Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Η κάθαρση πρέπει πρώτα από όλα να είναι πολιτική

editorial
Πέρα από τη γνωστή παθολογία των Εξεταστικών Επιτροπών (χωριστά πορίσματα από τα κόμματα και δυσκολίες στην προσωποποίηση των ευθυνών), η διαλεύκανση της υπόθεσης των δανείων σε κόμματα και ΜΜΕ απαντά σε ένα ισχυρό συλλογικό αίτημα για διαφάνεια και άρση της ασυλίας της ελίτ των ελίτ. 
Δάνεια χωρίς εγγυήσεις, δάνεια που χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς από αυτούς για τους οποίους χορηγήθηκαν, ευνοϊκές ρυθμίσεις στο μιλητό, χαριστικές αποφάσεις τραπεζών υπέρ κομμάτων, εφημερίδων και καναλιών, μια ανεξέλεγκτη ροή χρήματος στην παρέα, ένα όργιο σκοτεινών συναλλαγών στο τρίγωνο πολιτική ελίτ - τραπεζικό σύστημα - ΜΜΕ, το οποίο φτιάχτηκε ως τέλεια εξαίρεση από όσα ισχύουν για την κοινωνία. 
Κάπως έτσι η χώρα χρεοκόπησε. Με υπερχρεωμένα κόμματα εξουσίας που εξασφάλιζαν χρηματοδότηση με αέρα (κατά την έκφραση του Π. Ψυχάρη) σε υπερχρεωμένα ΜΜΕ τα οποία με τη σειρά τους εξασφάλιζαν προστασία στις κυβερνήσεις και έδιναν μάχες για τη συντήρηση του status quo.  
Η Δικαιοσύνη έχει τη βαριά ευθύνη και το μεγάλο προνόμιο να προχωρήσει στη κάθαρση ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης. Έχει την ευκαιρία να αποκαταστήσει το κύρος της και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε όσους αμφισβητούν την αξιοπιστία της. Αλλά στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες τα προβλήματα δεν λύνονται κυρίως στα δικαστήρια.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που πρωταγωνίστησαν στο χορό της διαπλοκής έχουν τη μεγάλη ευκαιρία  να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, να εγκαταλείψουν την προσπάθεια συμψηφισμού και το άγχος να πείσουν ότι το «νέο» είναι όπως το «παλιό», να αποδείξουν ότι θέλουν τη ρήξη με το αμαρτωλό παρελθόν τους.
Δυστυχώς, το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ που παρουσίασε ο κ. Λοβέρδος θυμίζει το δολοφόνο που αρνείται πεισματικά την πανθομολογούμενη ενοχή του.
Προφανώς για να εγκληματήσει ξανά… 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου