Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Mισή προκαταρκτική γίνεται;


Τo τελευταίο ζήτημα που φαίνεται να απασχολεί την κυβέρνηση σε σχέση με την υπόθεση Novartis είναι η ουσία του ζητήματος, είτε πρόκειται για τεράστια υπόθεση διαφθοράς είτε για «σκευωρία», σύμφωνα με το σενάριο της ΝΔ. Το μόνο που κάνει συστηματικά εδώ και καιρό είναι να εργαλειοποιεί πολιτικά την υπόθεση με επικοινωνιακή διαχείριση, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις, έχουν ξεφύγει από τα όρια του τακτικισμού και συνιστούν ανορθόδοξες και προβληματικές μεθοδεύσεις, οριακά θεσμικές.
Όταν ξέσπασε η υπόθεση, η ΝΔ υιοθέτησε άμεσα το επιχείρημα της σκευωρίας προκειμένου να αμυνθεί, παρότι ήταν μια έρευνα που ξεκίνησε από τις αμερικανικές διωκτικές αρχές, οι οποίες και παρέδωσαν τα ονόματα των πολιτικών στις ελληνικές αρχές. Στοχοποίηε δικαστικούς λειτουργούς, προστατευόμενους μάρτυρες και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την ανάληψη της εξουσίας η γραμμή της ΝΔ στη Novartis, όπως και σε πολλά άλλα θέματα, είναι αυτή που εξυπηρετεί το Μαξίμου, πλην όμως τα ερωτήματα είναι πολλά.
Καταρχάς για τον Εισαγγελέα Αγγελή, εποπτεύοντα των εισαγγελέων διαφθοράς,  ο οποίος καταγγέλλεται σε καταθέσεις ότι αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές στη Βιέννη, ότι δημιουργούσε προσχώματα στην εξέλιξη της έρευνας και ότι εξήγαγε έγγραφα από τη δικογραφία της Νovartis. Παρότι ο ίδιος έχει αρχειοθετήσει τις μηνύσεις Σαμαρά, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου εναντίον των εισαγγελέων διαφθοράς, τις ανασύρει από το αρχείο λίγο πριν τις εκλογές, έχοντας αλλάξει στάση κινούμενος στo αφήγημα των παρεμβάσεων και του «Ρασπούτιν».
Αφήγημα όμως που φαίνεται πως η πρόθεση του Κ. Μητσοτάκη από τη στιγμή που γίνεται πρωθυπουργός είναι να το εγκαταλείψει. Το αποτέλεσμα είναι ο προκάτοχός του Α. Σαμαράς στην κατάθεσή του στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης του Άρειου Πάγου για τους χειρισμούς της υπόθεσης να σπεύδει να αναφέρει ρητά τα ονόματα των Τσίπρα και Παπαγγελόπουλου ως "σκευωρούς" ώστε να στείλει την υπόθεση στη Βουλή, αμελητί, με βάση το Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών και εγκλωβίσει και τον Μητσοτάκη.
Όμως η απόφαση να συσταθεί προανακριτική επιτροπή μόνο για το σκέλος που αφορά το Δ. Παπαγγελόπουλο και όχι για τον Α. Τσίπρα, είναι η αποθέωση της μικροκομματικής λογικής σε μια μείζονα κονοβουλευτικη και θεσμική διαδικασία. Ένα πρώτο ερώτημα που γεννάται είναι πώς το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενο της δικογραφίας που παρέμενε κλειδωμένη στη Βουλή μέχρι το πρωί της Τετάρτης, είχε αξιολογήσει τα στοιχεία και είχε προαποφασίσει ότι θα ζητήσει της σύσταση προανακριτικής μόνο για τον πρώην Υπουργό; Την ίδια ώρα, ενώ για τον Α. Λοβέρδο έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία και η δικογραφία είναι στη Βουλή εδώ και δύο εβδομάδες, δεν έχει συγκληθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας ώστε να προωθήσει την υπόθεση σε ειδική συνεδρίαση.
Οι χειρισμοί στην υπόθεση Novartis δείχνουν το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Νέα Δημοκρατία, τόσο γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία για να στηρίξουν το αφήγημά της όσο και γιατί έχει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα από τον «μαινόμενο» Σαμαρά. Η μεσοβέζικη πρόταση για «μισή» προκαταρκτική επιτροπή για την υπόθεση της «σκευωρίας» είναι μια πρωτόγνωρη πολιτική απόφαση που διαψεύδει την ίδια τη ΝΔ και όσα ισχυρίστηκε όλο το τελευταίο διάστημα. Είναι όμως και μια κίνηση απελπισίας και εξαγωγής εσωτερικών προβηλημάτων καθώς ο Κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι θα είναι καταστροφικό για τον ίδιο να παραπέμψει τον Αλέξη Τσίπρα, όπως ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς.  
Προσπαθώντας να μη συγκρουστεί με κανένα από τους δύο προηγούμενους Πρωθυπουργούς, ο νυν Πρωθυπουργός ευτελίζει θεσμικά το πολιτικό σκηνικό, διαψεύδει όλα όσα υποστήριζε ως αντιπολίτευση και εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο. Για την ουσία πάντως του μεγάλου σκανδάλου novartis, που κόστισε δισεκατομμύρια στο ελληνικό Δημόσιο και τους ασφαλισμένους, φαίνεται πως δεν πρόκειται να συζητήσει, ακόμη κι αν ο ίδιος προεκλογικά είχε τελικά παραδεχτεί πως υπάρχει σκάνδαλο και πως «κανείς δεν είναι εξ ορισμού αθώος». 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου