Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Χορός μαύρου χρήματος στην υπόθεση Novartis


Βαριές σκιές σε συγκεκριμένες πολιτικές περιόδους αλλά και σε πολιτικά πρόσωπα ρίχνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η έως τώρα έρευνα για την υπόθεση Novartis – μια υπόθεση, στην οποία φαίνεται πως κινήθηκε, μέσα σε μια οκταετία, μαύρο χρήμα της τάξης των 4,5 δις ευρώ.
Η έρευνα προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και σε επίσημη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές και το FBI, με δικαστικές πηγές να θεωρούν εξαιρετικά σημαντικά τα στοιχεία που έχουν δώσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες οι δύο Ελληνες, πρώην στελέχη της Novartis, που πλέον τελούν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων.
Στο πλαίσιο της έρευνας, η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου επισκέφθηκε και συνάντησε και το στέλεχος της Novartis που είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει την Πρωτοχρονιά στο Hilton και που, πλέον, νοσηλεύεται σε νευρολογική κλινική.
Αιχμή το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων
Το σημείο των ερευνών στο οποίο εστιάζουν κυρίως οι δικαστικές αρχές είναι το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων – ένα σύστημα, που φαίνεται πως ήταν στημένο έτσι ώστε να διαμορφώνει εξαιρετικά ευνοϊκές, και ακριβές, τιμές για τα φάρμακα τόσο της Novartis όσο και άλλων φαρμακευτικών εταιριών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έκανε λόγο για «στημένο παιχνίδι», ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την έως τώρα έρευνα προκύπτει πως οι μίζες και το μαύρο χρήμα δινόταν πέραν των γιατρών – Δημοσίου και ιδιωτών – και σε συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης, καθώς και κρατικούς λειτουργούς. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, το μαύρο χρήμα διένειμε σε τακτική βάση εταιρία μάρκετινγκ και επικοινωνίας η οποία κινείτο για λογαριασμό της Novartis.
Τα πολιτικά πρόσωπα
Η πιθανή σχέση πολιτικών προσώπων παραμένει επίσης αντικείμενο της έρευνας, καθώς σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία της περιόδου 2006-2014 εντοπίζονται πολιτικές αποφάσεις που λειτούργησαν ευνοϊκά για την ελβετική φαρμακοβιομηχανία.
Χθες, άλλωστε, έγινε γνωστό ότι υπήρξε και νέα εισαγγελική έφοδος στα γραφεία της Novartis, φορολογικού χαρακτήρα αυτή τη φορά, καθώς ο Οικονομικός Εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου διέταξε συνολικούς ελέγχους των οικονομικών και φορολογικών στοιχείων της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς και υψηλόβαθμων στελεχών, με ερευνώμενα αδικήματα φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
Οι ύποπτοι λογαριασμοί
Ο εισαγγελέας Αθανασίου έδωσε εντολή να ανοίξουν όλοι οι ύποπτοι λογαριασμοί που σχετίζονται με την εταιρία καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως στελέχη της περιλαμβάνονται σε «λίστες μεγαλοκαταθετών» που ελέγχουν οι οικονομικοί εισαγγελείς.
Το θέμα της Novartis συζητήθηκε και σε σύσκεψη για τη διαφθορά στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Μιχάλης Καλογήρου και ο γενικός γραμματέας κατά της διαφθοράς, Κωνσταντίνος Χρήστου.
Η έρευνα Σαλμά
Η κατεύθυνση που δόθηκε ήταν να συντονιστούν οι ενέργειες μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης για να υπάρξει συνδρομή στην εισαγγελική έρευνα και, κυρίως, να εντοπιστούν παλαιότερα πορίσματα για την εταιρία που δεν κοινοποιήθηκαν ποτέ στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.
Μια τέτοια έρευνα είχε διαταχθεί και το Νοέμβριο του 2012 από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά και ακολούθησε πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που όμως δεν κατέληξε ποτέ στον εισαγγελέα.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου