Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Παίζοντας με «καμμένο» χαρτί


Με έναν ελιγμό, που η αντιπολίτευση θα έπρεπε να είχε προβλέψει, οι ΑΝΕΛ γνωστοποίησαν ότι υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου αλλά και την τροπολογία για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αφορά την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης».  Για την τελευταία υπόθεση  αποδείχτηκε ότι η ρύθμιση δεν έχει πολιτικό κόστος ενώ η στήριξη στις ρυθμίσεις για την ταυτότητα φύλλου είναι προφανώς μια κίνηση τακτικής.
Είναι «ένα άδειασμα» σε ΔΗΣΥ και ΝΔ που οικοδόμησαν την τακτική τους προεξοφλώντας αρνητική στάση των ΑΝΕΛ, σε ένα ανταρτοπόλεμο της δεδηλωμένης. Τώρα όμως η κυβέρνηση εμφανίζεται ενωμένη και έτοιμη να διεμβολίσει την συμμαχία ΝΔ και ΔΗΣΥ που θα βρεθούν απολογούμενοι για τη διγλωσσία τους. 
Η μεν ΝΔ καλλιεργούσε φιλελεύθερο προφίλ και ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα υποσχόμενος στήριξη αλλά τώρα πρέπει να πάρει θέση, χωρίς προσχήματα και να δοκιμάσει τη συνοχή του δικού του κόμματος. Η δε ΔΗΣΥ καλλιεργούσε κεντροαριστερό προφίλ αλλά στοιχήθηκε πίσω από τη γραμμή Μητσοτάκη και τώρα θα κατηγορηθεί ότι είναι «προοδευτική» μόνο εκ του ασφαλούς.
Ο χειρισμός της υπόθεσης ανέδειξε και πάλι τη στρατηγική ανεπάρκεια της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση περνά αλώβητη ενώ ΝΔ και ΔΗΣΥ θα μετρήσουν αναπόφευκτες απώλειες. 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου