Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Να φοβάστε τους κουρασμένους, αδιάφορους ανθρώπους. Όταν αποφασίσουν να μιλήσουν…

Σκάνδαλο NOVARTIS. Επανέρχεται ξανά και ξανά. Ονόματα ακούμε, έγγραφα βλέπουμε, εισαγγελείς ανακατεύονται. FBI, ονόματα πολιτικών, προστατευόμενοι μάρτυρες, σύζυγοι πολιτικών, διαφημιστικές εταιρίες, μίζες, ρεμούλα, κλεψιές.

του Ορέστη Μεταξά

Όμως τους εμπλεκομένους δεν τους ακουμπά τίποτα. Δεν φταίνε για τίποτα. Όλα είναι σκευωρία. Οι πολιτικοί αντίπαλοι που τους επιβουλεύονται τα σχεδίασαν όλα. Θέλησαν ανέντιμα να τους εξουδετερώσουν. Πισώπλατες μαχαιριές δέχονται.

Και συνεχίζουν ακάθεκτοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σαν να μην τρέχει τίποτα. Για το δημόσιο καλό. Για εμάς. Ποινή εκτίουν. Αγγαρεία κάνουν. Τους χρωστάμε και χάρη. Τέτοιος παχυδερμισμός, τέτοιος εθισμός στην διαφθορά, τέτοια έλλειψη φιλότιμου.

Ο τελευταίος των τελευταίων Έλληνας πολίτης, συγκλονίζεται εάν κάποιος θίξει την τιμή και την υπόληψη του άδικα. Η οικογένεια του καταρρέει. Ο ίδιος φωνάζει, ουρλιάζει, κραυγάζει. Δεν ησυχάζει εάν δεν δικαιωθεί. Εάν δεν καθαρίσει το όνομα του.

Για αυτούς όλα είναι κανονικά. Κυκλοφορούν σαν να μην τους αφορά αυτή η εμπλοκή. Εξακολουθούν να μας διοικούν από θέσεις ευθύνης. Άλλος βουλευτής, άλλος υπουργός, άλλος περιφερειάρχης, άλλος διοικητής τράπεζας. Μας κοιτάζουν με μισό μάτι και πάντα έχουν μιαν αυστηρή συμβουλή να μας δώσουν, προκειμένου  να μας συνετίσουν και να μας σώσουν. 

Ένα πράγμα τους λέμε. Μην νομίζουν ότι είμαστε ανίδεοι και δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Κουρασμένοι είμαστε και δεν μιλάμε. Όμως ξέρουμε πολύ καλά τι συνέβη. 

Ξέρουμε ότι κανένας δεν τους την έστησε. Ούτε οι πολιτικοί τους αντίπαλοι, ούτε το FBI, ούτε οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Και μίζες πήρανε και δωράκια πήρανε και δωρεάν ταξιδάκια κάνανε κι όλα αυτά σε βάρος μας. Εμάς κλέψανε. Τους άνεργους, αυτούς που εργάζονται εκ περιτροπής, τους απολυμένους, αυτούς που ξαφνικά θα χάσουν το 20% του πενιχρού μισθού τους. 

Τα αδικήματα τους, εάν δεν έχουν ήδη παραγραφεί, δύσκολα θα αποδειχτούν. Έχουν φροντίσει γι αυτό. Θα παραμείνουν αμόλυντοι, προκειμένου συνεχώς να μας υπηρετούν και συνεχώς  να μας σώζουν. 

Ένα πράγμα όμως να ξέρουν. Να φοβούνται τους κουρασμένους, αδιάφορους ανθρώπους. 

Όταν αποφασίσουν να μιλήσουν...

κουτι πανδωρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου