Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Maduro vs Erdoğan



Του Niko Ago
Κάθε φορά που υπάρχει κάποιο νέο από τη μακρινή Βενεζουέλα- και τελευταία υπάρχουν συχνά και όχι ευχάριστα- ακούμε και διαβάζουμε πάντα το ίδιο μονότονο μοτίβο: «Είδες ο φίλος του Τσίπρα, ο Μαδούρο, τι κάνει στη Βενεζουέλα; Πεινάνε οι άνθρωποι. Αυτοί είναι οι φίλοι του Τσίπρα. Έτσι θέλει να μας κάνει». Σε αυτό δεν μπορείς να απαντήσεις επειδή, ως γνωστόν, δεν υπάρχουν απαντήσεις για όλες τις ανοησίες της ανθρωπότητας. Επίσης, ούτε σκοπός του γράφοντος είναι η υπεράσπιση του Τσίπρα ή του οποιουδήποτε πολιτικού. Πολλώ δε μάλλον, από τέτοια φαιδρά «επιχειρήματα». Ωστόσο, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, και επειδή συμβαίνουν παράλληλα με τη Βενεζουέλα, δεν μπορεί παρά να προκύπτουν διάφοροι συνειρμοί και διάφορα ερωτήματα.
Θα σταθούμε λοιπόν μόνο σε ένα γεγονός, για να δείξουμε πως τέτοια «επιχειρήματα», ειδικά όταν προέρχονται από την πλευρά του κόμματος της ΝΔ- γιατί κυρίως από εκεί προέρχονται- γυρίζουν μπούμερανγκ.
Στις 11 Ιουλίου του 2004, σε μια «σεμνή» τελετή που είχε προσκεκλημένους μόλις… 7.500 άτομα, ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας και νυν πρόεδρος-σουλτάνος- εκκολαπτόμενος δικτάτορας Recep Tayyip Erdoğan, πάντρεψε την κόρη του, Εσρά. Μεταξύ των πολλών προσκεκλημένων, ήταν και ο «φρέσκος» πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής. Ένα μήνα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και μετά την κατάκτηση του EURO2004 από την εθνική ποδοσφαίρου, η Ελλάδα και η τότε κυβέρνηση βρισκόταν σε απόλυτο «οργασμό» και ως εκ τούτου, ουδείς θα έφερνε αντίρρηση στον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, να επεκτείνει τους… διπλωματικούς του «θριάμβους», μέχρι και σε κουμαριές με τον Ερντογάν.
Αν ρωτήσετε εμάς, για το σωστό ή το λάθος της απόφασης αυτής, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Καλά έκανε και έγινε κουμπάρος. Καμιά κουμπαριά με ηγέτη άλλης χώρας, δεν αποφασίζει για τις πολιτικές που ακολουθεί μια εκλεγμένη κυβέρνηση κι ένας πρωθυπουργός, στη δική του χώρα. Και φυσικά, καμιά κουμπαριά με τον Καραμανλή δεν φταίει, για την σημερινή κατρακύλα – που έχει χρόνια, πάντως, που έχει φανεί- προς την απολυταρχικότητα του Ερντογάν. Ούτε και φταίει ο Καραμανλής ή οι επόμενοι αρχηγοί της ΝΔ ή η ίδια η ΝΔ, επειδή το ιδεολογικό «αδελφάκι» τους στην Τουρκία, μετατρέπεται σε δικτάτορα.
Και αφού, λοιπόν, δεν μπορεί να φταίει ο Καραμανλής, ή η ΝΔ γενικά, για το τι κάνει στην Τουρκία ο Ερντογάν, το εύλογο ερώτημα που τίθεται, είναι: Πώς φταίει ο Τσίπρας για αυτό που συμβαίνει στη Βενεζουέλα υπό την ηγεσία του Μaduro; Δεν φταίει και ούτε μπορεί να φταίει, είναι η απάντηση. Όπως δεν έφταιγε, για παράδειγμα, o μεγάλος πολιτικός άνδρας και δημοκράτης, Olof Palme, για την κατάσταση που επικρατούσε στην Κούβα, όταν μέχρι και παρέλαση σε στρατιωτικό όχημα με τον Fidel Castro στην Αβάνα έκανε. Εκείνο που σίγουρα φταίει, όμως, είναι η αρρωστημένη νοοτροπία των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, κυρίως μερικών «παπαγάλων» της, που ψάχνουν με μεγεθυντικό φακό τα λάθη των άλλων, την ώρα που θα μπορούσαν πολύ εύκολα να σκοντάφτουν στα δικά τους «κούτσουρα».
altsantiri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου