Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Ο Καμμένος έχει δίκιο


του Απόστολου Διαμαντή
Περίεργες απόψεις περί τύπου ακούγονται τελευταίως. Πως δηλαδή σχεδόν απαγορεύεται να κάνεις μήνυση σε δημοσιογράφο, διότι έτσι προσβάλλεται η ελευθερία του τύπου. Πρόκειται προφανώς για παραλογισμό.
Τι είναι ο δημοσιογράφος; Ανεύθυνος μονάρχης; Μόνον στο βασιλιά δεν μπορείς να κάνεις μήνυση, μόνον αυτός είναι υπεράνω των πράξεών του. Όλοι εμείς οι υπόλοιποι έχουμε περιορισμούς κατά την άσκηση της δραστηριότητάς μας. Είμαστε δηλαδή υπεύθυνοι.
Είναι γεγονός πως στην Ελλάδα υπάρχει το πρόβλημα του ακαταδίωκτου των βουλευτών και των υπουργών, οπότε υπάρχει δικαιολογημένη αγανάκτηση και καχυποψία απέναντί τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει επ΄ ουδενί  πως θα στερήσουμε από τον Πάνο Καμμένο το δικαίωμα να κάνει μηνύσεις σε δημοσιογράφους που κατά τη γνώμη του τον βρίζουν. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά του.
Τι σημαίνει η φράση πως άπαξ και πας δημοσιογράφο στα δικαστήρια βάλλεται ο τύπος; Εάν δηλαδή κάνω μήνυση σε φαρμακοποιό που με δηλητηρίασε σημαίνει πως βάλω κατά των φαρμακείων; Ή εάν μηνύσω έναν φούρναρη σημαίνει πως ζητάω να περιορίσω το ψήσιμο των ψωμιών; Νομίζω πως οι απόψεις αυτές είναι τόσο εξωφρενικές, όσο εξωφρενική είναι και η δημόσια ζωή στην Ελλάδα. Απουσιάζει εντελώς η κοινή λογική.
Επί του προκειμένου: εάν ένα ραδιόφωνο αποκαλεί τον υπουργό αμύνης μέθυσο και τον γιό του εξτρεμιστή και σχεδόν τρομοκράτη, τι πρέπει να κάνει ο υπουργός; Δεν έχει δικαίωμα να κάνει μήνυση; Έχει προφανώς. Πόσες μηνύσεις μπορεί να κάνει ένας υπουργός; Όσες θέλει. Μία την ημέρα. Όσα είναι και τα δημοσιεύματα που κατά τη γνώμη του τον θίγουν.
Δεν μιλάω μόνον για τα Παραπολιτικά. Πολλές εφημερίδες και πολλά ραδιόφωνα οδηγούνται συχνά σε προσωπικές επιθέσεις. Ίσως γιατί αυτό αρέσει και στο κοινό. Όμως πάντα υπάρχει το όριο του ποινικού νόμου. Σ’ αυτά τα όρια υπόκεινται όλοι. Δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, ιερείς, οι πάντες.
Επομένως ο Καμμένος έχει κάθε δικαίωμα να στέλνει στα δικαστήρια δημοσιογράφους που κατά τη γνώμη του τον βρίζουν. Το ποιος έχει δίκιο θα μας το πει ο δικαστής. Σε κάθε περίπτωση ο Καμμένος έχει ακόμα πλήρη τα συνταγματικά του δικαιώματα και μπορεί να μηνύει ελευθέρως τον οιονδήποτε.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου