Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Αληθινό Θράσος

Ο Ανδρέας Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ λέει, με απίστευτο θράσος, «ότι αν κριθεί ένοχος από την ελληνική δικαιοσύνη, θα κινδυνεύσει η ηθική ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του οικονομικού συστήματός της».
TOY NIKOY AΡΤΙΝΟΥ
Στην ταινία των Αφων Κοέν «Αληθινό Θράσος», η δεκατετράχρονη πρωταγωνίστρια της ταινίας Μάτι Ρος (την υποδύεται η Χέιλι Στάνφιλντ) επιδεικνύει ένα πραγματικά «αληθινό θράσος», προσλαμβάνοντας τον μέθυσο κυνηγό επικηρυγμένων Ρούστερ Κογκμπερν (τον υποδύεται ο Τζεφ Μπρίτζες) ώστε να συλλάβει το δολοφόνο του πατέρα της. Για τα δεδομένα της άγριας δύσης, θέλει «αληθινό θράσος» για να κάνεις κάτι τέτοιο. Η μικρή Μάτι δεν είναι απλώς πεισματάρα. Είναι μια θρασύτατη πεισματάρα που θέλει να αποκαταστήσει την εικόνα του αδικοσκοτωμένου πατέρα της στην καρδιά της και τη μνήμη της και κυρίως θέλει να αποκαταστήσει την διασαλευθείσα τάξη σε ένα κόσμο χωρίς τάξη. Η μικρή Μάτι είναι θρασύτατη γιατί επιδιώκει το αυτονόητο. Είναι ένα αυτονόητο θράσος που βγαίνει από την γεμάτη παλικαριά ψυχή ενός αθώου παιδιού. Δεν είναι τόσο η επιδίωξη της εκδίκησης, όσο η απεγνωσμένη αναζήτηση της χαμένης της αξιοπρέπειας. Η κοσμοθεωρία της συνοψίζεται στον εξής, απλό κανόνα: «Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, πρέπει να πληρώσεις για οτιδήποτε σ’ αυτό τον κόσμο. Τίποτα δεν είναι τζάμπα, εκτός από τη θεία χάρη»
Οι «θρασείς» συνειρμοί της κινηματογραφικής ταινίας των Αφων Κοέν δεν έχουν καμιά σχέση με το θράσος που επιδεικνύει ο Ανδρέας Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ και των φουσκωμένων ελλειμμάτων, ο οποίος με συνέντευξή του στην εφημερίδα FINANCIAL TIMES, προκαλεί-για μια ακόμη φορά-και προσπαθεί να προκαταβάλλει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Και, κυρίως, αρνείται να πληρώσει, κάτι που θα έκανε την μικρή Μάτι έξω φρενών. Λέει, με απίστευτο θράσος, «ότι αν κριθεί ένοχος από την ελληνική δικαιοσύνη, θα κινδυνεύσει η ηθική ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του οικονομικού συστήματός της». Το θράσος του είναι κουτσαβάκικο, αφού στην ουσία απειλεί την ελληνική κυβέρνηση, ότι αν το δικαστήριο τον κρίνει ένοχο, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει προβλήματα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους! Λέει, μάλιστα ότι «αν ο υπολογισμός του κυβερνητικού χρέους κριθεί από τα δικαστήρια ότι ήταν λανθασμένος, μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους και την ελάφρυνση του χρέους; Δεν έχει λογική. Είναι φρόνιμο να διευθετηθεί όλο αυτό».
Στην ουσία, τα λόγια του προσπαθούν να εκφοβίσουν, να κάνουν bullying στην κυβέρνηση. Και στην ουσία τα λόγια του φανερώνουν αυτή τη νοοτροπία των προηγούμενων χρόνων, που οδήγησε στην ασυδοσία της ατιμωρησίας, στη χειραγώγηση της δικαιοσύνης και στη σαπίλα της διαπλοκής, η οποία-σύμφωνα με τον Γεωργίου-πρέπει πάση θυσία να συνεχιστεί για να μην έχει διεθνές πρόβλημα η χώρα. Προφανώς, ο Γεωργίου θέλει να πιστεύει ότι απευθύνεται σε ηλίθιους. Η αποκάλυψη της αλήθειας με την πιθανή καταδίκη του, και όχι με τη «φρόνιμη διευθέτηση» όπως την εννοεί ο ίδιος, θα αποκαλύψει τους ενόχους (εγχώριους και διεθνείς) που οδήγησαν ένα λαό στην αναξιοπρέπεια και στην ταπείνωση. Το θράσος του Γεωργίου είναι απίστευτα κουτσαβάκικο και πρέπει η δικαιοσύνη και η κυβέρνηση να αντιπαραθέσουν ένα αγνό «αληθινό θράσος», όμοιο μ’ αυτό της μικρής Μάτι Ρος της ταινίας των Αφων Κοέν. Ένα αυτονόητα αληθινό θράσος που θα αποκαθιστά την τιμή και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων πολιτών απέναντι σ’ όσους την προσέβαλλαν.
 leftview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου