Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Το σιρόπι του μπακλαβά



Ποιος και πότε θα πληρώσει τη λυπητερή από το πολυέξοδο ταξίδι του θηριοτροφείου στο Αμέρικα;
του Νίκου Παπαδογιάννη
Θα μπορούσε να είναι σκετσάκι από ταινία των Μόντι Πάιθον, αν δεν ήταν τραγωδία. Ο Μητσοτάκης ξεκίνησε να πάει στο Αμέρικα και έδωσε ρητή εντολή να φορέσουν όλοι το καθαρό τους βρακί. Η Μαρέβα θρονιάστηκε στα έδρανα των αντιπροσωπειών του ΟΗΕ και έκανε αυτάκια στις Μελάνιες και στις Μπριζίτες, η Άννα βγήκε από τον τάφο (της Αμφίπολης) και εισέπραξε χαρτζιλίκι 100 ευρώ ημερησίως για να κάνει σόπινγκ σαν σιτεμένη Κάρι Μπράντσο, ο Άδωνις πόζαρε στην Τάιμς Σκουέρ σαν μέλος των Ρεζερβουάρ Ντογκς και ο αρχοντοχωριατισμός τρύπησε το ταβάνι.
Η πρωθυπουργάρα πρόβαρε στον καθρέφτη της το καλύτερο χαμόγελό της για τη συνάντηση με τον πλανητάρχη, αλλά είχε παραλείψει να ζητήσει συνάντηση με τον πλανητάρχη και έγινε ρεζίλι. Η πρωθυπουργάρα κατόρθωσε να συναντηθεί με τον φωνακλά γείτονα, αλλά απέφυγε να θίξει όσα ενοχλούν τη χώρα, για να μη χαλάσει το καλό κλίμα και ξινίσει το σιρόπι. Ποιο Αιγαίο και ποιες παραβιάσεις, μπροστά στον μπακλαβά;
Τουλάχιστον, ο Κυριάκος έφερε και μοίρασε παντού για δώρο το πατροπαράδοτο γούρι του, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει διαδικασία καθαίρεσης του Τραμπ και να κινηθούν οι τεκτονικές πλάκες που απειλούν τη μητρόπολη του Ερντογάν. Το μόνο που έλειπε για να ολοκληρωθεί η ατμόσφαιρα τσίρκου σε αυτό το απίστευτα δαπανηρό και απίστευτα κούφιο ταξίδι, ήταν εκείνος ο Δημάδης με περούκα, να κρατάει τα ψώνια της Παναγιωταρέα και της Γκραμπόφσκι. Τίποτε από όλα αυτά δεν έχει σημασία για το γκουβέρνο. Γνωρίζουν ότι είναι ανίκανοι και έχουν πέσει με τα μούτρα στη μοναδική τακτική που μπορεί –αποδεδειγμένα- να τους βγάλει λάδι, δηλαδή στην επικοινωνιακή κουβέρτα. Στα βουλωμένα ώτα του τηλεθεατή δεν θα φτάσει ούτε η λυπητερή για τον πολυήμερο τουρισμό ούτε οι καταγγελίες για τον ρόλο της Μαρέβας ούτε το νεκρό γράμμα των συναντήσεων με τον  Ερντογάν και με το κέρινο ομοίωμα του Τραμπ.
Θα φτάσει μόνο η εικόνα ενός ατσαλάκωτου πρωθυπουργού, που μιλάει καλά αγγλικά και ξέρει πώς να σταθεί στα διεθνή σαλόνια, αντίθετα με τον αστοιχείωτο αστεφάνωτο ρακένδυτο καταληψία. Ούτε «Τσέο» λέει ο απόφοιτος του Χάρβαρντ ούτε εξώγαμα σπέρνει ούτε δίχως καπίστρι κυκλοφορεί ούτε καπνίζει. Βεβαίως, καπνίζει για λογαριασμό του η Αθήνα, μπαρουτιασμένη ανάμεσα στα ακροδεξιά βεγγαλικά των νοικοκυραίων και στις συναισθηματικές κορώνες του δημάρχου για τον προ δεκαετιών δολοφονημένο πατέρα του. Τα Εξάρχεια έπαψαν να είναι Εξάρχεια και έγιναν επώνυμος σταθμός μετρό. Οι καταλήψεις έπαψαν να είναι καταλήψεις και έγιναν χτισμένα ντουβάρια, σαν να βρισκόμαστε στο εμπόλεμο Μπέλφαστ.
Η εικόνα της Αθήνας του Μητσοτακέικου και Μπακογιαννέικου (της οικογένειας με το θηριώδες «έσχες» και το νεφελώδες «πόθεν») είναι τα κλαμμένα πρόσωπα των προσφυγόπουλων, τα καμένα βιβλία των κοντέινερ και τα βουτηγμένα στο μίσος βλέμματα των μπάτσων. Ναι, των ίδιων που αποτελείωσαν τον Ζακ Κωστόπουλο πριν από έναν χρόνο στην οδό Γλάδστωνος και αντιμετωπίζουν –εάν προχωρήσει η διαδικασία- ακόμα και ποινή απόταξης. Οι δολοφόνοι του Παύλου Μπακογιάννη είναι στη φυλακή. Οι δολοφόνοι του Ζακ Κωστόπουλου είναι εξουσία. «Πρόσεξε γιατί θα γίνεις και εσύ δρόμος», απείλησαν τον Νάσο Ηλιόπουλο μέσα από τη χάρτινη ανωνυμία του διαδικτύου, αυτή που καταργείται με δύο απλές κινήσεις της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Και γιατί δρόμος και όχι σταθμός του μετρό;
Κατά βάθος, η εκδρομή του θηριοτροφείου στην Αμερική δεν είχε στόχο τα αναμνηστικά ενσταντανέ στο Μπρόντγουεϊ ούτε «στου ΟΗΕ τα έδρανα αχ και εγώ να έκλανα», αλλά τις επαφές που μπορούν να εδραιώσουν την κυριαρχία της Δεξιάς για πολλές δεκαετίες στην άμοιρη χώρα. Πώς το λένε το «ο μη γένοιτο» στα αγγλικά;
Μόλις ο Μητσοτάκης ξεμπέρδεψε με το κέρινο ομοίωμα, πλησίασε τους ομογενείς της Αστόρια και τους υποσχέθηκε ψήφο, επιστολική εξ αποστάσεως ψήφο, ψήφο ανέξοδη με όλες τις σημασίες της λέξης. Σεσημασμένοι για τις ακραίες συντηρητικές θέσεις τους, τραμπικότεροι του Τραμπ, οι Έλληνες της Αμερικής (και της Αυστραλίας και του Καναδά) θα έχουν τη δυνατότητα να φορτώσουν στον σβέρκο μας πρόσωπα και κόμματα εξοστρακισμένα από την ελληνική κοινωνία, δίχως να πληρώσουν κανέναν λογαριασμό. Οι Έλληνες που έφυγαν στα πλαίσια του brain drain (δρομολογημένου από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) ανήκουν σε κάποιον άλλον πλανήτη σε σχέση με τους μπρούκληδες δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς. Ο Μητσοτάκης δεν τράβηξε καμία γραμμή και δεν έκανε κανέναν ορατό διαχωρισμό. «Με βάση τους υφιστάμενους εκλογικούς καταλόγους», ψέλλισε μόνο, αυτούς που έχουν ακόμη μέσα νεκρούς και δέντρα. Με αυτό το έγκλημα, κέρδισε το χειροκρότημα των ομογενών και άφησε τη γελοιωδέστερη των υποσχέσεών του να αιωρείται στους αιθέρες της Αστόρια, μαζί με τη μυρωδιά από τον γύρο και από τα θυμιατά των παπάδων.
Την αντιπρόσωπο Μαρέβα δεν την είδα στις φωτογραφίες. Προφανώς η κατάκοπη γυναίκα είχε ρεπό, οπότε μπορεί να επισκέφτηκε την πολωνική παροικία στο Γκρινπόιντ ή να πήγε στην 5η Λεωφόρο για γιόγκα και πιλάτες. Στα μουλωχτά όμως, για να μη την πουν και αντίχριστη.  
κουτιπανδωρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου