Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Όταν κάνεις το καλό και σου επιστρέφει…

(φωτογραφία:Τα καΐκια που έπνιξε ο χιονιάς, στο λιμάνι της Σκάλας Συκαμιάς)
***********************
του Μαρίνου Ορφανού
Οι θρυλικοί ψαράδες της Συκαμιάς που έχασαν στο χιονιά τα καΐκια τους, θα επιστρέψουν σύντομα στη θάλασσα με τη χορηγία του βραβείου «Ούλωφ Πάλμε» - Η αξιέπαινη πρωτοβουλία του δημάρχου Λέσβου, Σπ. Γαληνού, ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης του μεγαλείου ψυχής των δύο ψαράδων
«Τα μωρέλια μωρέ να σώσουμε» φώναζε στους δημοσιογράφους που έσπευδαν από όλο τον κόσμο για να μεταδώσουν την εικόνα της γνήσιας αλληλεγγύης του, το Νοέμβρη του 2015. Με το καΐκι του, αυτός, ο ψαράς Θανάσης Μαρμαρινός αλλά και δεκάδες άλλοι συνάδελφοί του, είχαν σώσει μέχρι τότε εκατοντάδες ψυχές που έφταναν μαζικά με κάθε λογής καρυδότσουφλο, έξω από την Σκάλα Συκαμιάς, αψηφώντας κάθε κίνδυνο του καιρού και συνεχίζοντας να το κάνουν με αυτοθυσία και μέσα στο 2016.
Ο Θανάσης Μαρμαρινός όμως, όπως και ο Κώστας Πιντέρης, οι θρυλικοί ψαράδες της Συκαμιάς και προστάτες των προσφύγων που έγιναν πασίγνωστοι σε όλο τον κόσμο, διεκδικώντας πριν λίγους μήνες ως και το Νόμπελ, από τη Δευτέρα έμειναν χωρίς την πηγή της ζωής τους.
Τα καΐκια τους, που λόγω της έντονης χιονόπτωσης, αναποδογύρισαν και καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς. Φαίνεται όμως πως ό,τι καλό έδωσαν απλόχερα τα τελευταία χρόνια, σε δύσκολες μέρες όπως είναι οι σημερινές, όπου η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη διαπιστώνεται πως μόνο δεδομένη δεν είναι, πλέον τους επιστρέφει… Με την είδηση της καταστροφής που υπέστησαν, να κυκλοφορεί ταχύτατα και να κινητοποιεί απλό κόσμο, ως και τον ίδιο το δήμαρχο, για να αναλάβουν το κόστος της αποκατάστασης των ψαροκάικων τους.
Με το Σπύρο Γαληνό μάλιστα, να ανακοινώνει χθες και επίσημα πως μέρος του χρηματικού επάθλου από το βραβείο «Ούλωφ Πάλμε» που του απονεμήθηκε από κοινού με τη δήμαρχο της Λαμπεντούζας, θα δοθεί για να βγουν ξανά στις θάλασσες δύο χαρακτηριστικά σύμβολα της αλληλεγγύης της Λέσβου και δύο φωτεινά παραδείγματα ζωής και για την Ευρώπη που βαδίζει στις μέρες μας, στα σκοτάδια.
Για χάρη τους, αλλά και για τις εξίσου θρυλικές γιαγιάδες της Συκαμιάς, εκατοντάδες ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα κατέλυαν από πρόπερσι στην Παναγιά την Γοργόνα, στον τόπο που ευλόγησαν, μεταξύ άλλων, και τα λόγια του Μυριβήλη. Ήθελαν να δουν από κοντά εκείνους τους ιερά τρελούς, που σχεδόν καθημερινά άφηναν πίσω τα δίχτυα τους και το μεροκάματό τους και έβαζαν μπρος χειμώνα - καλοκαίρι, με ζέστη ή με κρύο, για να βοηθήσουν όπου υπήρχε ανάγκη.
Υπολογίζεται πως στα καΐκια που προχθές λύγισαν από το χιονιά, βρήκαν σανίδα σωτηρίας έως και χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που κατέφθαναν στην Σκάλα Συκαμιάς με ό,τι απίθανη κατασκευή ή φουσκωτό επιστράτευαν οι απέναντι δουλέμποροι.
«Τα μωρέλια μωρέ να σώσουμε»!
«Όλο το χωριό, μάλλον σχεδόν όλο, γιατί είναι κάποιοι που δεν καταλαβαίνουν, μαζί με τους εθελοντές -να το γράψεις, κορίτσι μου- και παρά την οικονομική κρίση, κάνει ό,τι μπορεί. Κι εμείς οι ψαράδες είμαστε απίκο. Ό,τι ώρα και να ‘ναι, μαύρη νύχτα, βλέπουμε τα σινιάλα και τρέχουμε…», δήλωνε με ταπεινότητα στη συνάδελφο Ανθή Παζιάνου που τον συνάντησε το Νοέμβρη του 2015 επί το… έργον. Είχε δε νωρίτερα αρνηθεί σε δημοσιογράφους από ξένα δίκτυα, να πει κάτι. «Τα μωρέλια μωρέ να σώσουμε…» μονολογούσε, με τη φράση του αυτή να κάνει το γύρο του διαδικτύου και να προκαλεί αίσθηση.
Από τη Δευτέρα όμως, ο Θανάσης Μαρμαρινός αλλά και ο Κώστας Πιντέρης πάγωσαν, όχι από το χιονιά, αλλά στη θέα των αναποδογυρισμένων μέσα στο λιμάνι, ψαροκάικών τους. Η ισχυρή νάιλον κατασκευή επάνω στο καΐκι του κ. Μαρμαρινού για να προστατεύεται από τη βροχή το χειμώνα, δεν υποχώρησε όπως συνέβη σε άλλα καΐκια που είχαν λινάτσα, μάζεψε μπόλικο χιόνι και απορρόφησε και πολύ αέρα. Οι βάρκες των δύο ψαράδων που προτάθηκαν, μεταξύ άλλων, από το χωριό για το Νόμπελ, γύρισαν τούμπα, προκαλώντας ζημιές που ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ.
Εξάλλου, όπως λέει ο ίδιος ο κ. Μαρμαρινός στο «Ε», το μόνο που έμεινε από το καΐκι, είναι το σκαρί του. Αφού πλέον -αν καταφέρει να φτάσει γερανός στη χιονισμένη ακόμα Σκάλα Συκαμιάς για να το ανασύρει- απαιτείται προμήθεια και εγκατάσταση νέου εξοπλισμού: μηχανής, βυθομέτρου, GPS και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.

Οι θρυλικοί ψαράδες της Λέσβου, Θανάσης Μαρμαρινός και Κώστας Πιντέρης
Οι ζημιές
Χθες όμως, βλέποντας πολλούς συγχωριανούς του να σπεύδουν με σχοινιά να συμβάλλουν στην προσπάθεια επαναφοράς τουλάχιστον του δικού του καϊκιού αλλά και του συναδέλφου του, Κώστα, φώτισε όπως λέει στο «Ε» η κόρη του, Βίκυ, ξανά το πρόσωπό του. Το τηλέφωνό του δε, δεν σταμάτησε να χτυπά, όπως μας εξηγεί η σύζυγός του, Λένα, από φίλους, που εξέφρασαν την πρόθεσή τους να δώσουν ό,τι μπορούν από το υστέρημά τους, για να ξαναβγούν οι θρυλικοί ψαράδες ξανά στις θάλασσες. Εξάλλου η θάλασσα είναι η ζωή τους, είναι η μοναδική πηγή εισοδήματός τους και όσο διάστημα το βασικό τους εργαλείο είναι ημιβυθισμένο, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Και αποζημίωση… δεν προβλέπεται από το κράτος.
Ένα από τα τηλεφωνήματα που δέχτηκαν οι δύο ψαράδες όμως, είχε ένα ακόμη πιο χαρμόσυνο μήνυμα. Αφού στην άλλη γραμμή ήταν ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ο οποίος τους ανακοίνωσε πως θα καλύψει το κόστος της ζημιάς. Με χρήματα από τη δωρεά που προβλέπει το έπαθλο του βραβείου «Ούλωφ Πάλμε», που απονεμήθηκε προχτές στο πρόσωπο όλων των Λέσβιων, στο δήμαρχο του νησιού.
Θανάσης Μαρμαρινός:
«Κάνουμε το καλό και το ρίχνουμε στο γιαλό»
«Καμιά φορά το καλό φαίνεται ότι επιστρέφει. Εμείς πάντα το κάνουμε και το ρίχνουμε στο γιαλό. Έτσι είμαστε κι έτσι θα είμαστε. Σήμερα όμως, είμαστε και συγκινημένοι από την αγάπη του κόσμου και την κινητοποίηση. Η θάλασσα είναι η ζωή μας και ό,τι κι αν γίνει, εμείς θα επιστρέψουμε εκεί. Αν πράγματι πληρωθούν οι ζημιές μας, θα είναι σίγουρα κάτι σαν ανταμοιβή, αλλά όπως και να ‘χει δεν το βλέπουμε έτσι. Είπαμε, εμείς έτσι είμαστε. Όπου κι αν χρειαστεί, εμείς θα είμαστε δίπλα στον κόσμο που χρειάζεται βοήθεια…», δήλωσε στο «Ε» ο κ. Μαρμαρινός στο άκουσμα του ενδιαφέροντος για βοήθεια του ιδίου του δημάρχου Λέσβου.
Η δήλωση του Σπ. Γαληνού
Από το πρωί της Τετάρτης, ο δήμαρχος Λέσβου είχε πάρει την αξιέπαινη πρωτοβουλία να δώσει λύση μέσω του βραβείου «Ούλωφ Πάλμε», για να αποκατασταθούν τα προβλήματα στα καΐκια των θρυλικών ψαράδων της Συκαμιάς. «Το βραβείο αυτό ανήκει στους πολίτες της Λέσβου, οι οποίοι στάθηκαν υποδειγματικά και συντάραξαν όλο τον κόσμο με την αλληλεγγύη τους σε όλη τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης. Οι κάτοικοι της Λέσβου έκαναν ξανά περήφανους όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και νιώθω ευγνώμων που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση και θα παραλάβω εκ μέρους τους, αυτή την τιμητική διάκριση και ευχαριστώ πολύ το συμβούλιο του ιδρύματος που επέλεξε να τιμήσει με αυτό τον τρόπο, τους Λέσβιους πολίτες», έγραψε σε δήλωσή του για το βραβείο αρχικά και κατέληξε με την ανακοίνωση της ελάχιστης ένδειξης αναγνώρισης της προσφοράς των κ.κ. Μαρμαρινού και Πιντέρη: «Θέλω να σημειώσω ότι το σύνολο του χρηματικού ποσού, που συνοδεύει τη διάκριση αυτή, ανήκει στους πολίτες της Λέσβου και θα διατεθεί γι’ αυτούς. Σε πρώτη φάση, θα καλυφθούν οι ζημιές που υπέστησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία, οι βάρκες με τις οποίες οι ψαράδες της Συκαμιάς, Κώστας Πιντέρης και Θανάσης Μαρμαρινός, έσωσαν εκατοντάδες ανθρώπους και παιδιά».

πηγή: emprosnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου