Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Το αίμα του Γρηγορόπουλου ήταν πολύ ή λίγο;


της Φωτεινής Λαμπρίδη
Κατά τη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου είναι αλήθεια ότι πήραμε μια πρόγευση των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ΝΔ σε σχέση με το ασφαλιστικό, τα δωράκια στους επενδυτές για να προχωρήσουν άρον άρον οι επενδύσεις έστω και με χασούρα για το δημόσιο, για τα προνόμια στο 1%, για την σταδιακή απαξίωση του δημόσιου σχολείου προκειμένου να «ανθίσει» η ιδιωτική πρωτοβουλία στην παιδεία κ.α.
Η αλήθεια όμως επίσης είναι πως κατά την προεκλογική περίοδο, τα σκυλιά ήταν δεμένα. Κι αν κανένα γάβγιζε εκφράζοντας αυταρχικές ή ακροδεξιές απόψεις, έπεφτε και καμιά μια διαγραφή. Η γραμμή νομος - τάξη - ηθική, διαπερνούσε τον δημόσιο λόγο στελεχών και υποψηφίων της ΝΔ, με το περίβλημα μιας κεντροδεξιάς χροιάς μετριοπάθειας και τον αέρα μιας παράταξης αρίστων που έρχεται να βάλει τάξη με όρους τεχνοκρατικούς, αξιοκρατικούς  και δημοκρατικούς.
Τα σκυλιά (όπου αναφέρουμε τη λέξη σκυλιά εννοούμε τα ακροδεξιά άκρως αυταρχικά ένστικτα) ήταν δεμένα με διάφορες μικροεξαιρέσεις όπως τη μνημειώδη φράση του Άδωνι Γεωργιάδη «ο μείζων στόχος στη χώρα είναι να πέσουν οι κομμουνιστές».
Τα σκυλιά ήταν δεμένα και με την ουρά στα σκέλια ακόμα περισσότερο μάλιστα, στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές. Κάποιοι μάλιστα υπερέβαλαν στην απολογητική διάθεση σε σχέση με παλιές τους «αμαρτίες». Για τον Μ. Βορίδη τα τσεκούρια έγιναν μακρινό παρελθόν για το οποίο έχει μετανιώσει ενώ ο Κ. Μπογδάνος όταν κλήθηκε στο ραδιόφωνο να θυμηθεί πως είχε χαρακτηρίσει τη Μάγδα Φύσσα «λυτή» εντός του δικαστηρίου δίνοντας την αίσθηση ότι υποστηρίζει έμμεσα τους νεοναζί δολοφόνους, απάντησε πως εννοούσε πως την είχαν αφήσει.... απροστάτευτη. Όσο για τα τανκς στην ΕΡΤ επαναλάμβανε συνέχεια πως έχει ζητήσει ήδη τρεις φορές δημόσια συγγνώμη.
Μετά τις εκλογές βέβαια, επιστρέψαμε στην κανονικότητα. Και των πολιτικών πράξεων και του πολιτικού λόγου. Το φιλελεύθερο προφίλ εξαφανίστηκε από το κάδρο και  τη θέση του πήραν ρασοφόροι σε συναντήσεις κάθε λίγο και λιγάκι με την πολιτική ηγεσία, ρασοφόροι ρατσιστές ως επίτιμοι διδάκτορες σε πανεπιστήμια. Άρχισαν να λογοκρίνονται δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για τη συμφωνία των Πρεσπών στα δελτία τύπου της κύβερνησης. Ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου επιτέθηκε  με προσβλητικό λόγο σε ξένους ανταποκριτές  και ο Μπογδάνος ξέχασε τις συγγνώμες κι άρχισε να εκφράζει ελεύθερα ξανά τις ρατσιστικές και ομοφοβικές του απόψεις όπως ότι έχει πρόβλημα με τις βίγκαν λεσβίες που θέλουν να επιβάλλουν τη λεσβιακή βιγκανικότητα τους (!!). Ανακαλύπτει μάλιστα και μπαχαλοσατανίστριες που βεβηλώνουν εκκλησίες!
Μετά τις εκλογές γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο σαφές πως η κυβέρνηση επιλέγει τα εργαλεία της αυταρχικής δεξιάς και πως οι παρόλες περί μετριοπάθειας μας έβγαλαν μέχρι την 7η Ιουλίου και με το ζόρι. Η βίαιη εκκένωση της κατάληψης της Τρικούπη που γέμισαν τα ΜΜΕ με κλαμένα πρόσωπα προσφύγων, οι επιθέσεις σε ακίνδυνους κατοίκους που έσπευσαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, τα ομοφοβικά σχόλια αστυνομικών σε ομόφυλο ζευγάρι, η μεταναστευτική πολιτική που ακολουθείται είναι μόνο η αρχή.
Εξάλλου χθες ο βουλευτής της ΝΔ κος Μαρκόπουλος το είπε καθαρά: «Αν τρέξει και λίγο αιματάκι από τους μπαχαλάκηδες, θα πούμε πω – πω το παιδί». Καλεί δηλαδή τους πολίτες να μη δυσανασχετούν στην αστυνομική αυθαιρεσία και στον αυταρχισμό. Καλεί τους πολίτες και τα ΜΜΕ να αποδεχτούν πως στο  μέλλον θα χυθεί αίμα. «Λίγο αιματάκι» διευκρινίζει. Αλλά ποιο είναι το λίγο αίμα και ποιο το πολύ; Του Γρηγορόπουλου το αίμα ήταν λίγο ή πολύ; Κι αν είχε τραυματιστεί σοβαρά ο 15χρονος από το όργανο του κράτους και δεν ήταν σήμερα νεκρός, θα έπρεπε να δικαιολογήσουμε την αστυνομική βία; Καλούμαστε να δείξουμε ανοχή στα εγκλήματα; Καλούμαστε να νομιμοποιήσουμε ηθικά την αστυνομική βία εξαιτίας της οποίας η Ελλάδα έχει καταδικαστεί πολλάκις;
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει καθαρά το αυταρχικό της πρόσωπο και δοκιμάζει τα δημοκρατικά μας αντανακλαστικά. Τους επόμενους μήνες θα φανεί αν και πόσο παραδομένοι είμαστε όλοι ως κοινωνία στον εγχώριο  Τραμπισμό, Ορμπανισμό, Σαλβινισμό. Θα ξαναμετρηθούμε. 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου