Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Από τα αγγλικά στα… γαλλικά



της @ai_Katerina
Ένα χρόνο πριν μας έταζαν οι Άριστοι τον ουρανό και τα άστρα.
Ένα χρόνο μετά η ύφεση ακόμη προσδιορίζεται, η ανεργία και η υποαπασχόληση τρομάζει, τα σκάνδαλα δεν τα προλαβαίνεις, η αριστεία συμπυκνώθηκε σε κάτι ψευτοδιπλώματα του University of Ampelokipoi,  η… Μακεδονία η Ξακουστή αναπαύεται στις δόξες της, η  Δεξιά κανονικότητα στα καλύτερά της.
Οι τηλεοράσεις παιανίζουν τα έργα και τις ημέρες του Σωτήρα μας, οι τηλε-ευαγγελιστές ξημεροβραδιάζονται να μας πείσουν ότι δεν είναι αυτό που νομίζουμε και τα μπουκωμένα pets των μεγαλολαμόγιων  μας ενημερώνουν για τα κομψά πέδιλα της πρωθυπουργικής συζύγου. 
Όσοι έκαναν υποχρεωτικό διάλειμμα, δίαιτα,  από το φαγοπότι έχουν πέσει με τα μούτρα στη μαρμίτα με το μέλι του δημόσιου κορβανά, η πρωθυπουργική φαμίλια-μεχρι 5ου βαθμού συγγένειας, εξ αίματος και αγχιστείας,  ζει ημέρες δόξης και χλιδής κι οι πληβείοι εξασκούν τα… γαλλικά τους,  στους γκαζοντενεκέδες της Πανεπιστημίου και στις καυτές λαμαρίνες του Συντάγματος. 
Για τα αγγλικά μας, δεν το συζητώ, ακόμη ψάχνουμε να βρούμε τι να σημαίνει government και τι officials. 
Η Παιδεία έχει μπει στη χρονοκάψουλα της δεκαετίας του ’50, η Υγεία στο «ε, σας χειροκροτήσαμε, όχι και να σας πληρώσουμε κιόλας» η δε Ανάπτυξη παίζει με τις lego μπουλντόζες στα καναλια.
Ο Ερντογάν μας έχει ταράξει στο χαβαλέ και εντάξει, μπορεί να μη μας βγήκε ο Γκουαιδό- αυτό που ανιχνεύει η Δεξιά το λαμόγιο χιλιάδες μίλια μακριά, μεγάλη τέχνη - αλλά επενδύσαμε στρατηγικά  σε εκείνον τον στρατηλάτη Χαφταρ, που το καλύτερο σενάριο για τη καριέρα του είναι τσολιάς στα βλάχικα της Βάρης. 
Βέβαια, οι άριστοι προσπάθησαν να επενδύσουν στην κατάρτιση μας. Αλλά μπουζούκια σου λέει, ανεπίδεκτοι μαθήσεως, οι επιστήμονες στη Ψωροκώσταινα. Ούτε σε ένα Σκόιλ Ελικικου δεν μπορούν να διαπρέψουν.
Ευτυχώς, όμως αναβαθμίστηκε η αισθητική μας και ευαρεστήθηκε και η Άννα του Τάφου, που ειχε σκιαχτεί, σου λέει από τις ενδυμασίες «λαϊκής στη Καλλιδρομίου» των μαδουραίων.  Ήρθε ο πολιτισμός και άστραψε. Έλαμψε το έξω μας. 
Χιλιάδες, εκατομμύρια ευρώ περνάνε μπροστά από τα μάτια των πολιτών, όλων ημών που η έννοια μας είναι αν αυτό το μήνα θα πληρώσουμε, το δάνειο, τη ΔΕΗ ή την εφορία.  Ένα μάτσο αμόρφωτοι, διεφθαρμένοι, βλαχομπαροκ, ψευδοπατριώτες, που θα ροκανίσουν μέχρι και τα πόμολα.  
Αλλά… τι νόμιζες μανδάμ ότι είναι η Αριστεία; Ότι είναι τζάμπα; Θα το χρυσοπληρώσεις για να το… αποκτήσεις.  Και μιας και τα αγγλικά μας τίθενται εν αμφιβόλω, το μόνο που σου μένει είναι να εξασκηθείς στα… γαλλικά.  
κουτι πανδώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου