Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Η πείνα ενός παιδιού είναι state of mind;

Πίσω από τη βιτρίνα του «Greek summer is a state of mind», η φτωχοποίηση χτυπά ήδη τους κατοίκους της νησιωτικής χώρας, η επιβίωση των οποίων είναι άμεσα εξαρτώμενη από τον τουρισμό

του Πέτρου Κατσάκου

Ένα εννιάχρονο παιδί λιποθύμησε από την πείνα περιμένοντας να αγοράσει ψωμί στη Ρόδο. «Η κόρη μου λιποθύμησε από την πείνα. Είμαι άνεργη εδώ και τόσους μήνες. Είμαι ξενοδοχοϋπάλληλος. Έχω να εργαστώ από πέρυσι τον Αύγουστο. Απολυθήκαμε, ήμασταν εποχικοί εργαζόμενοι» δήλωσε η μητέρα του εννιάχρονου κοριτσιού.

Ο πρόεδρος ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου Θ. Σταμούλης, μιλώντας στο Open, επιβεβαίωσε το περιστατικό, ενώ περιέγραψε την «κατάντια του νησιού», όπως τη χαρακτήρισε, καθώς 20.000 συνάδελφοί του είναι στον αέρα, οι κρατήσεις είναι ελάχιστες και μόνο το 20% των ξενοδοχείων του νησιού έχουν ανοίξει.

Εξηγώντας τη σοβαρή κατάσταση, είπε ότι "το Εργατικό Κέντρο της Ρόδου θυμίζει κατοχικές περιόδους", αφού ξενοδοχοϋπάλληλοι έρχονται για να πουλήσουν τα υπάρχοντά τους. "Η Ρόδος είναι μια πόλη νεκρή" πρόσθεσε. "Να ανοίξει ο κ. Βρούτσης την πλατφόρμα των 534 ευρώ για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, διαφορετικά η Ρόδος θα θρηνήσει πολλά θύματα" σημείωσε ο ίδιος, καταγγέλλοντας ότι τα μόνα χρήματα που έχουν πάρει -και αυτά έπειτα από πιέσεις- είναι τα 800 ευρώ του Μαρτίου.

"Πολλές οικογένειες στη Ρόδο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά αυτή τη στιγμή" δήλωσε η Σ. Μάνια από τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο Αγία Σοφία Ρόδου. «Δεν υπάρχουν τουρίστες, δεν έχουν ανοίξει τα καταστήματα του νησιού, το νησί πλήττεται από την ανεργία, θα είναι δύσκολος και ο χειμώνας» εκτίμησε η Σ. Μάνια.

Και κάπως έτσι έρχεται και γκριζάρει η ειδυλλιακή εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη με το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη. Κάπως έτσι έρχεται και σκοτεινιάζει το κυβερνητικό αφήγημα για την υποτιθέμενη στήριξη των εργαζόμενων στον τουρισμό. Και κάπως έτσι αποκαλύπτεται πως πίσω από τη βιτρίνα τού «Greek summer is a state of mind», η φτωχοποίηση χτυπά ήδη τους κατοίκους της νησιωτικής χώρας, η επιβίωση των οποίων είναι άμεσα εξαρτώμενη από τον τουρισμό.

Είναι γεγονός πως στα νησιά το 60%-95% των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξαρτάται αποκλειστικά από τον τουρισμό και πολλές φορές το σύνολο των εισοδημάτων της οικογένειας είναι συνυφασμένο με την τουριστική κίνηση. Η κατάσταση που επικρατεί στη Ρόδο είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου πάνω στο οποίο έχει προσκρούσει ο ελληνικός τουρισμός, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί άπραγη το ναυάγιο και την οικονομική καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών.

αυγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου