών λόγω της ραγδαίας πτώσης της τιμής του πετρελαίου που παράγει την πρώτη ύλη.
Το ρεπορτάζ έγινε με αφορμή την πυρκαγιά στη Μεταμόρφωση και το τοξικό νέφος που σήκωσε ενώ την επόμενη μέρα άλλη μια πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης της Θεσσαλονίκης, ήρθε να υπενθυμίσει ότι κάτι περίεργο συμβαίνει. Όμως οι ενδείξεις μαρτυρούν ότι οι τα τοξικά νέφη από τις φωτιές είναι σκηνές από ένα μέλλον που φέρνει εσπευσμένα στη χώρα η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός.
Μέσα στον Αύγουστο πέρασε από διαβούλευση το νέο εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων που δεν κάνει κάτι άλλο από το επιβάλει δια της πλαγίας οδού - δηλαδή της υποχρεωτικής μείωσης των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή σε 10% - στην καύση. Δηλαδή οι ίδιοι πολιτικοί παράγοντες που επί δεκαετίες δεν ενδιαφέρθηκαν καν να περιορίσουν τις ανεξέλεγκτες χωματερές και υποχρέωναν τη χώρα σε υπέρογκα πρόστιμα, ξαφνικά απέκτησαν εντυπωσιακή ευαισθησία για τη δραματική και εκτός πραγματικότητας μείωση των ποσοτήτων που οδηγούνται σε υγεινομική ταφή και ενώ η χώρα δημιούργησε υπέρογκες υποδομές για ορθολογική διαχείριση.

Τι δείχνει αυτό; Μα φυσικά ότι η ανακύκλωση παύει να είναι προσοδοφόρα για συγκεκριμένους ιδιώτες που έχουν εμπλακεί και οδηγούμαστε με γρήγορους ρυθμούς στην αποτέφρωση. Καμία λογική διαλογής στην πηγή και βιώσιμης διαχείρισης,  απόσυρση του υποκριτικού ενδιαφέροντος για την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος. Την πικρή εμπειρία της καύσης τη ζει ήδη ο Βόλος και θα τη ζει σύντομα όλη η Ελλάδα. Το τοξικό νέφος της Μεταμόρφωσης θα πάψει να παράγεται από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές αλλά θα είναι μια νόμιμη και ρυπογόνος δραστηριότητα  σε εργοστάσια, παράγοντας κέρδη.
Ήδη στον ελληνικό τύπο, δημοσιεύματα προετοιμάζουν το έδαφος για "χρυσάφι που θα βγάζουν τα σκουπίδια" και για "μαγικές τεχνολογίες" που θα εξαφανίσουν, για παράδειγμα το ΧΥΤΑ της Φυλής, παράγοντας ενέργεια από την καύση.  Δεν είναι ούτε "μαγικές" οι λύσεις, ούτε θα προκύψει ποτέ "χρυσάφι" για την κοινωνία. Παρά μόνο κέρδη για πολύ συγκεκριμένους "παίκτες" της ενέργειας και τοξικό νέφος για τα εκατομμύρια των Ελλήνων.
Άλλωστε δεν είναι μυστικό ότι τα Βαλκάνια μετατρέπονται στο αποτεφρωτήριο της Δυτικής Ευρώπης, όπου φτάνουν τα σκουπίδια της Δύσης μέσα από δίκτυα που συνήθως ελέγχει η Μαφία και η ΝΔ εμφανίζεται πρόθυμη να βάλει την Ελλάδα στο χάρτη των "υποτελών".  Δεν αποκλείεται μάλιστα  να "βαφτίσει" πράσινη τεχνολογία τις μονάδες και να τις "χρυσώσει" με πακτωλό εκατομμυρίων από το πακέτο ανάκαμψης.
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου