Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Ο δεκάλογος της δημοσιογραφίας στην εποχή Μητσοτάκη


Ο δεκάλογος της δημοσιογραφίας στην εποχή Μητσοτάκη

του Δημήτρη Κανελλόπουλου
Αυτό που ζούμε το τελευταίο διάστημα στα εγχώρια ΜΜΕ είναι πρωτοφανές: η κυβέρνηση έχει στο πλευρό της τη συντριπτική πλειοψηφία των Media.
Ο δεκάλογος που ακολουθεί δείχνει πως στήνεται χαλαρά και δίχως κόπο ένα βασίλειο. Μέχρι που θα βρεθεί εκείνο το παιδί να φωνάξει «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Δεν θα αργήσει, να είστε σίγουροι.
1) Ο πρωθυπουργός (Μητσοτάκης) διορίζει πρόεδρο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της χώρας (ΕΡΤ) τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου (Ζούλας)! Θα ήταν κωμικό αν δεν ήταν τραγικό. Ούτε στη χούντα.
2) Στο Μέγαρο Μαξίμου συνωστίζονται μεγαλοδημοσιογράφοι. Και Τσιόδρας και Βλαστάρης και Χούκλη... Θα τρίζουν τα κόκαλα της Ελευθεροτυπίας.
3) Μία εφημερίδα αλλάζει πολιτική γραμμή μετά τις εκλογές. Η Νέα Σελίδα.
4) Και άλλη εφημερίδα αλλάζει γραμμή: το Έθνος. Πιθανότατα να γίνει βασιλικότερο του βασιλέως και το κανάλι του ομίλου, το Open TV του Ιβάν Σαββίδη.
5) Ένας ολιγάρχης, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, χορηγός του κυβερνώντος κόμματος στα γραφεία του Πειραιά και φίλος της παράταξης, τα παίρνει όλα: εφημερίδες, ραδιόφωνα, κανάλια. Χτυπάει και τη μία (από τις δύο) συνδρομητική πλατφόρμα, τη Nova, που ελέγχει με το χρήμα της και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι και στον Δήμο Πειραιά. Έχει και ομάδες.
6) Ο ίδιος είναι μεγαλομέτοχος και στο μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου στην Ελλάδα, το «Άργος». Και δεν είναι μόνο το θέμα αν διακινεί παντού όλες τις εφημερίδες, μην μένετε σε κάτι τέτοιο, είναι και άλλα. Παράδειγμα: θα μπορούσε π.χ. το «Άργος» να καθυστερεί να δώσει τις εισπράξεις από τις πωλήσεις σε μία εφημερίδα αλλά να τις δίνει κανονικά και στην ώρα τους σε μία άλλη;
7) Σε κανάλια, ΣΚΑΪ, αποθεώνουν τον πρωθυπουργό ακόμα και στις μεσημεριάτικες εκπομπές τύπου Λιάγκας και Τσολάκη. Μένει να τον αποθεώσουν και στα σίριαλ - σκεφτείτε να αναλάβει δράση ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης στο Λόγω Τιμής...
8) Όσα ραδιόφωνα δεν είναι λίγο υπέρ της κυβέρνησης (Αθήνα 9.84, Πρώτο Πρόγραμμα κ.ά.) είναι πολύ υπέρ (ΣΚΑΪ 100.3, Θέμα 104.6, Παραπολιτικά 90.1).
9) Πλέον έχουμε δύο ΣΚΑΪ στην τηλεόραση: έναν τον κανονικό και δεύτερον την ΕΡΤ.
10) Θεσμοθετούν, επισήμως, θέσεις δημοσιογράφων στο κρατικό μηχανισμό στήνοντας με διορισμούς έναν αληθινό στρατό δημοσιογράφων έτοιμους να ενημερώσουν αντικειμενικά τον κόσμο.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου