Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Περί αριστεράς, ελεύθερων σκοπευτών, αμπέχωνων και μαλλιών αφάνας



Η αριστερά τους χωράει όλους. Είναι σκέψεις. Είναι αναζήτηση. Είναι φιλοσοφία. Είναι ταξίδι και προορισμός με κατεύθυνση τον άνθρωπο.
του Ορέστη Μεταξά
Η αριστερά είναι μια μεγάλη αγκαλιά. Τους χωράει όλους. Όσους δηλώνουν αριστεροί. Όσους βρίσκονται σήμερα κοντά στα κόμματα της, όσους πέρασαν στο παρελθόν από αυτά και ακόμα αισθάνονται αριστεροί, όσους σήμερα ψηφίζουν δεξιά, αλλά δηλώνουν αριστεροί, (υπάρχουν και τέτοιοι) και όσους δεν ψήφισαν ποτέ στην ζωή τους αριστερά, αλλά επίσης δηλώνουν αριστεροί. Η αριστερά τους χωράει όλους. Είναι σκέψεις. Είναι αναζήτηση. Είναι φιλοσοφία. Είναι ταξίδι και προορισμός με κατεύθυνση τον άνθρωπο.
Η αριστερά έχει τόσες ιδέες όσοι είναι κι οι άνθρωποι της. Κάθε αριστερός και μια άποψη. Χίλιοι άνθρωποι, χίλιες απόψεις. Αυτή είναι η αριστερά. Η φαντασία και οι ιδέες της. Αυτή είναι η δύναμη της, ακόμα κι αν κάποιοι το θεωρούν αδυναμία.
Η αριστερά πάντα ονειρεύεται. Μάχεται την ανισότητα, δεν εκμεταλλεύεται, δεν αδικεί. Συνεχώς αναμετράται με το μπόι και την ηθική της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια που κυβέρνησε εισέπραξε την αναμενόμενη κριτική από την υπόλοιπη αριστερά. Λογικό και αναμενόμενο. Ήξερε όμως με ποιούς είχε να κάνει. Ήξερε ποιό είναι το ΚΚΕ, ήξερε ποιά είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ήξερε ποιά είναι η ΛΑΕ. Ήξερε γιά τους πόνους της αριστεράς.
Αυτό που είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις είναι όταν σου επιτίθενται ελεύθεροι σκοπευτές. Ξαφνικά σε πυροβολούν...
Συνήθως είναι γνωστοί καλλιτέχνες, άνθρωποι της τηλεόρασης, γενικώς άνθρωποι γνωστοί στο ευρύ κοινό. Έχουν αλλάξει, δεν έχουν αλλάξει; Μόνο αυτοί ξέρουν.
Ελεύθεροι σκοπευτές. Στοχεύουν στην καρδιά.
Όπως ο σκηνοθέτης κύριος Γιάννης Σμαραγδής. Έδωσε συνέντευξη στα «Νέα» όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Εγώ αριστερός είμαι, αυτοί που κυβέρνησαν ως αριστεροί, δεν είναι. Εγραφα στην “Αυγή”, ήμουν στο ΚΚΕ εσωτερικού, έφυγαν από την αλήθεια, από αυτό που θέλω εγώ, έφυγαν από τον πατριωτισμό».
Άραγε ποιά είναι η αλήθεια; Ποιός ο πατριωτισμός; Τι είναι αυτό που θέλει ο κύριος Σμαραγδής; Ποιά είναι η αριστερά που έχει στο μυαλό του; Αν την έχει ακόμα.
Ερωτάται και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Μου αρέσει. Ξέρεις με τι άνθρωπο έχεις να κάνεις. Εκτιμώ και τη Μαρέβα που είναι η πλέον μορφωμένη και πολύγλωσση σύζυγος Ευρωπαίου ηγέτη».
Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.
Η κυρία Άννα Παναγιωταρεα δεν δηλώνει αριστερή. Ξέρουμε ποιά είναι. Είναι δεξιά. Το φωνάζει. Δεν κρύβεται. Δεν ήταν αλλιώς και μετά έγινε κάτι άλλο, όπως πολλοί δημοσιογράφοι που συνωστίζονται γιά να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην κυβέρνηση…
Η στέρηση της εξουσίας στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε κακό στον ψυχισμό της κυρίας Παναγιωταρέα. Βίωνε ένα δράμα. Επί πέντε σχεδόν χρόνια είχε πέσει σε εθνική κατάθλιψη! Προσπαθούσε να περισώσει ότι μπορούσε για να επιβιώσει! Καταδικασμένη να ζει ανάμεσα στα αμπέχωνα και στα μαλλιά αφάνα των γυναικών. Τελικά επιβίωσε!
Σιγά μην δεν επιβίωνε η κυρία Άννα Παναγιωταρέα! Επιβίωσε και ευτύχισε να ξαναζήσει ανάμεσα στα σακάκια και τις γραβάτες που τόσο είχε στερηθεί!
Πέρα από το γελοίο του πράγματος, υπάρχει η νέα κανονικότητα, γιά την οποία τόσο καμαρώνει. Η δεξιά κανονικότητα του σακακιού και της γραβάτας.
Η συντηρητική παλινόρθωση. Ο κιτς επαρχιωτισμός των ιεροδιδασκάλων, η εθνική τους εσωστέφεια, με μπόλικη αναλγησία και ταξική μεροληψία υπέρ των δυνατών.
Η κυρία Παναγιωταρέα είδε να επιστρέφουν τα χαμόγελα. Κατ’ αρχάς είδε τον εαυτό της στον καθρέφτη. Μετά είδε τους φίλους της, της εξουσίας και του χρήματος.
Οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι που θα πληρώσουν αυξημένους λογαριαμούς της ΔΕΗ, που δεν θα πάρουν κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα, έχουν λόγο να μην χαμογελούν. Κάποια στιγμή ίσως το αντιληφθεί η κυρία Άννα Παναγιωταρέα και οι χαμογελαστοί φίλοι της!
κουτιπανδωρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου