Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Ο αντιμνημονιακός πατριώτης με τις εξωχώριες



Για την κατά καιρούς εμπλοκή του ονόματός του ή των επιχειρήσεών του σε σκάνδαλα και δικαστικές διερευνήσεις ή διώξεις για φοροδιαφυγή κ.λπ. είπε ότι τον καταδιώκουν οι ανταγωνιστές του που έχουν γνωριμίες εντός των κρατικών θεσμών.
του Δημήτρη Τρίμη
Ανετος και ξαπλωτός στο κάθισμα σαν σε καφενείοεμφανίστηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο ιδιοκτήτης του Ομίλου Alpha, μεγαλοεπιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς. «Εγώ δεν είμαι διαπλεκόμενος γιατί δεν έχω καμία σχέση με το Δημόσιο. Η μόνη σχέση που έχω με το Δημόσιο είναι ότι αγοράζω γραμματόσημα για τις επιστολές μου», είπε. 

Η κατσίκα του γείτονα

Και αυτός επομένως, όπως και άλλοι καναλάρχες, αναφέρθηκε στη διαπλοκή των άλλων -των ανταγωνιστών του- καθώς -όπως χαρακτηριστικά είπε- «η Ελλάδα τον απογοητεύει διότι κυριαρχεί το δόγμα να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα».
Ηθελε έτσι να πείσει ότι είναι ένας ευεργέτης πατριώτης (ένας διεθνής παίκτης), που όχι μόνο δεν κλέβει την εφορία και δεν έχει χρέη στις τράπεζες και στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά είναι αυτός που δεν έβγαλε αδήλωτα και αφορολόγητα λεφτά από τη χώρα στις ξένες τράπεζες -όπως οι ανταγωνιστές του- αλλά, αντίθετα με το γενικό κλίμα, ο ίδιος έφερε και επενδύει στην Ελλάδα κοντά στο ένα δισ. ευρώ (έχοντας ήδη χάσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ απ' αυτό το δισεκατομμύριο ώς τώρα για να στηρίξει τον Alpha και τους 570 μισθωτούς εργαζομένους του, που τον αγαπούν γιατί είναι συνεπής απέναντί τους, όπως όλες οι άλλες 150.000 οικογένειες στην Ελλάδα που μετέχουν ως οικογένεια στις επιχειρήσεις του, διαχρονικά).
Τα χρήματα που έφερε στην Ελλάδα προέρχονται -τόνισε- από τις διαφανείς πωλήσεις στο εξωτερικό των ασφαλιστικών εταιρειών του, δύο τραπεζών του και νοσοκομείων. 
Ο κ. Κοντομηνάς εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την πρόσκλησή του στη Βουλή, εκτιμώντας το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής για την εξυγίανση του τοπίου των ΜΜΕ και τη θωράκιση της χώρας από τη διαπλοκή. Ωστόσο η αδειοδότηση, που καλώς γίνεται κατά την άποψή του, έπρεπε να πραγματοποιηθεί, είπε, χωρίς περιορισμό του αριθμού των αδειών, να υπάρχει ασυμβίβαστο για τους εργολάβους και τους προμηθευτές και προτίμηση στους παλιούς καναλάρχες (που έχουν βάλει λεφτά στις εταιρείες τους και δεν χρωστούν ή έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους).
«Αυτό θα ήταν πιο δίκαιο», είπε. 
Διαφώνησε με τη θέση του ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ, Γιάννη Αλαφούζου, περί του δικαιώματος ενός ιδιοκτήτη να έχει κανάλι με σαφή πολιτικό προσανατολισμό και στρατευμένη αντι-ΣΥΡΙΖΑ «ευρωπαϊκή, φιλελεύθερη αντικρατιστική» ενημέρωση.
Διότι πρέπει κατά τη γνώμη του να γίνεται σεβαστή η συνταγματική πρόβλεψη για αντικειμενικότητα, αμεροληψία, πλουραλισμό και ανεξαρτησία από το κράτος, τους πολιτικούς, τις τράπεζες και τα άλλα οικονομικά συμφέροντα. 

Για την προφυλάκιση 

Για την κατά καιρούς εμπλοκή του ονόματός του ή των επιχειρήσεών του σε σκάνδαλα και δικαστικές διερευνήσεις ή διώξεις για φοροδιαφυγή κ.λπ. είπε ότι τον καταδιώκουν οι ανταγωνιστές του που έχουν γνωριμίες εντός των κρατικών θεσμών.
Μάλιστα, με αυστηρότητα και έμφαση αναφέρθηκε στην άδικη προφυλάκισή του για δάνεια από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στην υπέρογκη εγγύηση των 5.000.000 ευρώ που υποχρεώθηκε άδικα να πληρώσει επί κυβέρνησης Σαμαρά, χωρίς, όπως υπογράμμισε, να έχει αποδειχθεί τίποτα εναντίον του.
Δεν έχει αυτή τη στιγμή κανένα δάνειο ή άλλο χρέος.
Την εγγυητική επιστολή της τράπεζας με την οποία συμμετέχει στον διαγωνισμό την εξέδωσε με προσωπική του κατάθεση 3.000.000 και ουδέποτε έκανε δουλειές με το Δημόσιο (ενώ οι άλλοι, από όσα ακούει δεξιά-αριστερά, διαπλέκονται).
Το κανάλι του, δήλωσε, είναι κερδοφόρο γιατί είναι πρώτο σε τηλεθέαση και πρώτο στην προτίμηση του νεανικού και του ενεργού πληθυσμού και έτσι αποσπά το μεγαλύτερο τμήμα της διαφημιστικής πίτας.
Βεβαίως αποκάλυψε ότι έχει προτιμήσει για φορολογικούς και επιχειρηματικούς λόγους εταιρείες στην Κύπρο και άλλες offshore, οι οποίες δηλώνονται όλες στο «πόθεν έσχες» του.
Πάντως οι μετοχές του Alpha βρίσκονται σε κυπριακή εταιρεία και τώρα έχουν μεταβιβαστεί στην κόρη του, Μαρία. 
Στις πιεστικές ερωτήσεις του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου για τη νομιμότητα του δανεισμού, τα πρόστιμα και τις διαδρομές των κεφαλαίων ανάμεσα στις εταιρείες του, καθώς και για την αγοραπωλησία των καναλιών με τον κ. Τσοτσορό και τους Γερμανούς της RTL, ο κ. Κοντομηνάς απάντησε με τον εξής ενδιαφέροντα τρόπο: «Ευχαριστώ που μου δίνετε τη δυνατότητα να πω εδώ ότι προ έξι μηνών είχατε έρθει να μου ζητήσετε να σας δώσω εκπομπή στο κανάλι και μετά αρχίσατε να με χτυπάτε...».
«Ραντεβού στην Ευελπίδων» του ανταπάντησε ο βουλευτής. 

Τσοτσορός και λίστα 

Ο Δ. Κοντομηνάς κατέθεσε ότι η συνεργασία του με τον κ. Τσοτσορό απέτυχε και τον καταχρέωσε (κάπου 400 εκατ. ευρώ) με το σχέδιο για μια συνδρομητική τηλεοπτική πλατφόρμα που δεν έγινε ποτέ.
Η συναλλαγή με το RTL, αντίθετα, του απέφερε μεγάλα κέρδη και έτσι ξεχρέωσε όλες του τις υποχρεώσεις. 
Για την ανάμειξή του στη λίστα Λαγκάρντ ο ιδιοκτήτης του Alpha δήλωσε ότι κάποιος έβαλε επίτηδες το όνομά του (και της Interamerican) στα σχετικά δημοσιεύματα, καθώς έχει «βεβαίωση της HSBC Γενεύης πως ουδέποτε είχε λογαριασμό στο όνομά του ή στο όνομα της Interamerican στη συγκεκριμένη τράπεζα.
Αρα πρόκειται για σκευωρία εκείνων των ανταγωνιστών του που θέλουν να τον συκοφαντήσουν ως μεγαλοφοροφυγά και επιδιώκουν να προκαλέσουν νέους φορολογικούς ελέγχους σε βάθος πολλών ετών. 
Σε ερώτηση γιατί συνεχίζει να επενδύει στα ΜΜΕ, απάντησε και αυτός ότι πιστεύει πως μπορεί να προσφέρει «στην αντικειμενική ενημέρωση και να δώσει ένα όραμα στους νέους σε καιρούς που η Ε.Ε. μας επέβαλε τα αβίωτα μνημόνια».
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου