Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Θέλει και κόπο και τρόπο


Το ζήτημα της απόλυτης μιντιακής υπεροπλίας και του συστήματος που έχει εγκαθιδρυθεί από την κυβέρνηση, έθεσε το Tvxs.gr στη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Δεν πρόκειται απλώς για ένα «πρόβλημα επικοινωνίας» που καλείται να αντιπαρέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να βρει τον αντιπολιτευτικό του βηματισμό, αλλά για μια κατάσταση που αυτονόητα πλήττει την ίδια τη Δημοκρατία και την πολυφωνία, διαμορφώνοντας συνθήκες «Μεταδημοκρατίας».
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την απάντησή του υπεραμύνθηκε όσων προσπαθειών και συγκρούσεων έγιναν από την κυβέρνησή του για τη θεσμική ρύθμιση του ενημερωτικού  τοπίου, παρότι σήμερα το κόμμα του δεν διαθέτει κανένα έρεισμα. Όπως είπε «Μάλλον κάτι κάναμε σωστά, όχι λάθος για να έχουμε όλο αυτό το σύστημα απέναντί μας»  για να προαναγγείλει ότι «εμείς το επόμενο διάστημα θα ασχολούμαστε λιγότερο με το τι λέτε εσείς η δημοσιογράφοι και περισσότερο με το πως θα δημιουργήσουμε γεγονότα, πώς θα κινητοποιήσουμε την κοινωνία σε μια θετική κατεύθυνση». Υποκινούμενος ίσως από το σκεπτικό ότι αφού κατάφερε να πάρει 32% μέσα στη μιντιακή καταιγίδα των πρόσφατων εκλογών, μπορεί να την αντιμετωπίσει και στο μέλλον.
Γενικότερα τοποθέτησε τη δική του στρατηγική σε λογική πολιτική βάση. Αλλά όσα συμβαίνουν κινούνται σε κλίμακα ανορθολογική, με τα συστηματικά ΜΜΕ σε διαπλοκή με την πολιτική και οικονομική ολιγαρχία, σε διαρκή προσπάθεια χειραγώγησης και επιβολής της ατζέντας και της εκδοχής της πραγματικότητας που επιλέγουν. Άλλωστε, δύο μήνες μετά τις εκλογές, τα μέσα συνεχίζουν να ασκούν κριτική στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιπολιτεύονται την αντιπολίτευση και όχι την κυβέρνηση, αναπτύσσοντας ένα δίχτυ μιντιακής προστασίας με ισχυρές δόσεις lifestyle και στόχο να καλύψουν την αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεών της ΝΔ, την εφαρμογή αρνητικών μέτρων, ακόμη και την οικειοποίηση όσων υλοποιήθηκαν ή είχαν δρομολογηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη, είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στην εξουσία χωρίς να διαθέτει μιντιακή υποστήριξη αλλά οι ιδιόμορφες συνθήκες και το ρευστό σκηνικό του 2012 και του 2015 δεν υφίστανται πλέον. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την ομαλότητα, όμως μαζί με αυτήν επανήλθαν και οι «μόνιμοι ιδιοκτήτες του κράτους και της εξουσίας».
Xρειάζεται να χτίσει  τις δικές του συμμαχίες, όχι ως εναγκαλισμό με τη διαπλοκή αλλά ως οργάνωση μιας στρατηγικής της επικοινωνίας, με την αναζήτηση των διαθέσιμων μέσων, συμβατικών και κυρίως ψηφιακών και εναλλακτικών για την εκπλήρωσή της. Σε αυτό το μιντιακό περιβάλλον απαιτείται «και τρόπος και κόπος». Και αυτή η στρατηγική αναζητείται ακόμη.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου