Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Να σε κάψω... περιβάλλον


Οι εξαγγελίες της ΝΔ για το περιβάλλον, σε πλαίσιο επετειακό και εν είδει άλλης μίας επικοινωνιακής φιέστας, δεν μπορούν να πείσουν ούτε για τις «πράσινες» ανησυχίες της, ούτε για την ύπαρξη ενός «ολιστικού σχεδίου», όπως επαγγέλλεται, καθώς πρόκειται για την κυβέρνηση που πριν από λίγο καιρό πέρασε ένα από τα πιο αντιπεριβαλλοντικά σχέδια εδώ και δεκαετίες. Δεν είναι τυχαίο που «σάρωσε» στα «αντιπεριβαλλοντικά βραβεία» του 2020. 

Οι δε σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την «πράσινη συμφωνία» με την αγορά της ηλεκτροκίνησης, κατέρρευσαν την ίδια στιγμή, καθώς όπως διαπίστωσαν και επίσημαναν και περιβαλλοντικές οργανώσεις, τα κίνητρα που εξήγγειλε αφορούν μόνο τους λίγους με τα «υψηλά εισοδήματα». Εξάλλου είναι η ίδια κυβέρνηση που ακύρωσε το διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί επί ΣΥΡΙΖΑ για την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και τον επανασχεδιάζει, προσθέτοντας την προμήθεια  λεωφορείων diesel και φυσικού αερίου.

Πρωτίστως αυτό που φαίνεται να ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι οι «μπίζνες» με εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν λίγες μέρες με κυνικό τρόπο, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του παραδίδει το οικολογικό μέλλον της χώρας στις γερμανικές εταιρίες, χωρίς σοβαρό σχεδιασμό και αδιαφορώντας για το κόστος στις τοπικές κοινωνίες. 

Είναι πρωθυπουργός στην κυβέρνηση που άρον - άρον εν μέσω καραντίνας και σφοδρών αντιδράσεων πέρασε ένα καταστροφικό αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο που καταργεί κάθε περιορισμό στις περιοχές Natura, διαλύει τους φορείς των προστατευόμενων περιοχών, φέρνει την ανεξέλεγκτη και δίχως όρους εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, διευκολύνει  νομοθετικά  τις πλέον επιβλαβείς δραστηριότητες μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως οι εξορύξεις, και αποχαρακτηρίζει από δασικές τις καμμένες εκτάσεις τις Αττικής. Επιπλέον έχει εγκαταλείψει τα περιβαλλοντικά Πάρκα όπως το Πάρκο Τρίτση κυοφορώντας την ιδιωτικοποίησή τους, έχει τις χαμηλότερες επιδόσεις στην ανακύκλωση και επαναφέρει τις παρωχημένες πρακτικές των χωματερών στην Αττική.

Την ώρα που η κυβέρνηση θυμάται, για μια μέρα το περιβάλλον, σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται διαδηλώσεις από φορείς και κινήματα που διαμηνύουν πως τα αντιπεριβαλλοντικά σχέδια «θα μείνουν στα χαρτιά».  Το περιβάλλον για τη ΝΔ είναι - και αυτό - απλώς ένα αντικείμενο του πολιτικού μάρκετινγκ με στημένες φωτογραφίσεις και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Από τους ίδιους ακριβώς που έχουν ξηλώσει κάθε περιβαλλοντική νομοθεσία και έχουν υποθηκεύσει τους φυσικούς πόρους της χώρας, μεθοδεύοντας ακόμη και την ιδιωτικοποίηση του νερού, την οποία βαφτίζουν «αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας»... 

Τόσο οικολόγοι.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου