Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Ο Παλαιολόγος έχει τόση σχέση με το 1821, όση η Μπουμπουλίνα με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο


Γράφει ο Μανώλης Καλουδάς

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ήταν αυτός που είπε το διάσημο «Μολών Λαβέ» στον Ναπολέοντα, πήρε μέρος στη ναυμαχία των Σπετσών, κατατρόπωσε τους Βιετκόνγκ όταν ήρθαν να μας υποδουλώσουν με τα αστραφτερά τους αεροπλανοφόρα και η ζωή του έγινε σειρά στο Netflix.

Όχι;

Αν όχι, τότε σίγουρα ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο γνωστός, ο τελευταίος Βυζαντινός αυτοκράτορας, δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική επανάσταση του 1821. Καμία όμως. Διότι πέθανε, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, στις 29 Μαΐου του 1453, όταν δηλαδή ο στρατός των Οθωμανών – με επικεφαλής τον Μωάμεθ τον Πορθητή – κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη και έβαλε τέλος στη Βυζαντινή αυτοκρατορία. Με τη γνωστή σε όλους μας Άλωση της Πόλης.

Υπάρχουν κι άλλες πολλές εκδοχές για τον θανατό του, ζήτημα που απασχολεί από τότε τους ιστορικούς, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης. Της παρούσης είναι ότι ένα άγαλμά του, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων, τοποθετήθηκε έξω από τον Ναό της Αγίας Τριάδας στο Πειραιά για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821!

«Ευγνώμων δωρεά Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς
Προεδρεύοντος Βασίλειου Κορκίδη
Επί τη, διακοσιοστή, επετείω, της Εθνικής Παλιγγενεσίας
1821 – 2021»

Αυτό αναφέρεται στον χρυσό ανδριάντα που στήθηκε.

Τι σχέση όμως μπορεί να έχει η Άλωση της Πόλης το 1453 και ο θάνατος του Παλαιολόγου, με τα 200 χρόνια από την επανάσταση του ’21;

Το μόνο που μπορεί να σκεφτεί κανείς είναι ότι η παροιμιώδης αυταπάρνηση που έδειξε ο Παλαιολόγος (σύμφωνα πάντα με την επικρατέστερη εκδοχή του θανάτου του, ότι «έπεσε» δηλαδή μαχόμενος τους Οθωμανούς) ήταν η «σπίθα», ο «θεμέλιος λίθος» για τον ξεσηκωμό του Γένους… 368 χρόνια αργότερα.

Αλλά όχι, μάλλον δεν ήταν αυτός ο λόγος, διότι ο ίδιος ο Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος ηγείται του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και που έκανε τη δωρεά του ανδριάντα απάντησε σε χρήστη του twitter – αφού τον εγκάλεσε προηγουμένως για το γεγονός ότι πέθανε 368 χρόνια νωρίτερα – ότι κάνει λάθος τις ημερομηνίες! Δεν απάντησε κάτι άλλο, έτσι ώστε να έχει νόημα μια σύνδεση μεταξύ του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και της ελληνικής επανάστασης του 1821.

Δηλαδή, το πιθανότερο κατά τον Βασίλη Κορκίδη είναι ότι ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος δεν πέθανε (σε ηλικία 48 ετών) το 1453, αλλά κάποια άλλη στιγμή.

Κι άντε να το δεχθούμε, υπάρχουν άλλωστε εκδοχές που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, αλλά να υπάρχει περίπτωση να είχε ενεργό ρόλο το 1821 αυτό σίγουρα αποκλείεται.

Εκτός κι αν έζησε με κάποιον μαγικό τρόπο τουλάχιστον 416 χρόνια.

Και τελικά το ερώτημα παραμένει αναπάντητο: Τι σχέση έχει ο Παλαιολόγος με την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821;

Μήπως επειδή το όνομα και η μορφή του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ως ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, «χαϊδεύει» εθνοπατριωτικά, μεγαλοϊδεατικά και αλυτρωτικά σύνδρομα που μεταδόθηκαν από γενιές σε γενιές και στα οποία ανέκαθεν ποντάρουν κάποιοι για συγκεκριμένους λόγους;

Λέω εγώ τώρα…

altsantiri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου