Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Δελτίο ειδήσεων ΕΡΤ: Κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν των ιδιωτικών καναλιών

της Αγγέλας Νταρζάνου

Τη συνταγή των ιδιωτικών καναλιών έχει υιοθετήσει και ακολουθεί πιστά η ΕΡΤ στα δελτία ειδήσεων, χωρίς καμία ουσιαστική διαφοροποίηση ως δημόσια τηλεόραση. Η δομή των ειδήσεων της ΕΡΤ, η επιλογή και η ιεράρχηση των θεμάτων, όσο και η διαχείριση τους, συμπίπτει σε πολύ μεγάλο βαθμό με αυτή των ιδιωτικών καναλιών..
Βασικά χαρακτηριστικά στα δελτία των ιδιωτικών σταθμών και «παραδοσιακή συνταγή» της εποχής της ευμάρειας είναι η έμφαση στο τρίπτυχο βία - εγκληματικότητα - ανομία, που προσφέρει σε αφθονία το αστυνομικό ρεπορτάζ όταν ζητηθεί, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση του πολιτικού / οικονομικού με στόχο την κατασκευή ενός «ακίνδυνου» δελτίου ειδήσεων, το οποίο λειτουργεί σαν ένα είδος αναλγητικού στην οδυνηρή καθημερινότητα του τηλεθεατή. Τον αποσυνδέει τελείως από την πραγματικότητα γύρω του, ενώ υποτίθεται ότι θα έπρεπε να κάνει ακριβώς το αντίθετο.
Την «κίτρινη» συνταγή έχει ενσωματώσει πλήρως η ΕΡΤ και την αναπαράγει κάθε βράδυ με επιτυχία, όπως άλλωστε και όλα τα ιδιωτικά κανάλια.

Ληστείες και απαγωγές

Είναι χαρακτηριστικό ότι το αστυνομικό δελτίο καταλαμβάνει περισσότερο από το ένα τρίτο του χρόνου στις ειδήσεις και περισσότερο από τις πολιτικές / εσωτερικές ειδήσεις και τα διπλωματικά θέματα μαζί. Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ την περασμένη Δευτέρα 22 Ιουνίου ο ψευδογιατρός είναι η νέα επιτυχία, η μικρή Μαρκέλλα κρατάει ακόμη, διάφορες ληστείες και διαρρήξεις εμπλουτίζουν οπωσδήποτε το περιεχόμενο και κυριαρχούν στην ιεράρχηση της ΕΡΤ, όπως προ λίγων εβδομάδων η επίθεση με βιτριόλι, που έφτασε για πρώτη φορά δημοσιογράφο της ΕΡΤ στο χωριό, έξω από το σπίτι του θύματος, να ρωτάει τους χωριανούς εάν τη γνώριζαν! Ό,τι κάνουν το Star, ο Alpha και ο ΑΝΤ1.

Τι δεν αγγίζουν τα δελτία

Η πολιτική και η οικονομία έρχονται μετά. Και εάν το προηγούμενο διάστημα προβλήθηκαν σε όλες τις δυνατές παραλλαγές οι «μειώσεις φόρων» και οι «αυξήσεις συντάξεων», σήμερα η κατασκευή της υπέροχης πραγματικότητας συγκροτείται μάλλον από την απουσία του δελτίου της ΕΡΤ από κάθε τι που μπορεί να αμαυρώσει την εικόνα της τελειότητας: τους μετανάστες στην πλ. Βικτωρίας, τις δομές Υγείας που κατεβάζουν ρολά στην περιφέρεια, τους ανέργους που αναστενάζουν, τις μικρές επιχειρήσεις που βογκάνε. Αυτά όλα δεν υπάρχουν για την ΕΡΤ -ούτε για τα ιδιωτικά κανάλια-, όπως απουσιάζουν επίσης οι ειδήσεις για:
* Τον σύζυγο της εισαγγελέως Ράικου, που προκάλεσε 1,7 εκατομμύρια ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο με παράνομη συνταγογράφηση. Την ίδια περίοδο που η ίδια η Ράικου ήταν εισαγγελέας Διαφθοράς και ήλεγχε τη Novartis και σήμερα είναι από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας στην Προανακριτική της Βουλής.
* Τα 2,6 εκατ. ευρώ μίζα, που φέρονται να κατέληξαν στα ταμεία της Ν.Δ. της εποχής Σαμαρά μέσω του επιχειρηματία Παπασταύρου.
Ειδικά γι’ αυτό το θέμα του συνεργάτη του Α. Σαμαρά η ΕΡΤ διέθεσε... ολόκληρα 13’’. Το θέμα της μίζας αναφέρθηκε στο πλαίσιο ζωντανής σύνδεσης με τη Βουλή και ξεπετάχτηκε στα γρήγορα, ως «έγγραφο το οποίο διαβίβασε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας».
Αντιθέτως η ΕΡΤ, όπως και τα ιδιωτικά κανάλια, εξάντλησε το φτωχό χρονικό της απόθεμα για πολιτικά θέματα στην υπόθεση του ηχητικού που κατέθεσε ο Σ. Μιωνής. Από την συγκρότηση της φανταστικής πραγματικότητας, η ΕΡΤ μετατοπίστηκε στην ευθεία πολεμική: υιοθετεί πλήρως την εκδοχή της κυβέρνησης περί «βόμβας Μιωνή», λες και κάτι σπουδαίο προκύπτει από τη συνομιλία, που δήθεν συμβάλλει σε κάτι στην Προανακριτική της Βουλής.
Και από τα 7’.30’’ που αφιερώνει για τις «Φωτιές στην Προανακριτική» χαρίζει ένα... ολόκληρο λεπτό για να ακουστούν ο εμπλεκόμενος Νίκος Παππάς, ο κατηγορούμενος Δ. Παπαγγελόπουλος, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελένη Τουλουπάκη μαζί. Στην υπόλοιπη αντιπολίτευση χαρίζει άλλα 25 ολόκληρα δευτερόλεπτα. Ακριβώς δηλαδή ό,τι κάνουν και τα ιδιωτικά κανάλια.

Πάει περίπατο η πολυφωνία

Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνεται η διοίκηση της ΕΡΤ τον ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης, ιδίως σε σχέση με την πολιτική πολυφωνία και τις ειδήσεις. Βασική αποστολή της ΕΡΤ, όπως ορίζεται από με τον ιδρυτικό νόμο της ΕΡΤ, είναι «η ενημέρωση, μόρφωση και ψυχαγωγία του ελληνικού λαού, η συμβολή στη διασφάλιση της πολυφωνίας, στην ανεξάρτητη μετάδοση της πληροφορίας και της είδησης», ενώ το σύνταγμα αναφέρει περί «αντικειμενικής και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων».
Στο Στρατηγικό Πρόγραμμα 2020-2024 της διοίκησης Γαμπρίτσου - Ζούλα αναφέρεται ότι αποστολή της ΕΡΤ είναι επίσης «η εμπέδωση της αξιοπιστίας και της πολυφωνίας στον ενημερωτικό της τομέα». Λαμπρά.
Τα εύσημα για την εντελώς μονομερή εικόνα του δελτίου ανήκουν στη νέα διοίκηση υπό τον Κ. Ζούλα, στους άξιους διευθυντές Ενημέρωσης Καφαράκη και Τρουπή, αλλά και σε ένα σωρό αποσπασμένους, μετακλητούς και συμβασιούχους που έχουν φέρει από την «ελεύθερη αγορά», προκειμένου να ελέγξουν έως και την τελευταία σταγόνα είδησης, την παραμικρή ρωγμή πληροφόρησης στην τηλεόραση, στα ραδιόφωνα, στο Διαδίκτυο, παντού.
Είναι αυτή η ομάδα της ΕΡΤ που δεν παρέλειψε, εκτός από την κάλυψη της πρότασης νόμου του ΜέΡΑ25 για φορολογικές ελαφρύνσεις και τη συνέντευξη του αρχιεπισκόπου Αμερικής, να θυμίσει ότι αρχίζει η δίκη για την καταστροφική πλημμύρα στη Μάνδρα το 2017. Με ένα εκτενές επιτόπου ρεπορτάζ.

Αυγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου