Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Μας έπνιξε η μπόχα

Με αφορμή τη βύθιση του Αγία Ζώνη ΙΙ και της ρύπανσης του Σαρωνικού έρχονται μέρα με τη μέρα στην επιφάνεια μικρές και μεγάλες κηλίδες μαύρου χρήματος που καταφέρνει και κυκλοφορεί εντός και εκτός του μεγάλου λιμανιού της χώρας
του Πέτρου Κατσάκου
Κάτι σάπιο υπάρχει στο μεγάλο λιμάνι της Δανιμαρκίας και βρομάει. Και όσο ανακατεύεται ο βυθός τόσο η μπόχα που αναδίδεται φτάνει στα ρουθούνια και των πλέον αδαών. Σάπια καράβια, σάπια συστήματα, σάπιοι μηχανισμοί και πάνω απ' όλα σάπιοι άνθρωποι που τσαλαβουτούν στα θολά νερά της απάτης, της λαμογιάς, του λαθρεμπορίου και φυσικά του απαραίτητου λαδώματος. Με αφορμή τη βύθιση του Αγία Ζώνη ΙΙ και της ρύπανσης του Σαρωνικού έρχονται μέρα με τη μέρα στην επιφάνεια μικρές και μεγάλες κηλίδες μαύρου χρήματος που καταφέρνει και κυκλοφορεί εντός και εκτός του μεγάλου λιμανιού της χώρας.
Ένα πλοίο αμφιβόλου ασφάλειας, φορτωμένο με καύσιμα, για άγνωστους λόγους βυθίζεται και ο πλοιοκτήτης του καλεί ένα άλλο καράβι, που επίσης πλέει στα χρονικά όρια της νομιμότητας, για να αντλήσει το πετρέλαιο από το ναυάγιο και το δεύτερο πλοίο πιάνεται από τις αρχές να κουβαλάει λαθραίο φορτίο. Την ίδια ώρα που τα φώτα της δημοσιότητας έχουν στραφεί στα δύο πλοία που πρωταγωνιστούν στη βρόμικη αυτή ιστορία, κάποιοι άλλοι “χτυπιούνται” παρασκηνιακά στα βράχια της Πειραϊκής και βομβαρδίζουν με επιστολές τις Αρχές για το ποιος θα καρπωθεί το μαζούτ που συλλέγεται από τα νερά του Σαρωνικού και τις ακτές της Αττικής, μιας και πρόκειται για υλικό με διόλου ευκαταφρόνητη χρηματική αξία. Για τους γνωρίζοντες, το μαύρο αυτό πέπλο ρύπανσης που έχει απλωθεί από τη Σαλαμίνα ώς τη Σαρωνίδα αποτιμάται σε ευρώ και δεν είναι λίγοι αυτοί που είτε ευθέως είτε πλαγίως το διεκδικούν από τις πρώτες κιόλας ώρες που ακολούθησαν το ναυάγιο. Για τους γνωρίζοντες, χιλιάδες ευρώ είναι αυτά που έχουν μαυρίσει τις ακτές και μια άτυπη μάχη γίνεται στα πέριξ του Πειραιά για το σε ποια τσέπη θα μπουν.
Σε έναν χώρο που το νόμιμο ακροβατεί στα όρια της παρανομίας και από τα παραθυράκια των νόμων χωράνε και περνούν ολόκληρα βαπόρια δεν είναι να πέφτει και από τα σύννεφα κανείς με όσα λέγονται, με όσα ψιθυρίζονται και με όσα αποκαλύπτονται στα απόνερα του ναυαγίου. Και επειδή η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μέρα έτσι και το να καθαρίσει ο Πειραιάς σε μια μέρα είναι αδύνατον. Η πρόσφατη παρέμβαση του πρωθυπουργού ήταν η αρχή και στη φάση αυτή η αντιπολίτευση καλό θα είναι να μην σηκώνει σκόνη μόνο και μόνο για να καλύψει γνωστούς και φίλους στο μεγάλο λιμάνι.
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου