Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Ερωτήσεις που δεν θα τεθούν


Ο πρόεδρος της Βουλής της Βενεζουέλας Χούλιο Μπόρχες

Συντάκτης: Τάσος Παππάς
Ο πρόεδρος της Βουλής της Βενεζουέλας Χούλιο Μπόρχες βρίσκεται στην Ευρώπη αυτές τις ημέρες και θα συναντηθεί με τέσσερις ηγέτες κρατών, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος.
Συγκεκριμένα, με τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Μαριάνο Ραχόι, την Ανγκελα Μέρκελ και την Τερέζα Μέι και θα συζητήσουν για την κρίση στη Βενεζουέλα.
Σύμφωνα με όσα διακινούνται από διεθνή μέσα ενημέρωσης που δεν έχουν διακριθεί για την αμεροληψία τους στο θέμα της κρίσης στη Βενεζουέλα, ο πρόεδρος της Βουλής, η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση, έχει πρόθεση να ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες «να ξεκινήσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα και να βρεθεί ειρηνική λύση στην κοινωνική και θεσμική κρίση την οποία γνωρίζει η χώρα». 

Ωραία, να ξεκινήσει ανθρωπιστική βοήθεια. Θα μιλήσουν όμως και για το ποιος ευθύνεται για την κρίση;
Μόνον οι μοιραίες επιλογές του ΜαδούροΜήπως και οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η αμερικανική διοίκηση;
Μήπως και η μαύρη αγορά όπου πρωταγωνιστούν επιχειρηματίες οι οποίοι ανήκουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης; Και ποιος θα διαχειριστεί τη βοήθεια;
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Μαδούρο (ναι, έχει εκλεγεί κι ας κάνουν πως το ξεχνούν οι αντίπαλοί του στη χώρα και στη Δύση) ή οι πρεσβείες των δυτικών χωρών σε συνεργασία με τους μηχανισμούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Θα ζητήσει επίσης, έτσι λέει, ο πρόεδρος της Βουλής να συμβάλουν οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών στο να βρεθεί ειρηνική λύση στην κρίση. Μακάρι. Κάτι τέτοιο προτείνει και ο Μαδούρο, αλλά η αντιπολίτευση έχει βάλει ως όρο την απομάκρυνσή του από την εξουσία.
Με την ευκαιρία μπορεί ο πρόεδρος της Βουλής να ρωτήσει τους ηγέτες γιατί, ενώ αποκαλούν δικτατορία το καθεστώς στη χώρα του (κι αυτός βεβαίως το ίδιο πιστεύει), διατηρούν μια χαρά σχέσεις με κυβερνήσεις χωρών όπου η δημοκρατία είναι μαγική εικόνα, τα δικαιώματα των πολιτών παραβιάζονται ασυστόλως και οι γυναίκες αντιμετωπίζονται σαν κατώτερα όντα

Δεν θα τους ρωτήσει φυσικά γιατί ξέρει την απάντηση«Τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα που έχουμε στις περιοχές μάς υποχρεώνουν να κάνουμε τα στραβά μάτια».
Θα μπορούσε επίσης να κάνει την εξής ερώτηση στον πιο αγαπημένο φίλο της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Ραχόι:
«Αγαπητέ Μαριάνο, ξιφουλκείς κατά του διεφθαρμένου καθεστώτος Μαδούρο και μπράβο σου, μας προσφέρεις πολύτιμη βοήθεια και θα σ' το ανταποδώσουμε όταν έρθουμε στα πράγματα (υπάρχει πετρέλαιο να πιουν κι οι κότες), όμως δεν οφείλεις να πεις κάτι και για τον πρόεδρο της Βραζιλίας Τεμέρ (δίπλα μας είναι) ο οποίος είναι βουτηγμένος στη διαφθορά;
Χίλια συγγνώμη για την αγένειά μου, αλλά μου τριβελίζει το μυαλό μια βέβηλη απορία: γιατί εσύ που καταγγέλλεις τον Μαδούρο για του κόσμου τα σκάνδαλα, δηλώνεις άγνοια για το σκάνδαλο χρηματισμού που περικυκλώνει το κόμμα σου, αν και ήσουν αρχηγός του τότε που έπεφταν βροχή οι μίζες, αν και οι ταμίες που εσύ είχες επιλέξει για να διαχειρίζονται τα οικονομικά του αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες, δείχνουν εσένα και ισχυρίζονται ότι γνώριζες τα πάντα;».
Τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια. Προέχει η πτώση του Μαδούρο.
EFSYN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου